Tillsammans ökar vi takten i klimatomställningsarbetet i Göteborg

Rapport från Frihamnsdagarna september 2021

Viable Cities
Viable Cities
4 min readSep 23, 2021

--

På premiären av Frihamnsdagarna i Göteborg deltog staden med en seminarieserie på temat ”Rättvis klimatomställning”. Bland deltagarna fanns såväl tjänstemän och politiker från Göteborgs Stad som representanter från näringslivet, civilsamhället och akademin. Alla var rörande överens om att vi behöver öka takten för att kunna ställa om vårt samhälle till klimatneutralitet.

Gästskribent: Karin Bjerner, utvecklingsledare på miljöförvaltningen i Göteborg och ansvarig för Klimatneutrala Göteborg 2030

I början av augusti kom IPCC, FN:s klimatpanel, med sin senaste rapport som visar att det nu är vetenskapligt belagt att människors utsläpp av växthusgaser har en sammankoppling med den globala temperaturökningen och klimatförändringarna som därmed sker. Rapporten påvisar också att förändringarna sker snabbare än vad man trott. Detta innebär att vi måste vidta kraftigare åtgärder och öka takten för att ställa om vårt samhälle till klimatneutralitet.

Frihamnsdagarna arrangerades för första gången i början av september 2021. Fotograf: Ulrica Gustafsson, Urban Futures

Med denna inramning startade den seminarieserie som Göteborgs Stad arrangerade i början på september på Frihamnsdagarna — en ny mötesplats för fria samtal i Göteborg, en demokratisk arena som är öppen för alla.

Städerna spelar en avgörande roll i klimatomställningen
På temat ”Rättvis klimatomställning” diskuterades under de tre seminarierna bland annat hur en rättvis klimatomställning ska gå till, vilka krav som behöver ställas för att kunna klara en rättvis omställning som inkluderar alla aktörsgrupper i processen, hur staden arbetar med cirkulära affärsmodeller och vilka digitala verktyg och metoder som finns för att skapa ett ökat medborgarengagemang kring klimatfrågorna. Samtalen kopplade också på olika sätt till delar av projektet Klimatneutrala Göteborg 2030 som leds av miljöförvaltningen i Göteborgs Stad och som genomförs tillsammans med flera andra förvaltningar och externa aktörer och organisationer.

På seminarierna deltog representanter från såväl stad som näringsliv, akademi och civilsamhälle. I samtalen pekades både utmaningar och brister ut, men det fanns också samsyn kring hur vi ska lyckas möta dessa.

Samtalen landade bland annat i tydlig samstämmighet kring att det inte längre går att skjuta upp genomförandet av åtgärder utan att vi istället behöver öka takten i vårt omställningsarbete för att kunna klara våra miljö- och klimatmål. I det arbetet måste alla aktörer bidra. Här spelar städerna en avgörande roll och vi är stolta och glada över att Göteborg är en av de nio städer som tillsammans med Viable Cities driver på klimatomställningen i städerna.

Ett tydligt budskap från de medverkande var nödvändigheten av bred samverkan och att staden behöver ta vara på den kunskap och erfarenhet som finns lokalt. Staden behöver vara den som erbjuder platsen och formen för att kunna mötas och föra dialog mellan näringsliv, civilsamhällesorganisationer och medborgare om vad som krävs för att kunna möjliggöra för en rättvis klimatomställning och hur det ska gå till. Under samtalen konkluderades att det behövs nya styrstrukturer, breda politiska och stabila samarbeten, förutsägbarhet för näringslivet och nya former för medborgarinkludering och deltagande i beslutsfattande för att detta ska vara möjligt. Tillsammans måste vi våga utmana våra respektive roller och driva på normförskjutningen i samhället.

Nytt miljö- och klimatprogram i Göteborg för naturen, klimatet och människan
För att kunna nå målet om att bli en klimatneutral stad har vi i Göteborg nyligen antagit ett nytt miljö- och klimatprogram där vi tar ut riktningen för stadens långsiktiga strategiska miljöarbete. Med det nya programmet och nya sätt att styra och följa upp miljö- och klimatarbetet, fokuserar vi nu alla krafter och insatser på omställningen till en klimatneutral stad 2030. Vi behöver jobba tvärsektoriellt och på alla nivåer. Tillsammans måste vi hjälpas åt för att hitta och samskapa lösningar, fokusera på rätt saker, driva på genomförandet och prioritera det som ger störst effekt.

Vi står inför en omställning som inte motsvarar något vi tidigare varit med om och jag är därför glad över att det under seminarierna blev tydligt att vi alla, oavsett om vi kommer från offentlig eller privat sektor, är engagerade i civilsamhällesorganisationer eller sitter som beslutande politiker är fokuserade på att nå våra klimatmål och arbeta för en rättvis omställning.

Samtal som ledde till konkreta förslag
Det blev tre intressanta, dynamiska och framåtsyftande samtal under Frihamnsdagarna där flera konkreta förslag, som en gemensam färdplan med näringslivet, att inrätta en klimatjury och ett klimatråd och att använda akademin för att facilitera och hantera de svåra och utmanande frågorna, lyftes fram av deltagarna.

Detta är konkreta förslag som vi tar med oss på olika sätt i vårt fortsatta arbete. Jag hoppas vi ses nästa år på Frihamnsdagarna när vi följer upp hur det har gått!

Karin Bjerner
Projektledare Klimatneutrala Göteborg 2030

Viable Cities är ett strategiskt innovationsprogram inriktat på klimatneutrala och hållbara städer. I satsningen Klimatneutrala städer 2030 och med verktyget Klimatkontrakt 2030 samarbetar programmet med städer och myndigheter för att snabba på klimatomställningen. Programmet har 100 medlemsorganisationer från näringsliv, akademi, civilsamhälle och offentlig verksamhet. Viable Cities är ett av 17 strategiska innovationsprogram som får stöd i en gemensam satsning av Vinnova, Energimyndigheten och Formas. Syftet är att bidra till Sveriges internationella konkurrenskraft och till hållbara lösningar på globala samhällsutmaningar. Viable Cities, som samordnas av KTH, pågår till och med 2030. viablecities.se

--

--

Viable Cities
Viable Cities

Viable Cities – The strategic innovation program for climate neutral and sustainable cities.