Härskartekniker och hur du kan bemöta någon som försöker dominera dig

Erik Sellström
Vision Region Kronoberg
4 min readApr 2, 2023

Härskartekniker är metoder som används för att kontrollera, manipulera och underordna andra personer, ofta i syfte att bevara en maktposition. Här handlar det främst om härskartekniker i arbetslivet men det förekommer naturligtvis i alla sociala sammanhang.

Sex vanliga härskartekniker

Det går att sortera härskartekniker i några olika vedertagna kategorier. Här är de sex vanligaste.

Osynliggörande
Att ignorera eller undvika någon, vilket får personen att känna sig oviktig eller osynlig.

Förlöjligande
Att håna eller göra narr av någon, vilket undergräver deras självförtroende och position.

Undanhållande av information
En eller flera medarbetare på arbetsplatsen undanhålls systematiskt information vilket skapar osäkerhet.

Dubbelbestraffning
Att straffa någon för att de agerar självständigt eller tar initiativ, men också för att de inte gör det.

Plantering av skuld och skam
Att på olika sätt få en person att se sig själv som misslyckad och ovärdig att ha kritiska eller konstruktiva åsikter.

Objektifiering
Att reducera någon till ett objekt eller en stereotyp, vilket minskar deras mänskliga värde och integritet.

Subtila varianter av härskartekniker

Det är inte alltid härskartekniker är så tydliga så att man genast kan uppfatta dem och tänka “Aha, nu använder min chef eller kollega osynliggörande mot mig!”. Det märks snarare genom att man får en obehags- och/eller overklighetskänsla. “Vad var det som hände? Vad sa hen? Uppfattade jag rätt? Har jag gjort något fel?”. Det är svårt att finna sig och man bär med sig en knut i magen efter situationen och i värsta fall gror en gnagande och tärande osäkerhet.

Här är några exempel på subtila och i stunden svåridentifierade härskartekniker men som efter lite reflektion går att sortera in under huvudkategorierna ovan:

Falskt dilemma, att bli ställd mot väggen
Chefen eller någon du är i beroendeställning till ställer dig inför ett så kallat “falskt dilemma” där två alternativ anges som de enda möjliga att välja mellan när det egentligen finns flera olika sätt att se på situationen. Du känner dig ställd mot väggen och fångad vilket gör det i stort sett omöjligt att svara på ett meningsfullt sätt.

Oinskränkt tolkningsföreträde
Chefen eller någon du är i beroendeställning till tar sig friheten att helt gränslöst omtolka saker du säger så att du inte känner igen dig. Ofta läggs sedan den här omtolkningen i din mun och det blir en mycket svår situation att hantera eftersom du känner att du måste förklara och försvara vad du egentligen menade.

Ordchock
Chefen eller någon du är i beroendeställning till hakar upp sig på enstaka ord du använder. Hen ältar ordvalet och istället för att fråga vad du menade blåser hen upp betydelsen av ordvalet och gör en rad poänger av det så att du blir osäker på vad du egentligen sagt och ifall du faktiskt trampat i klaveret.

Etiketter
Chefen eller någon du är i beroendeställning till talar om för dig hur du känner, vad du tänker och tycker. “Jag ser på dig att du mår dåligt nu”, är en klassiker.

Känslostyrning
När en enskild person styr stämningen och övriga närvarandes beteende med sitt eget känsloregister. Om du någon gång gått in på ett möte och känt att du antingen slappnar av eller blir spänd beroende på hur en enskild persons humör verkar vara för tillfället så vet du vad det här är för härskarteknik. Risken för att personen ilsknar till, skriker och gapar eller kanske riktar undertryckt ilska mot dig för något du gör eller säger påverkar hur du beter dig på mötet.

Hur kan man bemöta härskartekniker?

Längst ned länkar jag till några bra artiklar som tar upp härskartekniker och vad du kan göra när du eller någon kollega drabbas. Men först vill jag dela med mig av vad jag tycker fungerar bäst:

  • Ta ett mentalt steg tillbaka och frikoppla dig från dina känslor. Försök att se på situationen helt sakligt.
  • Ställ frågor till den som försöker med härskartekniker. “Vad menar du? Kan du utveckla?”
  • Undvik att hamna i ett läge där du känner att du ska förklara och försvara dig på härskarens villkor.
  • Prata efteråt med kollegor och se hur de upplevde situationen. Bygg en solidaritet i frågan ifall ni är fler som upplever samma sak så ni kan hjälpas åt att ifrågasätta nästa gång det händer.
  • Om det inte går att prata med chefen om det som händer, kontakta ditt fack och/eller gå till chefens chef och prata om problemen.

--

--

Erik Sellström
Vision Region Kronoberg

humanist | tjänsteman i välfärden | facklig | gillar vetenskap