Via eenmalige donatie naar solide relatie

Roy Cremers
voordekunst: crowdfunden voor cultuur
2 min readNov 3, 2016

Woensdag 2 november 2016 presenteerde voordekunst haar toekomstvisie in de Zuilenzaal van Felix Meritis, Amsterdam. Diezelfde dag schreef het Financieele Dagblad een artikel over het tekortschieten van de controle op crowdfunding platforms. Platforms voor bedrijfsfinanciering welteverstaan. Binnen de cultuursector spelen beoogd rendement en het risico voor participanten niet of nauwelijks een rol. Negatieve berichtgeving over ‘crowdfunding’ schaadt platforms als voordekunst dan ook, want financieel rendement doet bij culturele projecten totaal niet ter sprake.

Presentatie toekomstvisie voordekunst. Fotografie Michael Floor.

Anno 2016 is crowdfunding niet meer weg te denken uit Nederland. Vorig jaar is er maar liefst € 128 miljoen door het publiek bijgedragen aan verschillende projecten. Bijna 10 miljoen daarvan was bestemd voor creatieve projecten en meer dan 85% van het totaal opgehaalde bedrag kwam ten goede aan bedrijfsfinanciering in de vorm van leningen of investeringen. Crowdfunding is hiermee uitgegroeid tot het nieuwe beleggen voor de particulier. Platforms adverteren met hoe snel je financiering geregeld kan zijn en veel particulieren wagen de gok, verleid door de hoge rendementen die in het vooruitzicht worden gesteld.

campagne video voordekunst door Vruchtvlees

Hoe anders is het in de cultuursector. Donateurs dragen bij vanuit een intrinsieke motivatie en willen betrokken worden bij de ontwikkeling van de makers die zij ondersteunen. Financieel rendement? Niet van belang. Omdat crowdfunding als instrument gedomineerd wordt door bedrijfsfinanciering en dit mijlenver afstaat van waar voordekunst mee bezig is, werken we aan een herpositionering; wij zetten de komende jaren in op het verstevigen van de relatie tussen kunstenaar en zijn publiek, zodat de eenmalige donatie daadwerkelijk uitmondt in een solide relatie. Van crowdfunding naar crowd engagement zou je ook kunnen stellen.

Dit doen we door ervaringen te delen; onze kennis op het gebied van crowdfunding en onze samenwerking met partners, delen we in Nederland en daarbuiten. Ook zetten we makers en donateurs in om hun ervaringen met voordekunst en crowdfunding te delen met collega’s. Daarnaast ontwikkelen we onze site continu en bedenken we nieuwe producten en diensten. Onze data zijn leidend in de prioritering hiervan. Met huidige en nieuwe partners willen we een nog breder publiek informeren en betrekken en daarnaast zetten we ons in om meer terugkerende donateurs met makers en ons platform te verbinden.

Sinds de lancering van voordekunst.nl op 4 november 2010 hebben meer dan 120.000 donateurs bijgedragen en samen ruim 2.000 projecten mogelijk gemaakt. Het slagingspercentage is hoog. Van de projecten die live komen, haalt 80% het doelbedrag. Voordekunst begeleidt dan ook intensief door het geven van feedback en coaching, het organiseren van masterclasses en sessies. Er is in zes jaar inmiddels € 12,5 miljoen gedoneerd.

--

--