Procreate Hakkında Bilmen Gereken 50 Madde

Merve Coşkan
videmycom
Published in
14 min readJun 6, 2022

Galeri Ekranı

Procreate ilk açıldığında Galeri ekranı ile karşılaşırız. Programı ilk kez indirdiyseniz burada örnek çalışmaları göreceksin. Kendi çalışmalarını oluşturdukça çalışmaların bu ekrana eklenecektir. Çalışma yüzeyleri küçük önizlemeler şeklinde gözükür. Bir çalışmanın üzerine tıkladığında çalışma açılır.

Her çalışma yüzeyinin boyut ve ad bilgisi vardır. Çalışma yüzeyini sola doğru çekiştirdiğinde Paylaş, Çoğalt ve Sil kısayolları çıkar.

Seç

Galeri ekranındaki Seç komutu ile çalışmaları çoklu seçebilirsin. Seçilen çalışmalar için Yığın, Göz At, Paylaş, Çoğalt ve Sil seçenekleri aktif hale gelir. Göz At ile kanvası önizleyebiliriz. Paylaş ile seçili kanvasları farklı formatlarda dışa aktarabiliriz. Procreate ya da PSD ile kanvası katman yapısıyla birlikte dışa aktasarabiliriz. Ya da görüntü olarak JPG ya da PNG olarak dışa aktarabiliriz. Çoğalt ile seçili kanvası çoğaltabiliriz. Sil ile de seçili kanvas silinir. x işaretine tıkladığında seçim ekranı kapanır.

İçe Aktar

İçe Aktar seçeneği ile uygulamanın içine dosya gibi farklı nesneleri aktarabiliyoruz. Tıkladığımızda seçtiğimiz dosya yada görsel direkt bir kanvasın içinde açılıyor. Fotoğraf seçeneği ile de programa galeriden fotoğraf aktarabiliyoruz.

Yığın Oluşturma

Yığın seçeneği ile çalışmaları bir grup altında toplayabilirsin. Yığın yapılan çalışmalar çoklu şekilde gözükür. Çalışmayı yığından çıkarmak için tut ve Yığın yazısının üztüne sürükleyip bekle. Ardından açılan Galeri ekranına çalışmayı bırak.

Yeni Belge Oluşturma

Procreate ile yeni belge oluştrumak için Galeri ekranındaki sağ üst köşedeki +işaretine tıkla. Burada üst sıralarda hazır ekran boyutları bulunur. Ardından zamanla açmış olduğun belge boyutları eklenir. Her belgenin RGB/CMYK renk modu bilgisi ve ölçüleri yazar. Bu boyutlardan farklı yeni bir boyut açmak istersen yine sağ üst köşedeki simgeye tıkla. Özel Kanvas sayfası açılacaktır.

Özel Kanvas Oluşturma

Özel kanvas sayfasında boyut, renk profili, birim seçimleri yaparbilirsin.Kanvas boyutun için genişlik ve yükseklik değeri verdiğinde maksimum katman sayısı program tarafından otomatik belirlenmektedir. Boyut büyüdükçe kullanılabilen katman sayısı azalır. Deneyimlediğim kadarıyla px cinsinden en büyük değer olarak 8300*8080px boyutlarında belgeye maksimum 4 katman vermekte. DPI, belge özelliğine göre manuel girilebilir.

Renk Profili

Renk profili olarak ekran için bir çalışma yapıyorsanız RGB profilini seçmelisiniz. Baskıya yönelik bir çalışma yapılacaksa CMYK profili seçilmelidir.

Hızlandırılmış Video Ayarları

Procreate siz çalışma yaparken çizimin hızlandırılmış bir videosunu çekebiliyor. Burda da bu videonun hangi özelliklerde olacağıyla ilgili ayarlar var. 1080p video yayıncılığında en çok tercih edilen boyuttur. Diğerlerine göre daha az yer kaplar. 2K ve 4K ise görüntü kalitesi bakımında daha iyidir fakat daha fazla yer kaplar. Çözünürlük de iyi seviyede olabilir. Bu alanı kendi depolama alanınıza göre özelletşirebilirsin.

