Nödvändigt stödpaket för välfärden måste ha långsiktigt fokus

Vision Region Kronoberg
Vision Region Kronoberg
3 min readApr 3, 2020

2020–04–03 Samlat pressmeddelande från Visions avdelningar i Region Kronoberg, Växjö, Alvesta, Älmhult och Uppvidinge kommun.

Den akuta krisen på grund av coronapandemin har ytterligare ökat pressen på medarbetare och chefer i välfärden. Vision välkomnar torsdagens besked om sammanlagt 22 miljarder kronor till jobb och omställning i Sveriges kommuner och regioner, och att bidragen blir generella. Det är dock viktigt att tillskottet trots nuvarande krisläge tillförs med långsiktigt fokus.

Sveriges kommuner och regioner har länge haft ett tufft ekonomiskt läge som nu ytterligare har förvärrats av coronapandemin. Vision menar att anställda i kommuner och regioner måste ha rimliga möjligheter att vårda, behandla och skydda medborgare från både direkta och indirekta effekter av Covid-19.

Det är naturligtvis extra pressat just nu och då väntar vi sannolikt ännu på det värsta, säger Erik Sellström, ordförande i Vision Region Kronoberg. Chefer sliter för att värna medarbetares arbetsmiljö och samtidigt klara bemanningen. Det är en stor stress att hantera ständigt uppdaterade nya riktlinjer och en mängd oförutsedda eller akuta problem.

Visions medlemmar beskriver att även om de klarar den akuta krisen så finns det en stor oro att det kommer efterverkningar i form av ökade sjukskrivningar på grund av stress till sommaren.

Vi ser i nuläget även ett behov av att lägga fokus på att se över om det finns möjlighet för fler att arbeta hemifrån, då även det är ett led i att säkerställa att det finns frisk personal som kan stötta upp vid eventuella efterverkningar framåt sommaren, säger Anette Eismar, ordförande i Vision Växjö kommunavdelning.

För att minska risken för ohälsa bland chefer och medarbetare krävs nu kraftfulla satsningar på arbetsmiljön gällande:

  • Chefers pressade arbetsmiljö. För att få rejäl effekt på satsningarna måste ledarskapet fungera. Kommuner och regioner behöver identifiera de verksamhetsnära chefernas utmaningar och ge effektivt och anpassat stöd.
  • Säkra medarbetarnas återhämtning. En normal sommar behöver Region Kronoberg, på grund av personalbrist, gå upp i stabsläge under semesterperioden för att övervaka antalet vårdplatser. Regionen måste ta fram en konkret och hållbar plan för hur medarbetarna ska kunna återhämta sig både under och efter coronapandemin.
  • Äldre personers behov av stöd och hjälp. Hemtjänst och äldreomsorg behöver resurser för att klara bemanningen, minska smittspridning och avlasta vården. Tillgång till skyddsutrustning för personal måste säkras för att skydda de äldre och de anställda. Nyttjande av välfärdsteknik såsom larm och nattkameror behöver öka.
  • Ett starkt socialt skyddsnät för barn och de svagaste i samhället. Vi ser ett ökat tryck på ekonomiskt bistånd, vilket kan antas öka än mer framöver. Kommunerna behöver säkra tillgången på personal och använda digital teknik i handläggning för att kunna ge snabb service för de personer som är i ekonomisk nöd eller i social utsatthet.
Photo by Headway on Unsplash

För ytterligare kommentarer kontakta:

Erik Sellström, Vision Region Kronoberg, tfn 0709–84 47 17
Anette Eismar, Vision Växjö kommunavdelning, 0470–415 64
Josef Larsson, Vision Alvestaavdelningen, tfn 0472–150 81
Anton Härder, Vision kommun Älmhult , tfn 0476–550 57
Jonas Karlsson, Vision i Uppvidinge kommun , tfn 0474–47072

--

--

Vision Region Kronoberg
Vision Region Kronoberg

Aktuellt, opinion och allmänt fackligt från Vision Region Kronoberg.