Jezer selo, 840 mnm (Ćeklići) - Mali Zalazi, 822 mnm

Početak staze: 840 mnm, Jezer selo ( kuće Radulovića ), Ćeklići.
Cilj : Mali Zalazi, napušteno selo, 822 mnm.
Visinska razlika : 175 m (uspon do prevoja iznad Vališta + 98 mnm (spuštanje do zaravni iznad Vališta ) + 86 mnm ( prevoj iznad Vališta u pravcu Malih Zaalaza ) + 181 mnm ( spuštanje do Malih Zalaza ).
Težina staze: srednja I.
Dužina staze: 4,4 km.
Vrijeme potrebno za prolaz stazom: 2 h 30 min.
Voda na stazi: ima - na početku staze, u pećini kod kuća Radulovića.
Opasnosti na stazi: nema.
Markacija: nema od Jezera do Vališta, a ima od Vališta do Malih Zalaza.
Kutija sa pečatom i upisna knjiga: nema.
Kondiciona spremnost: mala - srednja.
Period godine najpovoljniji za uspon: proljeće, jesen, zima. Prostor Vališta i Malih Zalaza je dosta zarastao u šiblje pa preporučujemo da se tura obavlja u periodu godine kad je vegetacija manje bujna.

Mali Zalazi su napušteno selo u pitomoj udolini planinskog vijenca iznad Bokokotorskog zaliva, koji započinje od Veljeg vrha i Vranovog brda iznad Risna i Perasta, pa ide preko Vališta, Malih i Veljih Zalaza, i završava sa Đerinskim vrhom i Pestingradom ( razdvajaju ovaj dio crnogorskog primorja od zaleđa ). U prošlosti je preko Malih Zalaza išao tranzitni pješački put iz Boke Kotorske ( Dobrote, Sveti Eustahije ) prema Ćeklićima, Cucama, Bjelicama i Čevu. I danas je ovaj put u funkciji i najbolje je očuvan od tri pješačka puta (staze) koji povezuju ovaj dio Boke Kotorske sa zaleđem. Ova pješačka tura je prilika da se upoznaju predjeli u kojima su živjeli naši preci u uslovima izrazito kraškog terena, a omogućava i veoma dobar pogled sa vidikovca u blizini Malih Zalaza na Bokokotorski zaliv sa okolinom.

Kratak opis staze :

Prilaz do Malih Zalaza iz Podgorice ide preko Cetinja, a zatim starim putem preko Njeguša ka Kotoru. Na prevoju Čekanje, prije Njeguša i Bukovice, skrenuti desno na lokalni asfaltni put za Čevo i Grahovo. Nakon 6 km od Čekanja stižete u mjesto Vuči do ( Ćeklići ) u kojem se ulijevo odvaja put u pravcu Malih Zalaza. Od Vučeg dola do Jezera ( početka staze ) ima oko 6,5 km uzanog puta. Asfaltni put postoji samo prva dva kilometra do Uba, pitome manje udoline, obodom koje postoji nekoliko kuća. Put prije dolaska u Jezer takođe prolazi obodom jedne veće udoline - Dragomi do. Jezer je malo selo koje srećom, još uvijek ima stalne stanovnike. Završetak makadamskog puta je na jednoj zaravni kod kuća Radulovica, gdje ima dovoljno mjesta za parking.

Staza ( pastirska ) kreće ulijevo od kuća - prema jugu, blago spuštajući se u dolinu, a onda zaokreće udesno i postepeno naviše penje kosom padinom, kroz rijetku šumu u pravcu zapada. Putanja po izlasku iz šume nastavlja kamenitim terenom i izlazi na prevoj sa kojeg je dobar pogled na pitome udoline prema sjeveru, ispod centra sela Jezer. Sa prevoja se otvara pogled i prema zapadu. Pojavljuje se udolina na planinskom vijencu kojom je nekad prolazio karavanski put. Staza se postepeno spušta do iznad sela Vališta, prave zelene oaze u kamenom okruženju, u kojem su sudeći po ostacima kuća u prošlosti živjele brojne porodice. Nažalost, sad u selu ( 2017. godina ) ne živi niko i nema obnovljenih kuća.. U Valištima su brojni ostaci i objekata za vodosnabdijevanje, njiva, stabala voća, i dr.