Kanvas Özellikleri

Bu kısımda kanvasın arkaplan rengini önceden ayarlayabiliyoruz. İstediğimiz rengi seçebiliriz. Bu daha sonra çalışma içerisinde de değiştirilebilir. Yine arkaplanını şeffaf kullanmak istersek bunu da aktif hale getirebiliriz.

Eylemler Menüsü — Ekle

Ekle bölümünde belgenin içerisine dosya, galerinden fotoğraf ve kameradan çekerek fotoğraf ekleyebiliriz. Aynı zamanda Metin de bu bölümden eklenmektedir. Belge üzerinde seçili olan katmanı ya da seçili olan alanı Keskomutu ile kesebilir, ya da Kopyala komutu ile kopyalayabilir; ardından aynı belgeye ya da farklı bir belgeye yapıştırabiliriz.

Kanvası kopyala komutu ise belge içinde açık olan tüm katmanlarla birlikte tüm görüntüyü kopyalar ve aynı belge içerisine ya da farklı belge içerisine tek bir katman olarak yapıştırır.

Metin Ekleme

Metin ekle seçeneğine tıklayınca metin kutusu açılır. Ardından metni özelleştirebiliriz. Yazı üzerinde font ve stil düzenlemesi yapılabilir. Karakter aralığı, taban çizgisi gibi gelişmiş seçenekler vardır. Paragraf hizalaması seçilebilir. Merin altı çizgisi aktifleştirilebilir, metin dışhat şekilne dönüştürülebilir ya da büyük harf özelliği aktifleştirilebilir. Sol üst köşede klavyeye geçebilirsin. Burda yazıyı kes, kopyala, yapıştır ikonları bulunur.

Metin katmanı rasterleştirilmediği sürece yeniden düzenlenebilir. Metin katmanının üzerine tıklayıp açılan pencerede Rasterleştir’e tıklarsanız metin şekle dönüşecektir.

Eylemler Menüsü — Kanvas

Bu menüde kanvas boyutlandırma, animasyon desteği, destekli çizim, referans görsel açma gibi özellikler bulunur. Kanvas bölümünde kırp&boyut değişitir ile katmanı kesip boyutlandırma işlemi yapabiliyoruz. Yanda değişen boyutu görebiliyoruz. Üsttede de yeni boyuta göre kullanabileceğimiz katman sayısını gösteriyor.

Sağ köşede Ayarlar menüsü ile katman boyutunu yazarak belirleyebiliriz. Dpi değiştirtilebilir. Kanvası örneklendir ile canvas aktif olduğunda boyut birbirine oranlı olarak değişir. İliştir kısmı aktif olduğunda kırpma sırasında kenar çizgileri çizimin dış hatlarına yapışır.

Animasyon Desteği

Animasyon desteği animasyonlar oluşturmak için timeline/zaman çizelgesi bölümünü açar.

Burada her bir katman animasyonun bir karesini oluşturur. Arka arkaya gelen farklı katmanlar, oynattığımızda hareket görünümü verir. Bir hareket oluşturmak için önce bir katman aç ve buraya hareketin birinci adımını çiz. Ardından yeni bir katman aç ve buraya hareketin ikinci adımdaki halini çiz. Bu şekilde hareketi sonuna kadar yeni katmanlar ile tamamla. Ardından oynat yazısına tıkladığında kareler belirli bir süre içinde birbiri ardına gözükmeye başlayacak. Böylece hareket oluşacak.

Animasyonun ne kadar sürede gerçekleşeceğini Ayarlar kısmındaki Saniye başı kare kısmından ayarlayabilirsin. Saniye başına düşen kare sayısı düşük olursa animasyon yavaş olur. Sayı çok olursa animasyon hızlı olur.

Animasyon export seçenekleri için Paylaş başlığını inceleyebilirsin.

Çizim Örneği

Çizim örneği yani destekli çizimi aktif ettikten sonra alttaki Çizim Örneğini Düzenle kısımdan kılavuz yapısını ayarlayabiliyoruz. Alt kısımda bir pencere açılıyor. Burada dikkat etmeniz gereken şöyle bir nokta var: Çizim örneği aktif olsa da açtığınız her yeni katmanda çizim örneğini aktif hale getirmen gerekir.

