Vippsbloggen
Published in

Vippsbloggen

Lyden av Vipps

Hva slags musikk liker du?
Spørsmålet pleide å gjøre meg svimmel. Fysisk uvel. Jeg som elsket musikk og elsket å danse, kunne ikke for mitt bare liv avsløre hva jeg likte best å lytte til. Hva er ditt favorittband? Jeg ble keen på å stikke av. I mange år tror jeg at jeg bare svarte den artisten jeg trodde den som spurte kanskje likte. Eller visste at ikke likte, alt ettersom. Noe som jo illustrerer at jeg var villig til å gå langt for å unngå å avsløre mine egne greier.

Heldigvis har jeg landet i min egen identitet, jeg kan tåle å være personlig. Jeg kan til og med like det og jeg kan med hånden på musikkstreameren min si at jeg digger Annie Lennox, Billie Eilish og Unge Ferrari. For eksempel.

Lyd har så ufattelig mye identitet. På samme måte som du kjenner gråten til ungen eller lillebroren din, det oppgitte sukket fra den nære kollegaen din eller det vilt frustrerende fnyset fra mammaen din, så gjør lyden av nære ting… noe helt eget med oss. Nervus vestibulocochlearis bringer lyden som omslutter oss direkte inn til hjernens livsviktige senter, hjernestammen. Lyd treffer kjernen i oss og det er unødvendig å forklare hva dette gjør med oss. Alle som kan høre vet det.

Hvordan ville soundtracket til din merkevare hørtes ut?

Det tar tid å skape egen identitet og stå for hva man er — udiskutabelt. Merkevarebygging er totalen av alle opplevelser. Vanligvis har man en brand book, guidelines eller regler. På form og farge og stemmen man snakker med. Men lyd da? Musikk? En av de sterkeste stimuliene som finnes. Hvordan høres soundtracket ditt ut?

Ved inngangen til 2020 var det 3,5 millioner vippsere. Bruken går opp, bruksområdene blir flere og tilgjengeligheten bred. Det er ikke lengre sosialt akseptert å ikke ha Vipps. En effektiv «lydlogo» vil være med på å styrke brandet slik at vi blir husket og tenkt på når det dukker opp et behov for tjenestene og produktene våre. Som en kritisk komponent for å øke bevissthet om at man kan betale med Vipps. Tenk deg at du står i køen på Rema eller vaffelkiosken og hører Vipps-lyden. Intuitivt tar du frem mobilen istedet for kortet. For å endre vaner trenger vi all hjelpen vi kan få. Da er både visuelle og hørbare virkemidler viktig for å trigge bruk. Trygg og sikker betaling er de viktigste driverne i betalingskategorien, så hvorfor ikke heve brukeropplevelsen ved å gi tydeligere feedback for både kjøper og selger.

Lyd lar oss ha en sterkere tilstedeværelse, uten at vi krever fullt fokus fra folk. Faktisk trigge underbevisstheten, spesielt når man er så heldig å dele millioner av øyeblikk der ute mellom folk.

Vi tok kontakt med Thomas Kongshavn, produsent og gitarist i Karpe. Også mannen bak Emilie Nicholas og Dagny. Vi tenkte at vi måtte se annerledes på oppgaven. Hvordan skal Norges fremtidige mest spilte lyd høres ut? Hvordan koble fysisk mot det digitale. Dette kan ikke skrives, du må faktisk se og høre her:)

Og for en magisk effekt!
Lyden av Vipps har blitt spilt mer en 50 millioner ganger. Den har blitt brukt i over 100 små og store produkt- og reklamefilmer av oss, partnere og banker. Vi har spart store summer på å investere i et lydstykke, som også sikrer konsistent avsenderidentitet. Vi har fått tilbakemeldinger fra svaksynte om at det hjelper så mye å bli guidet og trygget igjennom et kjøp. Sitater fra bedrifter som bekrefter at vi har truffet: «Åh, det er så deilig at jeg hører når kundene mine betaler og jeg faktisk mottar pengene»
.

Tørr jeg å banke på døra til naboen? Operaen?

Jeg lever etter at man får bare et nei. Man må tørre. Da får man til ekte magi! Vi gjorde et utradisjonelt samarbeid med Operaen, og det er første gangen orkestersjefen har gjort et kommersielt partnerskap på denne måten. Lydstykket ble komponert ut og vi lanserte lyden i appen og inviterte alle ansatte inn til en uforglemmelig begivenhet. En fantastisk opplevelse som bygget intern stolthet, motivasjon og begeistring på egen arbeidsplass.

Om det er det siste du gjør i dag, så anbefaler jeg at du ser her hvordan det gikk.

Brukeropplevelse og merkevaren vår betyr alt for oss. 2020 har for Vipps vært fantastisk på overordnet nivå. Vi ble kåret til Norges sterkeste merkevare, alle kategorier — for første gang. Vi vinner Innovasjonsprisen for universell utforming, der enkelhet og mestringsfølelse til alle, enten man er blind, eldre eller ikke kan språket, har vært i fokus. I vår egen merkevaretracker har Vipps for første gang oppnådd 100% kjennskap, ved flere tilfeller. Og vi opprettholder høyt nivå på viktige parametere som regelmessig bruk og foretrukket betalingsmåte.

Med lyden av Vipps har vi tilført merkevaren vår en ny dimensjon. Og nå er den straks en like naturlig del av hverdagslydene våre som kaffetrakteren og Netflix.

Dette er med hånden på hjertet noe av det jeg er mest stolt over å ha vært med på å skape. Første del av soundtracket.

--

--

En blogg fra Vipps, om teknologi, folk, kultur og betaling — på både norsk og engelsk.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store