Tasarımcılar İçin En İyi 10 Figma Eklentisi
Figma, web tabanlı bir grafik düzenleme aracı olup özellikle kullanıcı arayüzü tasarımı alanında özelleşmiş bir uygulamadır. Figmanın diğer birçok prototipleme aracından ayıran en önemli özelliği web tabanlı olması ve ücretsiz kullanım imkanına sahip olmasıdır. Kullanıcı dostu arayüzü ile Figma’nın web tabanlı kullanımı projelerinize istediğiniz bir cihazdan istediğiniz yerde erişebileceğiniz anlamına gelir. Ayrıca birden fazla lisans satın almak veya yazılım yüklemek zorunda kalmadan herhangi bir bilgisayardan veya platformdan tasarım yapmaya başlayabilirsiniz.
Wireframe ve prototip tasarımından, mobil uygulama arayüzlerinin tasarlanması ve sosyal medya gönderilerinin hazırlanmasına kadar her türlü grafik tasarım işini yapmak için kullanabilirsiniz. Figma’nın bir diğer büyük avantajı, aynı dosya üzerinde gerçek zamanlı işbirliğine izin vermesidir. Bu, bir tasarımcının iş akışında önemli ölçüde zamanından tasarruf sağlar. Ayrıca, çalışma dosyasının en güncel halinin anlık olarak görüntülenebildiği için proje üzerinde verimli bir çalışma ve etkileşim ortamı sağlar.
Tasarımcılar İçin En İyi 10 Figma Eklentisi
Eklentiler için bir uygulamanın işlevselliğini artıran üçüncü taraf komut dosyaları veya uygulamalar diyebiliriz. Figma, tasarımcılar için hızla eksiksiz bir işbirliği platformu olma yönünde birbirinden yararlı ve çok sayıda eklenti ( plug in) ile inanılmaz bir şekilde büyümeye devam etmektedir.
Figma eklentileri de çalışma dosyası içerisinde görevlerinizi gerçekleştirmenize izin verecek şekilde hazırlanmıştır. Çalışmalarınızı özelleştirmek veya daha verimli iş akışları oluşturmak için eklentileri kullanmak önemlidir. Ancak yüzlerce eklenti içerisinden hem size en uygunu hemde en kullanışlı olanı bulmak ilk etapta biraz vakit alabilir. Figma dünyasına özellikle yeni adım atmış olanlar için en çok kullanılan figma eklentilerini detaylarıyla anlattığım bu yazım size rehberlik edecektir.
1. Wireframe
Wireframe, Figma çalışma dosyanızda projenizle alakalı fikirler üzerinde beyin fırtınası yapmanıza yardımcı olur. Hazır şablon şeklinde bulunan wireframeler kullanımı kolay ve ücretsizdir.Wireframe eklentisi ile tasarım, planlama veya beyin fırtınası gibi projenin erken aşamalarında süreci basitleştirmek ve zaman kazanmak adına oldukça pratiktir. Çünkü bir tasarımcının görselleştirmeye ayıracağı vakit çok daha önemlidir. Wireframe eklentisinde web ve mobil için farklı özelliklerde bir çok şablon seçeneği bulunmaktadır. Tüm dosyalar Figma Bileşenidir (SVG), bu nedenle kolayca düzenlenebilir. Ayrıca kullanıcı ihtiyaçlarına göre de tüm wireframe ve prototipleme faaliyetleri kolayca yönetilebilir.
2. Unsplash
Unsplash, birbirinden farklı ve güzel görüntüleri doğrudan tasarımlarınıza eklemenizi sağlayan bir görsel kütüphanesidir. Unsplash & Figma eklentisi ile rastgele bir resim ekleyebilir veya aradığınız belirli bir konuda kelime girerek görsel bulabilirsiniz. Unsplash lisans konusunda oldukça özgürdür, kütüphanesinde bulunan görsellerin hem ticari hem de kişisel projeler için özgürce kullanılmasına izin verir. Yeni görüntüler eklemek ve aramak için Figma’da çalışma dosyanızdan ayrılmanıza gerek yoktur.
3. Iconify
Tasarım projelerinin olmazsa olmazı icon konusu, ciddi zaman ve emek gerektiren bir konudur. Çoğu zaman doğru simgeleri aramak, indirmek ve çalışmanıza aktarmak oldukça vakit alan bir dizi süreci içerir. Iconify, içerisinde Figma’ya uygun binlerce formatta ikon barındırır ve bu ikonlar çalışma dosyasına kolayca aktarılabilir.
İstediğiniz ikon setlerine Figma içerisindeyken göz atabilir ve çalışmanıza ekleyebilirsiniz. iconify ile sadece ikon değil, bir çok farklı alanda simgeler, çok çeşitli yazı tipleri, emojilere de ulaşabilirsiniz.
4. Lorem Ipsum
Lorem Ipsum, Figma’daki metin katmanlarınızı doldurmak için sahte metin oluşturur.