Bunun için katmanın üzerine tıkla ve Çizim Desteğine bas. Katmanda çizim desteği aktif olduğunda alt kısımda Destekli yazısı gözükecektir. Çizim desteğini kaldırmak isteresen aynı şekilde katmanın üzerine tıkla ve menüden Çizim Desteği ne bas. Diyelim ki destekli çizimi Eylemler menüsünden kapattık ama katman üzerinde eğer Çizim Desteği hala aktifse bu katman için tam olarak kapanmamış demektir. Katmanda da kaldırmalıyız ki tamamen inaktif olsun.

Çizim Örnekleri — 2D Izgara

2D ızgara bölümünde tüm kanvası kaplayan yardımcı çizgiler var. Alt kısımda opasitesini kalınlığını ve ızgara büyüklüğünü ayarlayabiliyoruz. Üst tarafta da ızgaraların rengini değiştirebiliyoruz. Destekli çizim aktif olduğunda çizim bu ızgaralara yapışacak anlamına geliyor.

Çizim Örnekleri — İzometrik

İzometrik bölümğnde yine bir ızgara yapısı var aynı ayarlamalar burda da var. kanvasın alt kısmındaki yeşil noktaldan tutularak ızgara döndürülebilir.

Çizim Örnekleri — Perspektif

Perspektif ile perspektife göre çizim yapılabilir. Kanvas alanına tıkladığında bir kaçma noktası eklenecektir. Buradaki kaçma noktalarını ve ufuk çizgisini kendimiz belirleyebiliyoruz. Birden fazla kaçma noktası oluşturabiliriz. Ufuk çizgisinin yerini değiştirebiliriz. Kaçma noktaları dışarda da olabilir. Yine destekli çizim aktifse perspektife uymayan herhangi bir çizgi çekemeyiz. Tekrar bakış açısını yani ufuk çizgisini değiştirebiliriz. Perspektifle ilgili detaylı bilgi için Kara Kalemde Perspektif Algısı Yazımızı okuyabilirsin.

Çizim Örnekleri — Simetri

Son olarak simetrik çizimler yapabiliriz. Kanvası yatay, dikey 4'lü ya da radyal yani 8'li olarak bölebiliriz.

Referans

Referans ile çizim yaparken kanvası ya da referans aldığımız bir görseli farklı boyutlarda bir pencere içinde görebiliyoruz. Burada çizimi yüze filtre gibi yansıtmayı sağlayan bir seçenek de var.

Kanvas Bilgisi

Bu bölümde kanvasla ilgili tüm özellikleri görebiliriz. Resim hakkında bölümünde çalışmaya imzamızı atabiliriz. İstatistik bölümünde toplam fırça darbesi, düzelneme süresi, dosya boyutu gibi detayları görebiliriz.

Eylemler Menüsü — Paylaş

Paylaş bölümünde çalışmayı dışa aktarma seçenekleri var. Farklı dosya formatlarında dışa aktarım yani export yapabiliriz. Çalışma Procreate ve PSD formatında katman yapısıyla birlikte dışa aktarılabilir. PNG yani arkası şeffaf şekilde dışa aktarabilmek için mutlaka arkaplan katmanının kapalı olması gerekir. Altta da animasyon yapıldıysa video şeklinde export almak için aktarma seçenekleri var.

Animasyonlu Gif şeklinde çıktı almak için yukarıdaki seçenekler açılacaktır. Burada Maks Çözünürlük ve Renk Taklidi açık olduğunda en kaliteli versiyonu yüksek boyutta çıktı alacağınız anlamına gelir. Web’e Hazır seçilirse boyut daha küçük ve kalite daha düşük olacaktır. Saniyelik görüntü sayısı ile animasyonun hızı ayarlanabilir.

Animasyonlu MP4 dışa aktarımında da Maks Çözünürlük ve Web’e Hazır seçenekleri bulunur.

