QA Piramiti Oluşturma

Tufan Uyaroğlu
Vakıf Katılım Ar-Ge Merkezi
2 min readNov 18, 2021

Merhaba,

Yazılım test aktivitelerini,süreçlerini bir piramite benzettim ve tabandan en üste kadar hangi katmanlar ile inşa edilir, naçizane bunlardan bahsedeceğim.

(1) — Yapılandırma

Temel aktivite ; Standartlara uygun şekilde fonksiyonel testleri gerçekleştirmektir. Test senaryosu yazmak, bu senaryoları çalıştırmak ve başarısız sonuçlar için hata kayıtları oluşturmak öncelikli alışkanlıklar olmalıdır. Bu ihtiyaçlar için profesyonel süreç uygulamaları kullanılmalıdır.

Kapsamlı bir test prosedürü referans alınmalı, ekipteki tüm test uzmanlarının ortak bakış açısına sahip olması sağlanmalıdır. Herkesin aynı hataları farklı değerlerde derecelendirmemesi gerekir. Bu noktada ortak bir disiplin ve kültürü yerleştirmek önemlidir. Nihai başarı için bu alanda verilen emeklerin payı çok büyüktür. Fonksiyonel testler aynı zamanda teknik testlerin de ( otomasyon, performans ) temelini oluşturur. Bu durum yapılan işin önemini daha çok arttırır.

(2) — Olgunlaştırma

Teknik test aktivitelerinin oluşmaya başladığı alandır. Yeni teknolojiler ve uygulamalar araştırılmalıdır. Bilgisayarların gücünden faydalanılmalı ve tekrar eden test aktivitelerinde insan eforunun payı azaltılmalıdır. Test otomasyonun koşulması, periyodik olarak yoğun kullanılan kanallar için performans testleri yapılması gereklidir.

Tekrar eden tüm testlerin otomatize edilebilmesi, ekip için zamanı daha verimli kullanabilmeyi ve kişisel gelişime odaklanabilmeyi de sağlar.

Test koşumları kadar, bu işlemlerde kullanılan nitelikli dataların temin edilebilmesi de çok önemlidir. Bu amaçla veriye ulaşabilmek veya oluşturabilmek gerekebilir. Yine bu ihtiyaçlar da profesyonel araçlara ihtiyaç duyar.

(3) — Mükemmelleştirme

Piramidin en üst kısmı CI/CD ‘ entegre olmuş bir test sürecine ulaşmaktır. Otomatize testler veya periyodik performans testleri bu pipeline’a bağlanmalıdır. Planlanmış zamanlarda veya deployment’lara bağlı olarak ( tamamen otomatik ) test işlemleri gerçekleşir.

Yapılan testler ; Uygulama izleme araçlarının yetkinliklerinden de yararlanarak sistemsel veya kodsal sorunların tespit edilmesine yardımcı olur. Performans gereksinimi baz alınarak yapılan yük testleri sistem kaynaklarının daha verimli ve etkin kullanılabilmesini sağlar ve gereken ölçüde modelleme yapılabilmesi için somut çıktılar üretir.

Yani bu seviyede test, kaliteyi arttırma amacının da ötesine geçer ; Kaynak planlama, süreç ve sistem iyileştirme yetkinliğine de kavuşmuş olur. :)

--

--