Πώς να αναγνωρίσετε την απάτη μέσω τιμολογίων
Στη Viva Wallet λειτουργούμε πάντα με γνώμονα τη δική σας ασφάλεια και σας ενημερώσουμε για τις σύγχρονες μορφές ηλεκτρονικής απάτης που έχουν κάνει την εμφάνιση τους. Σας παρακαλούμε να διαβάσετε προσεκτικά τις παρακάτω οδηγίες, ώστε να μπορείτε να προστατευτείτε από τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου, που με διάφορους τρόπους μπορεί να προσπαθήσουν να σας εξαπατήσουν.
Πως λειτουργεί;
Στις περισσότερες περιπτώσεις, μία επιχείρηση προσεγγίζεται από κάποιον τρίτο που ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί έναν προμηθευτή/πάροχο υπηρεσιών/δικαιούχο μίας πληρωμής. Οι δράστες μπορεί να σας προσεγγίσουν χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό διαφόρων μέσων, όπως e-mails, επιστολές ή και μέσω τηλεφώνου.
Έπειτα, οι δράστες θα ζητήσουν να τροποποιηθούν οι πληροφορίες για τις μελλοντικές πληρωμές τιμολογίων, δηλαδή να τροποποιηθούν τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού του δικαιούχου πληρωμής. Ο νέος προτεινόμενος λογαριασμός θα ανήκει στους δράστες. Σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να πιέσουν και για την επανάληψη μιας υποτιθέμενης πληρωμής στα νέα στοιχεία με την πρόφαση ότι η τελευταία απέτυχε.
Τι μπορείτε να κάνετε;
Ως επιχείρηση:
- ∆ιασφαλίστε ότι οι υπάλληλοι είναι ενημερωμένοι και γνωρίζουν τη συγκεκριμένη μορφή απάτης και τον τρόπο αποφυγής της.
- Εφαρμόστε συγκεκριμένη διαδικασία για την επαλήθευση της νομιμότητας των αιτημάτων πληρωμής που λαμβάνετε.
- ∆ώστε εντολή στο προσωπικό που είναι αρμόδιο για την πληρωμή τιμολογίων να προβαίνει πάντα στη διενέργεια ελέγχων για τον εντοπισμό τυχόν παρατυπιών.
- ∆ιασφαλίστε ότι το προσωπικό της εταιρείας περιορίζει τη γνωστοποίηση πληροφοριών της επιχείρησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ως υπάλληλος:
- Μην κάνετε χρήση των στοιχείων επικοινωνίας που περιλαμβάνονται στην επιστολή/fax/e-mail στο οποίο ζητείται η αλλαγή στοιχείων. Αντίθετα, χρησιμοποιείστε τα στοιχεία επικοινωνίας από την προηγούμενη αλληλογραφία σας με τον προμηθευτή.
- Καθορίστε μοναδικά σημεία επικοινωνίας με επιχειρήσεις, στις οποίες πραγματοποιείτε πληρωμές ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
- Για πληρωμές που υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο ποσό, καθορίστε μια διαδικασία για την επιβεβαίωση του ορθού τραπεζικού λογαριασμού και του αποδέκτη (π.χ. επικοινωνία με την επιχείρηση).
- Όταν εξοφλείτε ένα τιμολόγιο, να στέλνετε e-mail ενημέρωσης της πληρωμής στον αποδέκτη. Σε αυτό να αναγράφετε την επωνυμία της τράπεζάς του και τα τέσσερα τελευταία ψηφία του τραπεζικού του λογαριασμού για τη διασφάλιση της συναλλαγής.
- Περιορίστε τις πληροφορίες που γνωστοποιείτε για τον εργοδότη σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
- Να αναφέρετε πάντοτε τυχόν ύποπτη απόπειρα απάτης στις αστυνομικές αρχές, ακόμα και αν δεν είστε θύμα αυτής.