Eylemler Menüsü — Video

Video bölümünde Hızlandırılmış Kayıt seçeneği aktif olduğunda program, yaptığımız çalışmanın ekran kaydını alıyor anlamına gelir. Hızlandırılmış Videoyu Dışa Aktar seçeneğiyle videoyu dışa aktarabiliyoruz. Hızlandırılmış şeklini ya da 30 snlik hızlandırılmış halini kaydedebiliyoruz. Videoun kalitesini belgeyi açarken açılan Hızlandırılmış Video Ayarları bölümünden düzenleyebiliriz.

Eylemler Menüsü — Tercihler

Tercihler bölümünde arayüzü özelleştirmek ve kısayolları ayarlamak gibi seçenekler bulunur. Işık arayüzü ile light modu aktif yapabiliriz. Sağ el arayüzü ile sol tarafta bulunan çubuğu sağ tarafa geçirebiliriz. Fırça imleci ile fırçanın şekli gözükecektir.

Hareket Denetimleri

Hareket denetimleri bölümünde program kısayollarını ayarlayabiliriz. Sol menüdeki her bir eylem için sağ tarafta hareket kombinasyonunu seçebiliriz. Programlar birlikte de gelen bazı kısayollar vardır.

Bazı Kısayollar

Çizim yaptıktan sonra üç parmağımızla sağa sola doğru ovalama yaptığımızda katman temizlenir.

Yüzeydeki herhangi bir rengi damlalık şeklinde almak için parmağımızla yüzey üzerinde beklememiz yeterli.

Kanvasa iki parmağımızla dokunduğumuzda ise geri alma işlemi yapmış oluyoruz.

Bir alanın içini renkle doldurmak için renk dairesini sürükleyip alanın içine bırakmamız yeterli. Alanın içinin boyanması için hiçbir şekilde boşluk olmaması gerekir.

Katmanlarla ilgili kısayollara bakalım. Aynı anda birden fazla katmanı seçili hale getirmek için hafifçe sağa doğru kaydırmamız yeterli. Tekrar sağa kaydırarak seçimi kaldırabiliriz. Katmanları kopyalamak istersek tutup canvas alanına sürükleyip bıraktığımızda seçili tüm katmanlar kopyalanacaktır.

Kanvas üzerinde tek bir kanvası görmek için beyaz kutucuğun üzerine basılı tutmamız yeterli. Bir katmanı tutup galeri yazısına tıkladığımızda sürükleyip var olan bir belgenin içine kopyalayabiliriz. Ya da yeni bir belge oluşturabiliriz.

Katmanı iki parmağımızla sağa doğru kaydırarak alfa kilidini aktif hale getiririz. Tekrar sağa çektiğimizde ise alfa kilidi kapanır.

Üzerine basıp beklediğimizde layer seçili hale gelecektir.

Birleştirmek istediğimiz layerları parmaklarımızla çimdikleyip bıraktığımızda tek bir katmana dönüşeceklerdir.

Katmanları seçili hale getirdiğimizde sağ üst köşede çıkan Group yazısıyla gruplayabiliriz.

Dört parmağımızla tıklayıp tam ekranı aktifleştirebilirz.

Ayarlamalar

Bu bölümde renk ayarlamaları ve efektler bulunuyor. Her ayarlama ve efekt için tüm katman üzerine ya da sadece kalemle istediğimiz yere etki etmesini sağlayabiliyoruz.

Ayarlamalar — Renk Düzenlemeleri

Renk Tonu, Doygunluk, Işık ile çalışmanın renk tonlarını, doygunluğunu ve ışıklılığını ayarlayabiliyoruz. Kalemle de bir alanı boyadığımızda ayarlamalar sadece bu alan için gerçekleşir.

Renk Dengesi ile CMY VE RGB renkleri olarak bir düzenleme paneli açılır ve açık tonlar, orta tonlar ya da gölgeleri seçerek ayarlama yapılabilir.

Eğriler ile bir eğri açılır ve bu eğri üzerinden ayarlamalar yapılabilir.

Gradyan Eşlemesi ile gradyen geçişleri ekleyebiliyoruz. Altta gradyan paneli açılıyor. Burda hazır gradyanlar var. Üzerine tıklandığında renkleri ayarlayabiliyoruz. Yeni bir renk ekleyip silebiliyoruz. Ayrıca yeni bir gradyan de oluşturabiliyoruz. Yine sadece kalem ile boyadığımız alana gradyan ekleyebiliyoruz.

