Creatieve, strakke of activerende promotiefilmpjes; hoe maak je ze?

Ella Kuijpers
voordekunst: crowdfunden voor cultuur
5 min readJun 15, 2016

Het promotiefilmpje is dé pitch van je project. In ongeveer één minuut geef jij een concrete uitleg en indruk van je project. Dit filmpje verschijnt op je projectpagina en daarnaast kun je dit verspreiden op social media, in mails en nieuwsbrieven. Maar hoe maak je een goed promotiefilmpje? Wij geven je graag wat tips!

Benieuwd naar wat deze cavia’s met voordekunst te maken hebben? Lees dan verder!

Een goed promotiefilmpje is kort, persoonlijk en concreet. Dit houdt in dat het niet langer dan 1,5 minuut duurt, dat je als maker(s) in beeld of aan het woord komt en dat je kort en bondig uitleg geeft over de inhoud van je project. Een gemiddeld bezoek op een projectpagina op voordekunst duurt twee minuten. In deze tijd kijkt de bezoeker niet alleen het filmpje, maar leest hij ook de wervende tekst en kiest hij of zij een tegenprestatie. Maak van je filmpje dus een korte en sterke pitch.

Tips voor een sterke pitch

1. Houd het kort! Laat het filmpje niet langer dan 1,5 minuut duren.

2. Maak het persoonlijk! Vertel zelf over je project of laat je filmen in je atelier. Zo krijgt de bezoeker een indruk van jou als maker en zal hij sneller geneigd zijn om te doneren.

3. Vertel het verhaal achter je project. Geef ook aan waarom je geld nodig hebt en waar je het geld aan zal besteden.

4. Zoek naar geschikte plekken waar je het beeldmateriaal kunt schieten. Denk bijvoorbeeld aan je werkplek of een evenement wat je organiseert.

5. Kies de juiste vorm. Ben je creatief en handig? Dan kan bijvoorbeeld een animatiefilmpje een goede vorm zijn.

Wat ga ik filmen, hoe vertel ik mijn verhaal en wat moet mijn filmpje uitstralen? Kies altijd voor de opties die het best aansluiten bij de inhoud van je project. Om inspiratie op te doen voor je eigen filmpje hebben we een overzicht opgesteld van enkele aansprekende promotiefilmpjes.

Onze top tien promotiefilmpjes

Hieronder vind je de video’s van tien crowdfundingcampagnes die ons opvielen, met een korte uitleg waarom.

Earth Alchemy Factory: toont de grondstoffen, het productieproces en eindresultaat van hun producten

De structuur van de materialen die Earth Alchemy Factory maakt wordt meteen voelbaar in het promotiefilmpje. Het is duidelijk dat het om speciale producten gaat, waarvan de grondstoffen, het productieproces en eindresultaat worden getoond. Hiermee geven de makers inzicht in het unieke maakproces. Bovendien maken zij het verhaal persoonlijk, door zelf in beeld te komen.

Gewoon Koffie: een snel en grappig promotiefilmpje

Het promotiefilmpje van Gewoon Koffie is strak, grappig en kort. De maker vertelt zelf middels een voice over op een vermakelijke wijze het verhaal. Daarnaast stelt hij de kijker direct de vraag welke koffie hij vandaag heeft gedronken en betrekt hem daarmee in het verhaal.

De Tostifabriek: de vorm sluit precies aan bij de inhoud

Een creatief promotiefilmpje is dat van De Tostifabriek. Zij maakten een animatie, waarbij de makers in een voice over het verhaal uitleggen. De eenvoudige stijl van de animatie sluit perfect aan bij de transparantie die de makers willen aanbrengen in het productieproces van een tosti.

Baardmannen: deze muziek komt meteen binnen!

Deze muziek komt meteen binnen! Door de combinatie met een zware stem trekt dit promotiefilmpje direct je aandacht.

Ongemak in de dames w.c.: theater in een film

Ongemak in de dames w.c. is een theaterstuk en dat spreekt dan ook duidelijk uit het promotiefilmpje. De makers laten daarmee zien wat je tijdens de voorstelling kunt verwachten. Met woordspelingen doen zij een hilarisch verzoek tot doneren.

3D Origami Textiel: een persoonlijk verhaal

Jipke toont hoe zij haar materialen maakt. Dit doet ze door zichzelf in haar atelier en bij een bezoek aan de stoffenmaker te filmen. Ondanks het feit dat het filmpje aan de lange kant is, krijg je een goede indruk van de complexiteit die in haar werk schuilgaat.

Jalan Raya Pos: De Grote Postweg: de donateur direct aangesproken

Je promotiefilmpje kun je ook gebruiken om de donateur direct aan te spreken en om een gunst te vragen. De maker van Jalan Raya Pos deed dit door te vragen of de kijker zijn filmpje wil delen op social media.

Over God z’n broer e.a. fijne vleeswaren: verrassend creatief

Het promotiefilmpje van Over God z’n broer e.a. fijne vleeswaren is een animatie. De tekenstijl uit het stripboek dat de maker ging crowdfunden is hierin perfect doorgevoerd. Het filmpje is aan de lange kant, maar trekt toch de aandacht van de kijker, bijvoorbeeld door een bewegende lap vlees.

100 DAYS DOWN 100 DAYS UP: groep makers met een sterke identiteit

11 fotografiestudenten maakten een promotiefilmpje waarin zij als groep een sterke identiteit creëren. Ze komen zelf in beeld, vertellen wat zij belangrijk vinden voor hun project en laten eigen werk zien. Daarnaast vertellen ze waar het gedoneerde geld precies aan wordt besteed en wat het doel is: de beste catalogus maken.

Oude Liefde, Jonge Harten: terug naar het begin

In dit filmpje gaat de maker terug naar het begin van zijn project. De verhalen van ouderen die hij eerder verzamelde brengt hij nu samen. Door deze opzet wordt het verhaal rond en begrijpelijk. Daarnaast doet de maker een directe oproep aan de donateur om te doneren.

BONUS!: relevante gebeurtenissen

Heeft er tijdens je campagne een ludieke actie plaatsgevonden of is er belangrijk nieuws dat je wilt delen? Vertel het in een filmpje! De makers van Hemels Vallen maakten een speciaal filmpje voor hun Verdubbelaar van het VSBfonds.

Dit zijn er slechts tien, maar er zijn natuurlijk nog veel meer promotiefilmpjes. Bekijk hier alle lopende campagnes.

Voor meer tips over het maken van een filmpje kun je ook terecht bij onze Academie. Of neem contact met ons op via de chat rechtsonder!

Succes! We zien uit naar jouw filmpje!

Ben je er klaar voor? Start je campagne hier.

Voordekunst is hét crowdfundingplatform voor de creatieve sector. Op onze website vind je cultuur-, creatie- en kunstprojecten van makers die samen met de crowd het project mogelijk maken. Al meer dan 1800 talentvolle makers hebben samen 10,8 miljoen euro opgehaald! Heb je zelf nog een idee dat je wilt realiseren of ben je benieuwd naar lopende projecten? Kijk dan op www.voordekunst.nl

--

--