Staza prema Malim Zalazima prolazi iznad bivšeg naselja kotom koja je viša oko 30 mnm od centra bivšeg sela. Prije otpočinjanja uspona na prevoj prema Malim Zalazima predlažemo da prvo obiđete Vališta. U centru naselja postoje brojni ostaci građevina, a ako produžite još par stotina metara prema zapadu izaći ćete na vidikovac, sa kojeg je odličan pogled na Bokokotorski zaliv. Sa vidikovca se vidi i serpentinska staza koja je nekad vodila do Ljute i Donjeg Orahovca. Padina kojom ide staza zove se Stube, što asocira na njenu strminu i kamene ploče ( stepenice ) kojima je dijelom popločana.

Po obilasku Vališta vraćate se na zaravan iznad doline, sa koje markiranom stazom nastavljate u pravcu juga, prema prevoju iznad Malih Zalaza. Staza u početku ide kroz rijetko, nisko rastinje, a zatim izlazi na kamene goleti sa kojih je odličan pogled na Vališta, stazu od Jezera, a ispod prevoja se otvara odličan pogled i na dio Bokokotorskog zaliva, Orjen, Velji vrh, Šanik, Vranovo brdo, i dr. Nakon izlaska na prevoj, staza ide kamenitim terenom u pravcu juga. Blago se spušta u dolinu gdje završava oštro kamenje i stijene, te se ubrzo otvara izvanredan pogled na dio zaliva iznad Donjeg Orahovca, Ljutu, Stube, Šanik, Vranovo brdo, Vrmac.. Iz doline staza gotovo ravno nastavlja kosom padinom na kraju koje se nalazi centar napuštenog sela Mali Zalazi. Sa čitavog tog dijela staze u pravcu juga vidi se Luk - prevoj između Malih i Veljih Zalaza.

U centru Malih Zalaza osim oronulih ima i nekoliko očuvanih kuća sa guvnima , kao i crkva Sv. Jovana. Tu je i kuća koju su vlasnici otvorili i opremili neophodnim stvarima, pa putnik - namjernik može da se skloni i prenoći.. Pored kuće je i stara bistjerna sa pijaćom vodom.

Poslije obilaska Malih Zalaza predlažemo da obavezno posjetite vidikovac koji se nalazi u pravcu zapada, svega par stotina metara od centra nekadašnjeg sela. Preko vidikovca prolazi pješačka staza, karavanski put koji je u prošlosti povezivao Male Zalaze sa Dobrotom ( kod Kotora ), a i danas je to najbolja pješačka staza iz kotorskog zaliva ka planinskom zaleđu. Pogled sa vidikovca je fantastičan na Dobrotu, Kotorski zaliv, Vrmac..! Po povratku sa vidikovca nailazi se na raskrsnicu sa koje se desno produžava Primorskom planinarskom trensverzalom “ Orjen - Lovćen - Rumija” prema prevoju Luk, i dalje preko Veljih Zalaza do Krsca (Njeguši).

Inače, prilaz Malim Zalazima je moguće izvršiti sa Krsca ( Njeguši ), preko Veljih Zalaza i prevoja Luk, kao i usponom od mora iz Dobrote ( Sveti Eustahije ).

Vidi opise pješačkih staza:

I Vališta, 895 mnm, pješačka staza ( Jezer selo - Vališta selo), Ćeklići i

II Krstac ( Njeguši ) 927 mnm - Velji Zalazi 795 mnm - prevoj Luk 1.028 mnm.

Atraktivnost ture(1–5): 5


3D Google mapa prilaznog puta


3D Google mape staze


Prilaz do Malih Zalaza iz Podgorice ide preko Cetinja, a zatim starim putem preko Njeguša ka Kotoru ( dionica ovog puta od Cetinja do Njeguša se rekonstruiše - maj 2017 ). Na prevoju Čekanje prije Njeguša i Bukovice, skrenuti desno na lokalni asfaltni put za Čevo i Grahovo. Nakon 6 km od Čekanja stižete u mjesto Vuči do ( Ćeklići ) u kojem se ulijevo odvaja put u pravcu sela Jezer i Malih Zalaza. Ka selu Jezer sa raskrsnice nastavljate donjim putem.