Ayarlamalar — Bulanıklık

Gauss Bulanıklığı ile görüntüyü blurlaştırabiliriz. Bunun için kalem ile sağa kaydırdırsak blur derecesi artar, sola çekersek azalır. Üst kısımda blur yüzdesini görebiliriz.

Hareket Bulanıklığı ile görüntüye hareket ediyormuş hissayatı verilebilir.

Perspektif blanıklığı ile bir noktayı odak noktası olarak belirleyip etrafını blurlaştırabiliriz.

Ayarlamalar — Efektler

Gürültü ile görüntüye grain yani minik noktalar ile parazit görüntüsü ekleyebiliriz. Alt kısımda çıkan farklı seçenekleri uygulayabiliriz.

Keskinleştir ile görüntüyü keskinleştirebiliriz.

Bahar, parlaklık veren bir efekttir. Renklerin patlamasına neden olur.

Glitch ile çalışma üzerinde artistik bozulmalar yapılabilir.

Yarım Ton ile tram dokusu tarzında bir doku elde edebiliriz.

Kromatik aberasyon da yine bozulma oluşturan bir efekttir.

Ayarlamalar — Bozma

Akışkanlaştır ile görsel üzerinde bozulmalar yapılabilir. Pek çok farklı seçeneği vardır.

Klonlama ile de seçtiğimiz bir alanı başka bir alana taşıyabiliyoruz.

Seçim Aracı

Seçim aracına geçtiğimizde alt kısımda seçim için panel açılıyor. Ve dört farklı seçim yöntemi var.

Otomatik olarak seçim yapılabilir. Tıklandığında alanı otomatik olarak algılıyacaktır. Seçim yapıldıktan sonra seçim alanını tersine çevirebilir, kopyalayıp yapıştırabiliriz. Yane ayrı bir katmana kopyalar.

Rengi Doldur ile seçim alanın içini renkle doldurabiliriz.

Kaydet ve Yükle ile +ya tıklayıp seçim alanını kaydedip sonra tekrar çağırabiliriz.

Serbest Çizim ile serbest bir şekilde seçim yapabiliriz. Dikdörtgen ile dikdörtgen ya da kare şeklinde; elips ile de daire ya da elips şeklinde seçim alanları oluşturabiliriz.

Seçim Düzenleme Aracı

Bir alanı seçili hale getirdikten sonra seçimi taşımak, boyutlandırmak ya da seçili alanlar üzerinde değişiklik yapmak için burdaki seçim düzenleme aracını kullanıyoruz.

Serbest Biçim aktif olduğunda seçili alanı serbest, oransız bir şekilde boyutlandırabiliriz. Tektip ile seçili alan oranlı bir şekilde boyutlandırılabilir. Altta yatay ve dikey çevirme, 45 derece döndürme gibi seçenekler var. Boz ile seçili alanı çarpıtabiliriz, bozabiliriz. Bükme ile çıkan noktalarla seçim alanını serbest şekilde bükebiliriz. Sıfırla ile de değişiklikleri eski haline çevirebiliriz.

Fırça Kütüphanesi

Fırça ikonuna tıkladığımızda fırça kütüphanesi açılır. Burada programla birlikte gelen çok sayıda fırça bulunuyor. Bunların her birinin ayrı ayrı özellikleri ve dokuları var.

Sol taraftaki çubukta üst tarafta fırçanın boyutunu büyütüp küçültebiliyoruz. Alt taraftan da opasitesini azaltıp artırabiliyoruz.

Bir fırçanın üzerine gelip sola doğru kaydırdığımızda paylaş, çoğalt ve sıfırla seçenekleri çıkar.

Bir fırçanın üzerine tıkladığımızda da fırça stüdyosu açılır. Burda da çok geniş ayarlama seçenekleri var. Yan tarafta yaptığımız değişikleri görebildiğimiz bir çizim alanı var.

