Lekcije koje vođe timova mogu da nauče od Stenlija Kjubrika

Ovo nije dugačak članak jer je bitno preneti samo ideju kako se vode uspešni projekti.

Stenli Kjubrik je zaista bio inspiracija celom svetu. Mnogi od njegovih filmova su zaslužili kultni status u današnjem svetu, a među te filmove bih nabrojao sledeće: Odiseja u svemiru 2001, Dr Strejndžlove, Isijavanje, Širom zatvorenih očiju, Full Metal Jacket.

Gledajući dokumentarac o snimanju filma “Full metal jacket”, potvrdilo se moje shvatanje o tome kako treba voditi uspešne projekte.

Stenli Kjubrik je često scenario koristio kao smernice u kom projekat treba da ide. U njemu su bili samo kratki uputi za glumce, a na njima je bilo da reše sve ostalo. Scene su se ponavljale desetinama, pa i stotianama puta dok nisu dovedene do savršenstva. Glumcima nije govorio kako da rade svoj posao, već bi im naveo samo “Act better. Make it more interesting” (prevod — Glumi bolje, neka bude interesantnije). Imao je potpuno poverenje u njih jer ih je on i izabrao na prvom mestu među stotinama drugih.

Onog trenutka kada bi se postigla savršena scena, on bi je unosio nazad u scenario.

Šta to govori današnjim šefovima?

  • Ako ste već zaposlili određenu osobu da radi u vašem timu, svesni ste šta ta osoba može da postigne. Dopustite joj da radi svoj posao.
  • Mikromenadžment ne postoji. Vaši zaposleni ne mogu da se nateraju da misle identično kao i vi, on uništava kreativnost i zbog toga nemojte ni da pokušavate da ih terate da prolaze kroz taj pakao. Umesto toga neka ponavljaju svoj posao dok ga ne urade kako treba.
  • Napravite skicu projekta, ali detalje unosite u dokumentaciju čim uspešno završite celinu na kojoj ste radili.

Istina je da ovakav pristup može da potraje i da samim tim može da bude i skup, ali smatram da jedino na ovaj način možete da dođete do kvaliteta i trajnosti proizvoda koji se pravi.Ukoliko vam se ovaj članak svideo, a koristi vam u vašem dizajnu i kodiranju, posetite Bitersen stranicu na Facebook mreži jer ću tamo kačiti i ostala rešenja iz veb dizajna do kojih sam sam došao.

Za zanimljivosti iz veb dizajna, programiranja i IT-a, posetite moju stranicu posvećenu tome — Web design | Vladimir Jovanović.

Čitamo se ;)

Vladimir Jovanović
Web designer & developer