DaVinci Resolve #3 Anlatımı Düzenle, Kurgu/Montaj

Kadir Bayar
videmycom
Published in
5 min readJun 4, 2021

DaVinci Resolve derslerine basit kurgu/montaj işlemleriyle devam ediyoruz. Bu bölüme başlamadan önceki dersleri inceleyebilirsiniz.

DaVinci Resolve #1 Proje Oluşturma Dersi
DaVinci Resolve #2 Timeline da Klipleri Montajlama Dersi

Anlatımı Düzenle, Kurgu/Montaj

Elinde bir havaalanın farklı planlarından çekilmiş bir sürü klip olduğunu düşün. Ayrıca elindeki bu klipler konuyu çok iyi yansıtıyor ve ortam müziği veya seslendirme kullanmana gerek olmadan bir fon müziği ile tamamlayabileceğini düşünelim. Bu nedenle de görüntülerden sesi alıp elindeki klipleri kullanmak istiyorsun. Bunun için neler yapman gerektiğini bu yazıda adım adım öğrenebilirsin.

Örnek Dosyalar için yazının sonunda bulunan Kaynaklar listesine bakabilirsin.

Klipleri Timeline üzerine eklerken kullanabileceğiniz farklı yöntemler var. Ancak öncesinde normal şartlarda bir filmin ve/veya yapımın kurgusunda gelecek bir klibi örnek alarak hareket etmek veya süreci anlatmak daha iyi olacaktır.

Şöyle bir set ve plan yapısı düşünelim. Hikayemiz şöyle; Ön ve arka yönü bahçeli bir villa içinde çekim yapılıyor. Ön tarafta bahçenin bir köşesine doğru araç girişi var. Planda ise araç giriş kapısı ve villanın giriş kapısını iki kenara alacak şekildeki bir açıyla çekim yapılıyor.

Bu planda aracın yüksek bir hızla bahçe içine girişi çekiliyor. İkinci planda ise villa daire giriş kapısını görüyoruz.

  • Senaryo,
  • Storyboard,
  • Yönetim Seçimi,
  • Cast,
  • Prodüksiyon,
  • Post-Prodüksiyon,
  • Yayın gibi kaba başlıklarla bahsedeceğimiz süreçten geçer.

Plan çekiminde ise hızla gelen araç villa kapısı önünde sert bir frenle araç durur, kapı açılır, genel çekimle başlayan görüntü oyuncunun yakın planda ayaklarını sertçe yere vura vura yürüyüşünü çekerek biter. Nasıl gözünüzde canlandı mı? Evet abi kızgın bir şekilde eve giriyor. Haliyle bu klasik Türk dizilerinde karşılaşabileceğiniz bir sahne.

Burada bizim dikkatimizin olması gereken konu ise her bir planın çekim süresi. Standart süreç;

Senaryoya uygun ve doğru hazırlanmış bir storyboard yönetmenin kılavuzudur.

Set, ışık, plan, aksesuar, oyuncu konumu gibi bir çok detayı gösterir. Ve her bir karesi bir klibe denk gelir ki her çekim tek seferde bitmez. Oyuncu kareden çıkar, yönetmen duyguyu beğenmez tekrarını ister derken 5–8 çekim aralığında ilerler.

Tabi her çekilen klipte de bir süreç vardır ve klibin tam süre kullanamazsınız. Kullanabileceğiniz footage’ler de olacaktır. Ancak set çekimlerinde bu durum imkansız. Neden mi? Çünkü kameraman kayıt düğmesine basmadan (yönetmen “motööör” demeli) önce ışık hazır mı, oyuncu yerinde mi, makyaj kontrol gibi bir dizi kontrolden geçer. 3, 2, 1 ve geri sayımdan sonra motööör denir ve kameraman kayda başlar. Bu esnada ve/veya öncesinde çekime plaket yardımıyla, set, sahne, plan ve zaman bilgisi gösterilir. Oyuncu repliğini söyler diğer oyuncu repliğe kızar ve seni gidi ….. deyip tokatı yollar. Maçom benim beee.