Yeni Fırça Ekleme

Sağ üst köşedeki + ikonuna tıklayarak yeni bir fırça oluşturabiliriz. Bu burdaki özellikleri kullanarak da olabilir ya da içe aktar diyerek kütüphaneden farklı bir fırça da elenebilir. Sol üst taraftaki + butonuna tıklayarak ise yeni bir fırça kümesi oluşturabiliriz. Sonrasında bir fırçayı tutup sürükleyerek bu kümenin içine taşıyabiliriz. Böylece bu alanı özelleştirebiliriz. Tekrar üzerine tıklayıp bu kümenin seçeneklerine de ulaşabiliriz.

Karıştırma Aracı

Karıştırma aracına tıkladığımızda yine fırça kütüphanesi açılır. Bu araç seçilen fırça özelliği ile yüzey üzerinde karıştırma işlemi yapar. Bazı fırçalar özellikle blend yani karıştırma işlemi için hazırlanmıştır. Bu araç tonlama yapmak, daha soft görüntüler yaratmak için oldukça kullanışlıdır. Karıştırma aracının boyutu ve opasitesi de soldaki çubuktan ayarlanabilir.

Silgi Aracı

Silgi aracına tıkladığında da yine fırça kütüphanesi açılacaktır. Aynı şekilde seçtilen fırçanın dokusu ve şekli ile silme işlemi yapar. Yumuşak bir fırça seçersek soft bir görünüm olur daha keskin bir fırça seçersek keskin bir görünü elde ederiz. Silginin boyutu ve opasitesi de soldaki çubuktan ayarlanabilir.

Katmanlar

Katmanlar panelinde açılan katmanları görüyoruz. İlk açtığımızda bir katman arkaplan rengi katmanıyla açılır. Katmanın sağındaki minik tik ile katmanı gizleyip görünür yapabiliriz. Yeni bir katman oluşturmak için sol köşedeki + ya tıklıyoruz.

Katman seçiliyken sola doğru kaydırdığımızda seçenekler çıkıyor. Kilitle ile katmanı kilitleyip üzerinde değişiklik yapılmasını engelliyoruz. Çoğalt ile katmanı kopyalayarak çoğaltabiliyoruz. Yine burdan silebiliyoruz.

Katmanın üzerine tıkladığımızda seçenekler açılıyor. Yeniden Adlandır ile adını değiştirebiliyoruz. Seç ile katmanı seçili hale getirebiliyoruz. Katman seçili olduğunda yalnızca aktif alan üzerinde işlem yapabiliriz. Bunun haricindeki alanda herhangi bir çizim vs yapılamaz. Seçimi kaldırmak içi sol köşedeki Sşeklindeki seçim aracına tıkladığımızda aktif seçim kalkar.

Kopyala ile seçili katmanı kopyalayabiliriz. Bunu sonrasında aynı belge içinde ya da farklı bir belge içinde Ekle bölümünden Yapıştır diyerek kopyalamış oluruz.

Katmanı Doldur dediğimizde seçili olan renk ile bütün alanı doldurabiliyoruz. Eğer katman üzerinde Alpha Kilidi aktifse sadece katmanın içindeki dolu alsacanın içi seçili olan renkle boyanacaktır. Alfa kilidi özellikleri için bu başlığı inceleyebilirsin.

Kaldır ile katmanın içindeki çizimi temizleyebiliriz.

Alpha Kilidi

Bir katmanı açıp üzerinde bir çizim yaptığımızda bu çizim artık bir alan kaplar.Alpha Kilidi özelliğini aktif hale getirdiğimizde katmanın içindeki bu çizimin alanı haricinde kalan her yeri kilitlemiş oluyoruz. Yani sadece çizim olan alanın içinde işlem yapabiliriz. Bu özellikle taşırmadan tonlama yapmak istediğimde sıklıkla kullandığım bir özellik. Kilidi kaldırdığımızda yine normal bir şekilde katmanın her yerinde çizim yapabiliyoruz. Katmanı iki elinle sağa doğru çekiştirirsen Alpha Kilidini kısa yoldan aktifleştirebilirsin.

