Single Board Bilgisayarlar

Tufan Uyaroğlu
Vakıf Katılım Ar-Ge Merkezi
3 min readNov 7, 2023
( Asus Tinkerboard, Raspberry Pi4, Orange Pi 5B )

Uzunca bir süredir SBC’lar ile çalışıyorum.

Bu aygıtları birçok farklı iş ve amaç için kullanıyorum.

Media oynatıcı, iş terminali, dosya indirici, ev içi sunucu, donanımsal veya yazılımsal geliştirme çalışmaları ve daha bir sürü farklı iş.

Bu süre zarfında cihazların donanımsal anlamda güçlenmesine ve buna bağlı olarak daha zor işleri yapabildiğine tanık oldum.

Donanım Özellikleri

Sahip oldukları donanım özellikleri ile artık giriş seviyesi bir PC ile yapılabilecekleri çok rahat şekilde yapabiliyorlar.

( Örnek : Farklı zamanlarda aldığım 3 SBC için temel donanım kıyaslamaları )

Çok çekirdekli işlemcileri, yüksek kapasiteli dahili ve harici depolama destekleri ( eMMC, M2, Usb/SD Memory) , USB, Ethernet, HDMI, Type-C portları gibi giriş çıkış özellikleri, kullanım alanını ciddi anlamda genişletiyor.

Örnek : Orange Pi5B ; 8 çekirdekli bir işlemci, 16GB RAM ve 128GB eMMC dahili depolama alanına sahip.

Türler ve Ürün Çeşitleri

SBC’lar form faktöre ( boyut — yapı ) veya işlemci mimarisine göre farklı türlerde olabilir. Çoğunlukla ARM tabanlı CPU’ları ve Linux veya Android işletim sistemli olmalarına rağmen, X86 ve Windows tabanlı olan modeller de mevcut.

En çok bilinen marka ve modeller ;

ARM : Raspberry Pi, Orange Pi, Khadas, Radxa

X86 : Rock Pi X, UDOO, LattePanda

Enerji Tüketimi

Bu cihazlara belki de en çok sempati duymamı sağlayan özellikleri ; enerji tüketim değerlerinin çok düşük olması. En yoğun işlemlerde bile birkaç Watt’dan yukarı çıkmıyor tüketim. Bu özellikleri onları hem çok tasarruflu hem de çok çevreci bir konuma taşıyor. Özellikle 7/24 çalışması gereken platformlarda bu güç tüketimi farkı daha fazla ortaya çıkıyor.

(CPU Yük altında : 5.1V x 1.34A = 7W Max)
( 120sn — 8thread →CPU Kullanımı )
( Test : 20000 MaH’lik powerbank’ten %6 kullanım ile 2 saat civarı çalışma süresi )

Düşük güç tüketimi ve enerji verimliliği ısınma problemini de ortadan kaldırıyor. Isınma olmadığından ; aktif soğutucu (fan) sistemlere çoğunlukla ihtiyaç duyulmuyor. Kasalar aynı zamanda pasif soğutucu gibi çalışıyor. Bu yönüyle sıfır seviyesinde sessizler.

İşletim Sistemi Çeşitliliği

SBC’larda isterseniz Linux tabanlı, isterseniz Android işletim sistemi kullanabiliyorsunuz. İşletim sistemleri çoğunlukla MicroSD karta kurulduğundan ve buradan boot edildiğinden ; bir kartı çıkartıp diğerini takarak farklı işletim sistemlerine ve imajlara geçiş yapabiliyorsunuz. Hatta aynı kartta multi-boot yapıp 2 veya 3 işletim sistemini opsiyonlu olarak kullanabiliyorsunuz.

Mobilite

( Orange Pi Zero 2W )

Boyutları çok küçük ve hafif. Bu durum taşınabilirlik konusunda büyük avantaj sağlıyor.

Bazı modeller yarım kredi kartı büyüklüğünde. 15–20 gr’dan daha hafif.

Yazılım Testleri ve Zamanlanmış Görevler

Bu aygıtlarla ; robot yapmak, görüntü işlemek farklı sensörlerin yardımıyla ( ses, ışık, sıcaklık, nem vs ) donanım odaklı projeler üretmek mümkün.

Ama benim için kullanım alanı daha çok yazılım tarafı. :)

Yazılım testlerinde, özellikle CI/CD süreçlerinde kullanım için çok uygun. Jenkins, Jmeter, Selenium & Appium, Sahi gibi araçları kurup çalıştırabilirsiniz.

Web tabanlı uygulama ve WS/API testleri, zamanlanmış otomasyon koşuları planlamak çok kolay. :)

Sonraki yazılarımda bu konuları içerecek paylaşımlarda bulunacağım.

Sonuç ;

Bence bu cihazlara bir şans vermeliyiz. Hayatımızı çok kolay hale getirecek noktalara konumlandırabiliriz onları. Belki de hobi amaçlı güzel, faydalı projeler üretebiliriz.

Bununla birlikte maliyet açısından gayet makul noktadalar. Herkesin erişebileceği bir model ve konfigürasyon var.

Ve pek çoğumuz, bilgisayar kullanımımızın büyük bir bölümünde yüksek işlemci gücüne hiç ihtiyaç duymuyoruz. İnternette gezinmek, video izlemek, müzik dinlemek, mail ve yazışma sürecini yürütmek, ofis uygulamaları kullanmak, online toplantılar — görüşmeler en büyük odağımız belki de.

Bu ihtiyaçlar için ise bir PC/Notebook alma maliyetine değmeyebilir.

--

--