Kayıt burada durmaz hemen; süreklilik, yakın plan çekim gibi kurguyu ve özellikle anlatımı destekleyecek görüntüde alındıktan sonra ilgili klip için kayıt durdururlar. Bu son kısmı anlamadıysan şöyle bir örnek vereyim, oyuncuların mel mel birbirine baktığı ve dakikaların bir birini kovaladığı an geldi mi aklına? ;-D

  1. İlk olarak yapman gereken Source Viewer’a (kaynak görüntüleyici) videolardan birini yüklemek için Media Pool’daki (Medya Havuzu) klibe çift tıkla.
  2. Şimdi de Source Viewer’ın altındaki, klibin başına gitmek için Jump to the first frame (ilk kareye atla) butonuna tıkla.

Haliyle elde olan tek sahne için ilgili klipte; plaket kareden çıkana ve kamera odağını alana dek süren ilk süre ve klip sonundaki süreklilik zamanları asıl klipten çıkarılır. Haliyle kurgu içinde kullanılacak alan kalır. Bunu Source Viewer ile In/Out Point (Giriş/Çıkış Noktası) veya Timeline üzerinde trim/kırpma işlemi ile yapabilirsin.

İyi de aynı sahne için çekilen 5–8 görüntüden hangisi kullanılacak. Genelde storyboard’dan bir baskıda kurgucu ve/veya asistanında olur, O da yönetmenin dibinden ayrılmaz. İlgili sahne için yapılan çekimlerden “tamam bunu sevdim, bu oldu” dediği çekim numarasını kaydeder ve kurguda ilgili görüntüyü kullanır.

Klibi oynatmak için Source Viewer’ın altındaki oynat butonuna tıklamak yerine klavye kısayolunu da kullanabilirsin.

Klibi source viewer’da oynatmak için Space Bar’a (boşluk tuşu) basman yeterli olacaktır.

Bir dakikalık bir filmin doğal olarak bir zaman sınırı var. Yani uzunluğu nedeniyle, filmde klibin yalnızca bir bölümünü kullanabilirsin.

Kullanacağın kısmı seçmek için, In Point (giriş noktası) adı verilen bir başlangıç konumu klavyeden “I” harfi ve Out Point (çıkış noktası) adı verilen bir bitiş konumu içinde klavyeden “O” harf tuşuna basarak klibin süresi içinde almak istediğiniz aralığı seçin.

Ardından klip üzerinden tutarak (mouse sol tuşa basılı tutarak tut-sürükle- bırak) Timeline da ihtiyacın olan zaman sürükle-bırak ile ekleyebilirsin.

https://giphy.com/

Klipleri çoklu olarak eklemek istediğinizde ise Media Pool üzerinde videoları seçin ve Timeline’a sürükle-bırak ile ekleyin. Bunu bir önceki dersimizde de anlatmıştım.

https://giphy.com/gifs/trim-videmy-davinci-reoslve-LRN9dxrO0kwxcIfSxs?utm_source=iframe&utm_medium=embed&utm_campaign=Embeds&utm_term=https%3A%2F%2Fvidemy.com%2F

Şimdi videoların Timeline da ki sıralamasını nasıl düzenleyebileceğimize bakalım.

https://giphy.com/gifs/blade-trim-davinci-resolve-J20aHqRIx6EN4ppsON?utm_source=iframe&utm_medium=embed&utm_campaign=Embeds&utm_term=https%3A%2F%2Fvidemy.com%2F

Timeline da gördüğünüz herhangi bir klip parçasına sürükle-bırak ile sıralamayı değiştirebilirsiniz.

Trim/Kırpma işlemi için ise Timeline da gördüğünüz bir klibin başlangıç veya bitiş kenarında imleci trim ikonu aktif olduğunda sürükle-bırak ile kırpabilirsiniz. Bu işlemi Selection/Seçim aracı ile yaparsanız arada Ripple/Ölü alan oluşacaktır.

Ancak Trim Edit Mode / Kırpma Düzenleme Modu (Klavye kısayolu “T” harfi) ile kırpma işlemi yaptığında önceki/sonraki klipler buna göre kayacaktır.

Ayrıca klipleri kesmek istediğin Blade Edit Mode / Kesme Düzenleme Modu (Klavye kısayolu “B” harfi) ile parçalayabilirsin. Bu parçalardan dilediğin birini sürükle-bırak ile farklı bir zaman konumlandırabileceğiniz gibi fazlalık bir görüntü ise seçip silebilirsin.

Aynı şekilde dialog, efekt, ortam ve müzikleride Timeline içinde Audio kanalarına ekleyebilirsin.

Kaynaklar : Elements Envato

Keyifli çalışmalar.

--

--