Lorem Ipsum otomatik oluşturma sistemi, seçilen katmanları otomatik olarak en uygun miktarda sahte metinle doldurur. İster 10 dakikalık hızlı bir metne ihtiyacınız olsun isterseniz bir müşterinin son kopyasını bitirmesini bekliyor olun, lorem ipsum bu konuda her zaman oldukça kullanışlıdır. Aynı anda birden çok metin kutusu oluşturup içeriği farketmeksizin farklı veya aynı sahte içeriklerle doldurulabilir.
5. Autoflow
Autoflow akışları çizmeyi kolaylaştıran bir Figma eklentisidir. İki nesne seçilip kısayol tuşuna basarak aynı anda aralarında bir bağlantı oluşturmanıza yarar.
Bu bağlantılarda kullanılan çizgiler tek tip değildir. Her çizgi tipinin bağlantıda fonksiyonel anlamda bir işlevi vardır. Çizgilerin otomatik yerleşimi çerçevelerinizi veya tasarımınızı etkilemeyecek ve engellemeyecek şekilde otomatik olarak kurgulanır. Bu otomatik akış çizgileri en kısa yolu seçer, gerektiğinde kendisi prototipinize göre şekil alır.
6. Figmotion
Figmotion, Figma’da içerisinde yer alan bir animasyon aracıdır. Diğer profesyonel animasyon araçlarından daha pratik olması ve başka bir program kullanmadan Figma içerisinde çözüm üretmesi açısından da oldukça tercih edilmektedir.
Figmotion, web teknolojileri göz önünde bulundurularak oluşturulmuştur.
Bu eklenti ile Figma’daki prototip çalışmalarınıza uygulamadan ayrılmadan animasyon uygulayabilirsiniz. Öğrenmesi ve kullanması oldukça basittir. Figmotion, Figma’nın tüm kullanıcıları için ücretsiz olarak kullanılabilen bir eklentidir. Doğrudan uygulamanın içine yerleştirilmiştir ve tasarımlarınızı canlandırmak için harika bir giriş niteliğindedir.
7. Remove BG
Şeffaf arka plana sahip görüntüler hem kişisel kullanım için hem de profesyonel amaçlı kullanımlar için çok önemlidir. Remove.bg eklentisini kullanarak tek bir tıklamayla görüntülerin arka planını otomatik olarak kaldırabilirsiniz. Bu eklentiyi kullanmak için öncelikle bir hesap açmanız gereklidir. Eğer profesyonel grafik tasarım programlarını kullanmaktan çok uzaksanız bu eklenti tam size göre. Remove.bg ye eklentisini çalıştırdığınızda arka planını kaldırmak istediğiniz resimleri öncelikle eklemeniz gerekli. Sonuçlar oluşturulduktan sonra görseli indirebilir veya olduğu haliyle kullanabilirsiniz.
8. Blush
Blush, tasarımlarınızda çizimler oluşturma ve özelleştirmek bakımından oldukça fayda sağlayan bir illüstrasyon kütüphanesidir. Seçecek olduğunuz bir koleksiyonda yaratacağınız kompozisyonlarla kendi tasarım illüstrasyonlarınızı oluşturabilirsiniz. Vektörlerden oluşan legolarla oynamak gibi her farklı nesne ile başka karakterler yaratıp, çeşitli obje görselleriyle farklı mekanlar yaratabilirsiniz. Dünyanın dört bir yanından sanatçıların harika çizimlere sahip bu kütüphaneye her gün yeni görseller eklenmektedir.
9. Isometric
Izometri, basitçe söylemek gerekirse, üç boyutlu bir nesnenin iki boyutlu bir tasviridir diyebiliriz. İzometri, mimari, teknik görselleştirmeler, mühendislik çizimleri ve talimatlar söz konusu olduğunda çok kullanışlıdır. İzometrik tasarım, son birkaç yılda UI tasarımında trend olan bir konudur. Oldukça basit, iki boyutlu üç boyutlu bir nesne çizme / oluşturma yöntemidir.Ayrıca web tasarımında illüstrasyon tekniği olarak da başarıyla kullanılan bir tekniktir. Isometric eklentisi herhangi bir Figma katmanını izometrik yapmanıza izin veren Figma için basit bir eklentidir. Isometric, manuel olarak ayarlamak zorunda kalmadan izometrik katmanlar oluşturmanıza olanak sağlar.
10. Logo Creator
Figma’daki bir projeniz için logo ilhamını arıyorsanız, Logo Creator tam size göre. Figma Logo Creator, önceden oluşturulmuş logo tasarımlarına sahip ücretsiz bir logo oluşturma eklentisidir. Başka uygulamalarda logo veya ilham almak aramanıza gerek kalmadan kolaylıkla logo tasarlayabileceğiniz bir eklentidir. Bu eklenti ile Figma’da ücretsiz bir logo oluşturabilirsiniz. Önceden oluşturulmuş olanlardan bir logo seçebilir ve ardından bunu istediğiniz gibi düzenleyebilirsiniz. Tasarımınız düzenlemek ve renk, şekil gibi yönlerini değiştirmek, başka öğeler eklemek ve istediğinizi yapmak için Figma’nın diğer araçlarını kullanabilirsiniz.
Son olarak tamamladığınız logonuzu başka formatlarda dışa aktarabilirsiniz. Oluşturduğunuz logoyu tamamen özelleştirmekte ve istediğinizi yapmakta özgürsünüz.