Volt Lines’da Ürün Yöneticisi ne iş yapar?

Sertaç Uzun
Volt Lines
Published in
3 min readNov 21, 2021

Teknolojiyi ürünleştiren ekiplerin olmazsa olmazı “Ürün Yöneticileri” :) Ürün yönetimi her ne kadar “hızlı tüketim ürünleri” sektöründen köklerini alıyor olsa da günümüzün hızla değişen iş dünyası içerisinde teknoloji ürünü yöneticileri bu uzmanlık alanına kendi şekillerini veriyorlar. Hedef aynı, kullanıcılara istediklerini bile farkında olmadıkları(!) ürünleri sunmak.

Ürün yönetimi kavramı pek çok ekip içerisinde kendine yer bulmuş olsa da, sorumlulukları, yetkiler ve/veya iş yapış şekilleri açısından birbirlerinden ciddi şekilde ayrışmaktalar. Bu sebeple bu yazı serisine Volt Lines’da biz “Ürün Yönetimi” denilince ne anlıyoruz ve nasıl çalışıyoruzu anlatmakla başlamak sanırım en iyi fikir.

Ekosistemde pek çok ekipte ürün yöneticilerinin gerçekten ürün yönetmek yerine iç ekiplerin, çoğunlukla da yönetim ekiplerinin, taleplerini yönetmekle meşgul olduklarını görüyoruz. Marty Cagan “Paralı Askerlere (Mercenaries) değil Misyonerlere (Missionaries) ihtiyacımız var” derken tam olarak bundan bahsediyor olmalı. Bu iki tip ekip arasında nasıl farklar olduğunu ben bu yazıda uzun uzun anlatmayacağım. İsteyenler Marty Cagan’ın Missionaries vs. Mercenaries yazısını inceleyebilir. Tabii zaman zaman da ürün yönetiminin iç paydaşları ve onların beklentilerini yeterince iyi yönetemediklerini görüyoruz ama bu başka bir yazının konusu :)

Volt Lines’da pek çok farklı kullanıcıya hizmet eden bir ürün ekibimiz var. Yolcular, sürücüler, müşteriler, iç kullanıcılar vb. Ürün ekibinin en büyük önceliği tüm bu kullanıcıların ihtiyaçlarını en iyi şekilde tespit etmek. Burada sorun tespit etmek terimini de sıklıkla kullanıyorum ama sanırım çoğunlukla anlamı daraltıyor bu kullanım. Bir sonraki adım ise bu tespit edilen ihtiyaçları/sorunları vizyona sadık kalarak ürünleştirmek. Ürün ekibimizde her üye şu anda kendi sahibi oldukları kullanıcıların uçtan uca tecrübelerini devamlı gözlemliyor, tespit ettikleri ihtiyaçları “Kullanıcı Hikayelerine” dönüştürüyor ve ardından prototip tasarımı süreci ile devam ediyor. Bu süreç pek çok diğer uzmanlık alanında da olduğu gibi ciddi bir proje yönetim kası gerektiriyor fakat bu sürecin sadece bir proje yönetimi olmadığını vurgulamama gerek yok diye düşünüyorum. Kullanıcıları derinlemesine anlarken, bir yandan en son tasarım ve teknoloji uygulamalarını takip etmek ve bunu da iş vizyonu ile beraber yönetebilmek pek çok kası geliştirmeyi gerektiriyor.

Volt Lines’da bahsettiğim gibi kullanıcıları odağa aldığımız ürün ekiplerimiz var. Şu anda bu ekipleri Yolcu Deneyimi, Sürücü Deneyimi, Müşteri Deneyimi, İç Kullanıcı Deneyimi ve Tedarikçi Deneyimi olarak yönetmekteyiz. Burada önemle vurgulamam gereken konu ise örneğin Yolcu Deneyimi dediğimizde Sürücü uygulamasının çok önemli bir etken olması ve sürücü uygulamasını her ne kadar ağırlıklı olarak sürücü ekibi yönetiyor olsa da tecrübe üzerinden odaklanmanın kullanıcılarımıza en iyi tecrübeyi sunmak için vaz geçilmez olduğunu düşünüyoruz.

Bir sonraki yazımda sizlere ürün ekibinde kullanıcı hikayelerini ve kabul kriterlerini yazarken özellikle dikkat ettiğimiz noktaları bir kaç örnekle anlatmak isterim. Bana her zaman sertac@voltlines.com eposta adresinden ulaşabilir, merak ettiğiniz konuları iletebilirsiniz. Volt Lines’daki tecrübelerimizin ekosisteme katkı sağlaması en çok bizi mutlu eder :)

--

--