Od raskrsnice do sela Jezer ( početka staze ) ima oko 6,5 km uzanog puta. Asfaltni put postoji samo prva dva kilometra do Uba, pitome manje udoline obodom koje postoji nekoliko kuća. Put prije dolaska u Jezer takođe prolazi obodom jedne veće udoline - Dragomi do. Makadamski put se završava iznad kuća u selu Jezer, gdje ima dovoljno mjesta za parkiranje vozila.


Jezer je malo selo koje srećom, još uvijek ima stalne stanovnike. Vrijedna porodica Radulović iz Jezera rado dočekuje putnike namjernike, a kod ovog domaćinstva možete kupiti najbolji domaći kozji sir. U pećini, blizu kuća Radulovića, postoji izvor na kojem se možete snabdjeti vodom. Najmlađi član ove porodice Vojo Radulović poznat ( vidi You Tube ) je po neobičnoj sposobnosti uskakanja i iskakanja iz metalnog bureta.. a prikazao nam je i jahačke sposobnosti na konju Žutku..


Staza ( pastirska ) kreće ulijevo od kuća - prema jugu, blago spuštajući se u dolinu, a onda zaokreće udesno i postepeno naviše penje kosom padinom, kroz rijetku šumu u pravcu zapada. Putanja po izlasku iz šume nastavlja kamenitim terenom i izlazi na prevoj sa kojeg je dobar pogled na pitome udoline prema sjeveru, ispod središta sela Jezer.


Sa prevoja staza produžava dalje prema zapadu. Kratko prolazi kroz rijetku šumu, izlazi na kameni plato i onda počinje da se spušta prema pitomoj udolini - selu Vališta, prave zelene oaze u kamenom okruženju u kojem su, sudeći po ostacima kuća u prošlosti živjele brojne porodice. Nažalost, sada u selu ( 2017. godina ) ne živi niko i nema obnovljenih kuća.. U Valištima su brojni ostaci i objekata za vodosnabdijevanje, njiva, stabala voća, i dr. Staza iz Jezera prema Malim Zalazima se ne spušta u Vališta, ali preporučujemo da posjetite ovo bivše selo, kao i vidikovac na njegovom kraju prema zapadu, iznad mora, sa kojeg je odličan pogled na stazu Stube koja vodi do mjesta Ljuta, kao i na Kotorski zaliv.


Po obilasku Vališta vraćate se na zaravan iznad doline od koje markiranom stazom nastavljate u pravcu juga prema prevoju iznad Malih Zalaza. Staza u početku ide kroz rijetko, nisko rastinje, a zatim izlazi na kamene goleti sa kojih je odličan pogled na Vališta, stazu od Jezera, a ispod prevoja se otvara odličan pogled i na dio Bokokotorskog zaliva, Orjen, Velji vrh, Šanik, Vranovo brdo, i dr.


Nakon izlaska na prevoj staza kamenitim terenom ide u pravcu juga. Blago se spušta u dolinu gdje završava oštro kamenje i stijene, te se ubrzo otvara izvanredan pogled na dio zaliva iznad Donjeg Orahovca, Ljutu, Stube, Šanik, Vranovo brdo, Vrmac..


Iz doline staza gotovo ravno nastavlja kosom padinom na kraju koje se nalazi centar napuštenog sela Mali Zalazi. Sa čitavog tog dijela staze u pravcu juga vidi se Luk - prevoj između Malih i Veljih Zalaza.


Prije centra naselja Malih Zalaza staza udesno par stotina metara produžava u pravcu zapada do vidikovca. Preko vidikovca prolazi pješačka staza, karavanski put koji je u prošlosti povezivao Male Zalaze sa Dobrotom ( kod Kotora ), a i danas je to najbolja pješačka staza iz Kotorskog zaliva ka planinskom zaleđu. Pogled sa vidikovca je fantastičan na Dobrotu, Kotorski zaliv, Vrmac..!


U centru Malih Zalaza, osim oronulih ima i nekoliko očuvanih kuća sa guvnima, kao i crkva Sv. Jovana. Tu je i kuća koju su vlasnici otvorili i opremili neophodnim stvarima, pa putnik - namjernik može da se skloni i prenoći.. Pored kuće je i stara bistjerna sa pijaćom vodom.


Pogled sa prevoja Luk na Male Zalaze. Na fotografijama se vidi vidikovac kao i staza koja od Malih Zalaza produžava PPT “ Orjen - Lovćen - Rumija” prema prevoju Luk, i dalje preko Veljih Zalaza do Krsca (Njeguši).