Endüstri 4.0 ve Lojistik 3 — Örnek Olay (Ekol Lojistik)

Zeynep Destan
Vakıf Katılım Ar-Ge Merkezi
3 min readAug 4, 2023

Önceki yazılarımızda ilk olarak Endüstri 4.0’dan ve kullanılan teknolojilerden ve bu teknolojilerin lojistik sektörünü etkileyerek Lojistik 4.0 döneminde nasıl faydalanıldığından bahsetmiştik. Bu yazımızda ise geliştirdiği projeler ve Ar-Ge çalışmalarıyla Lojistik 4.0 teknolojilerini kullanan Ekol Lojistik firması case-study olarak ele alınacaktır.

Ekol Lojistik

1990’da şimdiki yönetim kurulu başkanı Ahmet Musul tarafından kurulan Ekol Lojistik, Türkiye’de lojistik 4.0’ı gündeme getiren firma oldu. Ekol Lojistik, Endüstri4.0 ve Lojistik 4.0’ı mottoları haline getirerek bu stratejileriyle sektöre örnek olmayı planlayan bir lojistik şirketidir (utikad, 2019). Ekol, şeffaflık politikaları gereği çoğu bilgiyi sitesinde bulundurduğu gibi özellikle kara taşımacılığında yararlandığı ve kullandığı teknolojilerin bilgilerini de internet sitelerinde bulunduruyor.

(Ekol)

Örneğin Ekol, kendi IT ekibi tarafından sürekli geliştirilen Quadro Sipariş Yönetimi yazılımıyla operasyonlarını en etkin şekilde yöneterek, müşterilerinin beklentilerini yükseltebilecek düzeyde başarılı uygulamalar sağlamayı ve değişen ihtiyaçlara, beklentilere cevap vermeyi amaçlamaktadır (Ekol.com ). Quadro Yük Takip ve İzleme Sistemi sayesinde :

• Araçlar ve yükler gerçek zamanlı olarak harita üzerinde takip edilebilir,

• Tahmini sürüş süreleri ve kilometre bilgileri görüntülenebilir,

• Sistem, Ekol’ün ve acentalarının, ayrıca müşteri ve tedarikçilerinin lokasyonlarını harita üzerinde görüntüleyebilir,

•Tüm siparişler ile ilgili sipariş ve zaman tabanlı analizlerle raporlara ulaşabilir, sistem bunları müşteri ve/veya tedarikçiler bazında özelleştirebilir (Ekol).

(Ekol)

Quadro yazılımının yanında Ekol rota optimizasyonu, treyler kilit sensörü, PDA, RF terminalleri, treyler kameraları, Geo-Fancing, elektronik data paylaşımı (EDI), IoD (teslimat bilgisi) ve PoD (teslimat onayı) teknolojik hizmetler de sunmaktadır. Bu hizmet internet sitelerinde şöyle açıklanmaktadır:

Treyler Kilit Sensörü: Treyler/konteyler kapıları açıldığında ilgili kişiye otomatik olarak bu bilgi ulaşır. Böylece uygun olmayan yer ve zamanlarda kapıların açılmasının önüne geçilmiş olur.

Geo-Fancing: Araçlar planlanan rotadan çıkarsa veya teslim noktasına planlanandan geç ulaşırsa sistem uyarı verir.

Aynı zamanda dynafleet ve fleetboard bilgi sistemleriyle net ve kesin iletişim sağlanmaktadır.

Web tabanlı bu servis müşterilerine, yüklerini anlık olarak takip etme ve harita üzerindeki lokasyonunu izleme imkanı verip internet üzerinden araç takibini kolaylaştırmaktadır. Ekol filosundaki tüm araçların bilgilerine ulaşma, araçların nasıl kullanıldığı hakkında bilgi, kat edilen mesafe, yakıt tüketimi, bir sonraki servis takvimi, çevreyle ilgili raporlar alınabildiği gibi, araç ve sürücü bilgileri GSM sistemi sayesinde doğrudan indirilebilmektedir (Ekol).

Anlık kesin ve net bilgiye ulaşma tarafların stratejilerinde onlara yardım etmekte, doğru karar vermelerini sağlamakta, kolaylaştırmakta ve hızlandırmaktadır.

(Ekol)

Ekol, taşımacılık bilgi sistemlerinin yanında bir bilgi işletim ağı da kullanmaktadır. Siparişler tüm bölge ve acentaların bilgi işletim ağı, video konferans, GPS takip ve haberleşme sistemiyle bağlı bulunduğu trafik kontrol merkezi üzerinden koordine edilmekte olup bu sayede, farklı noktalardan hareket eden farklı ürünler arasında, belirli parametrelere göre sinerji fırsatları yakalanarak; maliyet ve zaman optimizasyonu sağlanmaktadır (Ekol).

Ekol aynı zamanda Endüstri 4.0’ın bir diğer özelliği olan eco-friendly teknolojiyi de kullanıyor. İnternet sitelerinde yazdığı bilgiye göre çevreye zarar vermemek amacıyla filosundaki bütün çekicileri 2011 sonu itibarıyla yenileyerek EURO 5 standartlarına uygun hale getirmiştir. EURO 5 normları; NO, CO, HC ve partikül emisyonlarını kademeli olarak azaltmaktadır. Üstelik demiryolu, karayolu, ve denizyolu taşımacılık yöntemlerini birleştirerek oluşturduğu intermodal çözümüyle; karayolunda katettiği yolu azaltarak, karbondioksit, hidrokarbon, partikül ve nitrojen salımını minimuma indirmektedir (Ekol).

Referanslar:

• ekol.com. (t.y.). Erişim Tarihi: 3 Haziran 2021, Erişim Adresi

https://www.ekol.com/tr/

--

--