Test Otomasyon Araçları Neden Kullanılmalı?

Tuğba POSTALLI
Vakıf Katılım Ar-Ge Merkezi
2 min readOct 6, 2021

Merhaba, bu yazımda test otomasyon araçlarının günümüz teknolojilerinde gerekliliğinden bahsedeceğim. Statista’nın raporunda göre, dünya çapında mobil uygulama indirme sayısının 2017 yılında yaklaşık 178 milyar iken 2022'de 258 milyarın üzerine çıkması bekleniyor.

Source: Statista

Durum böyle iken sektörde birkaç haftada bir yeni özellikler barındıran uygulamalar markete çıkmaktadır. Kullanıcılara kısa sürede performanslı ve hatasız uygulama sunmak teknoloji dünyasının olmazsa olmazıdır.

Bu, gereksinimleri başarılı bir şekilde karşılamak için yalnızca hızlı değil, aynı zamanda hatasız test sürecine sahip olmayı zorunlu kılar. Yazılım geliştirme ekibi ürünlerini test eder, ancak teslim edilen geliştirmelerde her zaman gözden kaçan hatalar olabilir. Bu hataları yakalamak adına test mühendislerine ihtiyaç duyulur.

Manuel yazılım testi, test mühendisi tarafından uygulama ekranlarından dikkatlice geçer. Çeşitli kullanım ve girdi kombinasyonlarını dener, sonuçları beklenen davranışla karşılaştırır ve gözlemlerini kaydederek gerçekleştirir. Fakat en iyi manuel test süreçlerinde bile sıklıkla hatalar çıkar. Test Otomasyonu Araçları ise, yazılım testinizin etkinliğini, verimliliğini ve kapsamını artırmanın en iyi yoludur.

Otomatik bir test aracı, önceden yazılmış test senaryolarını koşar. Test sonuçlarını beklenen test senaryoları ile karşılaştırır ve test senaryolarının başarısını veya başarısızlığını test mühendisine rapor eder. Otomatik test senaryolarını yazıldıktan sonra kolayca defalarca koşup tekrarlayabilirsiniz. Otomatikleştirilmiş test senaryolarının kapsamı zaman içerisinde genişletilebilir.

Test paketi otomatikleştirildiğinde, insan müdahalesi gerektirmez. Ayrıca makine tarafından koşulan test senaryoları için hata oranı oldukça düşüktür.

Bir yazılımı otomatikleştirirken aşağıdaki aşamaları izleyerek ilerlemek fayda sağlayacaktır. Bu aşamaları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

Adım 1) Test Aracı Seçimi

Adım 2) Otomasyonun kapsamını tanımlanması.

Adım 3) Planlama, Tasarım ve Geliştirme

Adım 4) Testin Koşulması

Adım 5) Bakım

Otomasyon araçlarını genellikle, büyük yazılım geliştirme organizasyonlarına sahip firmalar kullanırken. Küçük ölçekli firmalar test süreçlerini otomatize etmenin maliyetli olduğunu düşünmektedir. Oysa günümüzde açık kaynak kodlu çok fazla test araçı bulunmaktadır.

Test otomasyon araç seçimi yaparken birden fazla kriteriniz olabilir. Bu kriterler ihtiyaçlarınıza göre farklılık göstermektedir. Bir sonraki yazımda güncel test otomasyon araçlarından bahsedeceğim.

Sağlıcakla kalmanız temennisi ile…

Kaynaklar

[1] https://www.statista.com/topics/1002/mobile-app-usage/

[2] https://bgistrategy.com/is-your-business-on-the-edge-of-death-valley/

--

--