Robotik Süreç Otomasyonu(RPA) Nedir?

Fatih Kazova
Vakıf Katılım Ar-Ge Merkezi
3 min readDec 26, 2022

Robotik Süreç Otomasyonu ile tekrarlı, büyük işlem hacimli, kural tabanlı işlemler için durmadan 7/24 çalışabilen doğru kullanıldığında çok verimli olan bir teknolojidir. Gelişen yapay zeka teknolojileri ile birlikte entegre olan Robotik Süreç Otomasyonlarının daha verimli hale gelmesini beklenmektedir.

RPA kullanılmasının avantajları genel olarak aşağıdaki gibidir

· Verimlilik artışı

· Yeni hizmet ve ürün fırsatları

· Hizmet kalitesini iyileştirme

· Hızlandırılmış inovasyon

· Operasyonel dönüşüm

· Daha motive çalışanlar

· Kaynaklarınızı daha iyi değerlendirin

Yapay zekanın gelişimiyle birlikte otomasyonlar akıllı otomasyon olarak anılmaktadır. Akıllı otomasyonlar da yapay zeka, makine öğrenimi, doğal dil işleme, süreç madenciliği, OCR gibi teknolojiler kullanılmaktadır. Sadece RPA teknolojisini kullanarak kural tabanlı yüksek hacimli işlemlerde de çok verimli sonuçlar elde edilir ancak akıllı otomasyonlarda makine öğrenimi, doğal dil işleme, süreç madenciliği, OCR gibi teknolojiler ile entegre olduğu için daha fazla süreçte uçtan uça kullanılabilir duruma gelmektedir.

Türkiye’deki RPA pazar payının çoğunluğunu yabancı firmalar oluşturmaktadır ancak her geçen gün yerli RPA teknoloji firma sayısı artarak kendini geliştirmektedir. Dünyada ve Türkiye’de en fazla tercih edilen RPA platformunun Uipath olduğu bilinmektedir. Gartner tarafından yayımlanan rapora göre en çok tercih edilen RPA platformları aşağıdaki gibidir.

RPA Platformları Genel Görünüm

Uipathi sırasıyla Blue Prism ve Automation Anywhere takip etmektedir. RPA alanındaki gelişmelere Microsoft’ta kayıtsız kalmamıştır. Microsoft tarafından geliştirilen RPA platformu da en çok tercih edilenler arasında yerini almıştır.

Uipathin daha fazla tercih edilme nedenlerinin bazıları aşağıdaki gibidir.

· Uipath Academy sayesinde Uipathte geliştirme yapma süreçlerinin kolay öğrenilmesi

· Farklı dil desteklerinin olması

· Geliştirme ortamının basit olması

· Kurumsal firmalar için Framework yapısının bulunması

· Uipath Orchestrator ile geliştirilen süreçlerin takibinin kolaylıkla yapılabilmesi

RPA kullanırken dikkat edilmesi gereken bazı durumlar bulunmaktadır. Bu durumlar kısaca aşağıdaki gibidir.

· Süreç seçiminde seçici olunmalıdır. Gereksiz ve gerçekten ihtiyaca yönelik olmayan geliştirmeler sonucunda ilerleyen dönemlerde RPA süreçleri yönetilemez hale gelebilir.

· Geliştirilen süreçlerde oluşabilecek değişikliklerden dolayı hata almamak için süreçler izlenmelidir.

· Geliştirme aşamasında istisnalar ve hata yönetimi iyi yapılmalıdır.

Grand View Research tarafından yapılan araştırmaya göre, küresel robotik süreç otomasyonu pazar boyutunun 2030 yılına kadar 30,85 milyar ABD dolarına ulaşması beklenmektedir. COVİD-19 salgınıyla birlikte RPA kullanımının arttığı söylenebilir. Gelişen teknolojiyle birlikte RPA kullanımın artarak farklı sektörlere de yayılacağı öngörülmektedir.

--

--