Maskele

Maskelemenin mantığı şudur: Katman üzerinde geçici bir katman daha oluşturursunuz. Bu katman beyazdır ve beyaz renk olduğunda her şey görünürdür. Bu katmanı siyah renk ile boyarsanız o zaman boyadığınız alanı gizlemiş olursunuz. Görüntüde silinmiş gibidir ama bunu üstteki ek katmanda yaptığınız için bu ek katmanı kaldırdığınızda silinmiş gibi gözüken alan yeniden gözükmeye başlayacaktır. Her zaman boyamayı tam beyaz ile yaptığınızda görünür yapar; tam siyah ile yaptığınızda gizlersiniz. Katman maskesini silmek istersek sola doğru çekip silebiliriz. Bu maskenin kalkacağı anlamına gelir.

Kırpma Maskesi

Kırpma maskesi bir katmanı, altındaki katmanın içine gömer. Yani o katman artık altındaki katmanın sınırları içinde gözükebilir. Kırpma maskesini kapatmak istersek menüdeki Kırpma Maskesine tıklamamız yeterlidir.

Renkler — Disk Görünümü

Renkler panelinde farklı görünümler vardır. Disk bölümünde renk çarkını görüyoruz. Dıştaki çerçevede hue değeri yani renkleri görüyoruz. İçteki dairede ise doygunluk ve parlaklık değerini değiştirebiliyoruz. Sol üst köşede solda şu an seçili olan renk; sağda ise seçilmiş olan bir önceki rengi görüyoruz. Alt tarafta da daha önce kullanılan renkleri ve onun altında da saptanmış paleti görebiliriz. Seçili rengi, paletin üzerindeki bir nokataya tıklayarak ekleyebiliyoruz.

Renkler — Klasik Görünüm

Klasik görünümde yine aynı şekilde ton, doygunluk ve parlaklık değerelerini görüyoruz. Alan üzerinde ya da sürgülerle oyanayarak renk seçimi yapabiliriz.

Renkler — Renk Uyumları

Uyum bölümünde yine bir daire içirisinde tonları görüyoruz. Burada renk harmonilerine göre renk seçimleri yapabiliriz. Sol üst köşede dörtlü yazısına tıkladığımda diğer renk harmonilerini de açılıyor. Tamamlayıcı ile zıt renkler, tamamlayıcı böl ile komşu zıt renkler, analog ile komşu renkler, üçlü ile palette üçgen oluşturan renkleri, dörtlü ile palette bir kare oluşturan renkler seçilerek paletler oluşturulabilir. Renk harmonileriyle ilgili detaylı bilgi için Tasarımda Renk ve Renk Uyumları yazımızı inceleyebilirsin.

Renkler — Değer

Değer bölümünde yine ton, doygunluk ve parlaklık ve Red Green Blue (RGB) değerlerini yüzdeler şeklinde görebiliyor ve ayarlayabiliyoruz. Burda kod girerek de istediğimiz bir rengi seçili hale getirebiliriz.

Paletler ve Palet Oluşturma

Paletler bölümünde kendi oluşturduğumuz ve programla gelen paletleri görüntülüyoruz. Palet alanındaki boş bir alana tıklayınca seçili olan renk buraya eklenir. Rengin üzerine biraz basılı tutunca sil seçeneği ile paletten kaldırabiliriz.

Sağ köşedeki + butonu ile yeni palet oluşturabiliriz. Yeni palet oluştur ile yeni palet alanı açılır. Adını da değiştirebiliriz.

Kameradan yeni ile bir fotoğraf çekerek bu fotoğraftaki rengi direkt palet olarak alabiliriz. Dosyadan yeni ile bir dosya seçerek buradaki görselin renklerini palet olarak içe aktarabiliriz. Fotoğraftan yeni ile bir fotoğraf seçerek onun üzerindeki renklerden palet oluşturabiliriz. Bu seçeneklerin hepsinde program bizim için otomatik olarak renkleri algılıyor ve palet olarak ekleniyor.

Hazır Şekiller

Procreate’de hazır şekiller yok ama quickshape çözelliğiyle dikdörtgen, daire, elips gibi geometrik şekilleri oluşturabiliyoruz. Bunun için şekli kabaca çizip elimizi oynatmadan beklememiz yeterli. Üstte şekille ilgili özelliklerden değişiklikler de yapabiliriz. Hazır şeklin oluşması için bekleme süresini kendimiz Hareket Denetimleri bölümünden ayarlayabiliriz.

--

--