Yeni Trendler ve Yön Değiştiren Bankacılık Uygulamaları

Tuğba Narol Uzun
Vakıf Katılım Ar-Ge Merkezi
3 min readMay 20, 2021

İnternet hayatımıza ilk girdiği zamanlarda bugün sahip olduğumuz imkanların doğacağını hangimiz düşünebilirdik? Pandemiyle beraber yaşadığımız kapanma süreci de gösterdi ki internet artık hayatımızın olmazsa olmaz parçasına dönüşmüş durumda. İşimiz, alışverişimiz, sosyal yaşantımız, eğlencemiz ve heyecanımız artık online.

İnternet nedeniyle yaşadığımız paradigma değişimi sonucunda tüketim alışkanlıklarımız ve beklentilerimiz de şekillendi. Her şey çok hızlı değişiyor ve sürekli yeni teknolojiler ve tanımlar hayatımıza giriyor. Gözlerini internetin olduğu bir dünyaya açan ‘Digital Native’ olarak tanımlanan nesli de eklediğimizde dönüşümün kaçınılmaz olduğunu söylemek yanlış olmaz.

Peki ana hatlarıyla bu değişimler neler ve bankacılık sektörü bu dönüşümün neresinde, gelin beraber inceleyelim.

Kullanıcı Alışkanlıkları Değişiyor

Clubhouse benzeri ses tabanlı kolay arayüzlü sosyal medya uygulamaları girdi hayatımıza. Instagram’ın story (hikaye) tabanlı içerik sunumu özelliği sayesinde reklamı yapılan ürünlere bakıp satın almaya karar verip alışverişimizi yapabiliyoruz.

Son yapılan araştırmalara göre de gençler 13 yaşından başlayarak en çok canlı yayın yapılabilen TikTok, YouTube, Snapchat, Instagram vb. uygulamaları kullanıyor.

Canlı yayın, sesli iletişim vb. etkileşimli uygulamaları her yaş grubu tercih etmektedir.

Birçok İşlemi Tek Platformdan Yapmaya Yarayan “Super App”ler Geliyor

Birbiriyle bağlantılı işlemleri ayrı uygulamalardan yapmak yerine tek bir uygulamada hizmet vererek kolaylık ve hız sağlayacak, telefonlarımızı uygulama kirliliğinden kurtaracak super app’ler geliştiriliyor. Super app’lerden sosyal medya, alışveriş, ödeme işlemleri vb. aynı uygulamadan yapabiliyorsunuz.

Bankacılık sektöründe de super app’ler yapılmaya başlandı. Eskiden alışveriş uygulamaları banka entegrasyonu sağlayarak müşterilerine hizmet verirdi. Ancak günümüzde sadece bankacılık işlemleri yapılan mobil banka uygulamaları yerine alışveriş, sinema vb. yaşam tarzımızı ilgilendiren hizmetleri de bulunduran uygulama içinden ürün satın alabildiğimiz bankacılık uygulamaları geliştirilmeye başlandı.

Rus TinkOff Bankası geliştirdiği super app uygulaması ile şu an 11 Milyon olan müşteri sayısını 2023’de 20 milyona çıkarmayı öngörüyor. Super app, bireysel müşteriler için birçok hizmeti (alışveriş, yemek, rezervasyon, sinema, tatil bileti vb.) sunarken KOBİ’lerin de büyüdüğü bir ekosistem oluşturmakta. TinkOff Bankası kullanıcı alışkanlıklarını dikkate alarak reklam içeriklerini göstermek için mobil bankacılık uygulamasına story özelliği ekledi. Reklamları story şeklinde göstermeye başladıktan sonra etkileşimini %30 artırdığını açıkladı.

Video Tabanlı Uygulamalardan Alışveriş, Perakende Sektörünün Geleceği Olarak Görülüyor

Uzakdoğuda başlayan bir trend var. Artık alışverişler canlı yayın üzerinden video stream üzerinden yapılıyor. Fortune’un haberine göre Çin’de sadece bir yılda canlı yayınla yapılan alışverişlerin 2020 yılındaki hacmi 136 milyar dolar. Çin’deki trend hızla Avrupa ve Amerika’da farklı şekillerde uygulanmaya başlandı. Amazon özellikle influencer’lar ve satıcılar için geliştirdiği uygulamayı test etmeye başladı. AliExpress’de canlı yayınla tanıtılan ürünleri binlerce insan izlemekte ve videodan çıkmadan kolayca satın alma işlemini gerçekleştirebilmekte. Fiziksel mağazaya gitmeye gerek duymadan canlı yayında ürünün hikayesini öğrenerek, tanıtan kişinin kullanımına bakarak satın alabiliyorsunuz. Mağazalarda elinde cep telefonu ile canlı yayın yapan influancer’lar görmeye başlayacağız. Ülkemize uzakdoğudan gelip, bir mağazada açtığı yayın neticesinde 50bin TL’lik alışveriş yapıp çıkan kişilerin sayısı artmaya başladı bile. Hem üreticiye hem tüketiciye büyük kolaylık.

Regülasyonlar Değişiyor

Kullanıcı alışkanlıkları ve yeni teknolojilere göre bankacılık mevzuatı ve trend’leri de değişiyor. Geçtiğimiz aylarda hayatımıza giren FAST ile 7/24 banka fark etmeksizin IBAN zorunlu olmadan telefon numarası aracılığıyla bile para gönderebiliyoruz.

Uzaktan hesap açabilmenin önünü açan BDDK yönetmeliği ile ıslak imzaya, şubeye gitmeye gerek duymadan görüntülü görüşme üzerinden kimlik tespiti yapılarak dijital ortamdan banka hesabı açılabilmekte.

Yıkıcı Teknolojiler, Hemen Şimdi!

Yapay zeka, artırılmış gerçeklik, büyük veri ve blockchain gibi kavramları geleceğin teknolojisi olarak konuşma vaktimiz geçti bile. Artık hepsinin içerisindeyiz. Tüm dünya deneyim ediyor, adapte olup gelişime katkı sunuyor. Netflix’teki “Black Mirror” dizisini veya benzeri filmleri izlerken şaşırmıyoruz.

NFT (Non Fungible Token) ile koleksiyonerlik kavramı şekil değiştiriyor. Bir dijital sanat eserinin orijinal kopyası blockchain ağına yazılarak ona sahip olma hakkı satılıyor. Elimizle tutmadığımız, fiziksel dünyada görmediğimiz şeylere değer atfediyoruz ve küresel bir kabullenme söz konusu. 2018’de 40 milyon dolar pazar hacmi ile hayatımıza giren NFT trend’i, 2021 ilk çeyrekte 1 milyar dolar hacme ulaştı. Senelerdir koleksiyon kartı çıkaran NBA, artık dijital koleksiyon kartlarını NFT olarak satıyor ve toplam NFT pazar hacminin yarıya yakınına hakim. New York borsası da yakın geçmişte kendi NFT pazaryerini açacağını ve borsaya kote firmaların ilk gong anlarını NFT yaparak satacağını duyurdu.

Tüm bu paradigma değişiminden bankacılık uygulamalarının etkilenmeyeceğini söylemek gerçekçi olmaz. Super app niteliğinde, gençler ve çocuklar dahil her yaş grubuna hitap edecek çözümler yakın gelecekte bankacılık uygulamalarının olmazsa olmazları olacak.

Değişimi yakalayanlar, gidişatına da yön verenler olacaktır. Bizler de download toplumu (tüketen toplum) değil, upload toplumu (üreten toplum) olmak ve istikamet belirlemek için canla başla çalışmalıyız. Gelecek bizim, gelecek biziz!

--

--