Surdup 2.184 mnm (najviši vrh), Štitan 2.172 mnm - Kučke planine

Početak staze: 1.886 mnm, Velika Ćafa
Cilj : Surdup, vrh 2.184 mnm - Štitan, vrh 2.172 mnm
Visinska razlika : 298 m - do vrha Surdupa (286 m - do vrha Štitana) + 80 m (spuštanje u katun Beljeva rupa)+ 100 m(spuštanje u dolinu između Štitana i Surdupa).
Težina staze: srednja II.
Dužina staze: 3,4 km.
Vrijeme potrebno za uspon: 2 h 30 min (oba vrha).
Voda na stazi: nema. Međutim, na dijelu prilaznog puta između Korita i Velike Ćafe postoji odličan izvor u mjestu Velika Radeča (sa lijeve strane puta, postoji tabla).
Opasnosti na stazi: nema, s time da se na vrhovima ne treba približavati djelovima ispod kojih se nalaze kamene litice.
Markacija: nema.
Kutija sa pečatom i upisna knjiga: ima.
Kondiciona spremnost: srednja.
Period godine najpovoljniji za uspon: ljeto, jesen.

Kratak opis staze:

Planinarska tura sa izvanrednim pogledima na masiv Prokletija, Krisitor, Vilu, Pasjak, Torač, Maglić, Crnu planinu, Komove, Bjelasicu, Bukumirsko jezero, Treskavac, Tornu, Moračke planine, Maganik, Treskavac, Šilu, Žijovo, Hum Orahovski, Korita Kučka, Smojan, i dr..

Kučke planine(planine Kučke Krajine ili masiv Žijevo) predstavljaju pravo otkrovenje ! Prilikom prvog susreta sa ovim prostorom stiče se utisak da se radi o neatraktivnim, krševitim i neprohodnim predjelima, bez posebnih ljepota i uzbuđenja.. No, nakon prvog uspona na neki od vrhova Kučkih planina uvide se njihove mnogobrojne draži. Pozicionirane južno od Komova, a zapadno od Prokletija, uz granični pojas sa Albanijom, nadohvat su ruke planinarima koji kreću iz Podgorice ili Kolašina.. Travnati Maglić (2.142) i Crna planina(1.911 mnm) na sjeveru, stjenoviti Pasjak (2.051)u centralnom dijelu, sa Surdupom (2.184 mnm - najviši vrh Kučkih planina) i Štitanom (2.172) koji nadvisuju ostale vrhove Kučkih planina: Žijovo (2.131), Vilu (2.093), Krisitor (2.024), Smojan(2.085), Viljenicu(2.009), Hum Orahovski (1.834), pitomi Treskavac(2.024) i surovu, krševitu Šilu Velju(2.219); te bajkovita jezera Rikavačko i Bukumirsko, izvor Točak Rašovića, vidikovac iznad Rikavca na Širokaru.. samo su neke od atrakcija koje su postale nezaobilazne za planinare i ljubitelje prirode. Teren je uglavnom pregledan i vidljiv, dobro markiran od strane PKGorica ” i uz njihov odlični vodič - eto svih uslova da krenete u osvajanje vrhova Kučkih planina !

Prilazni put iz Podgorice je širokim asfaltnim putem Podgorica - Medun - Ubli-Orahovo, a zatim užim, ali dobrim asfaltnim putem do Kučkih Korita (Karaule). Put od Korita do Velike Ćafe je loš, makadamski(obavezno terensko vozilo) u dužini od oko 10 km. Kilometar nakon izvora Velika Radeča (1.505 mnm) nailazi se na raskrsnicu : desno put vodi ka Krisitoru i prevoju Mala Ćafa, a lijevo (naš pravac) ka Kotskom katunu, Smojanu i Velikoj Ćafi. Prevoj Velika Ćafa je mjesto za parkiranje vozila. Inače, sa Velike Ćafe može se spustiti terenskim vozilom na Rikavačko jezero ( loš put !), a zatim se put uspinje na prevoj Širokar, pa postepeno spušta do Mokre. Mokra je povezana asfaltnim putem do Bukumirskog jezera i dalje do Orahova, gdje se uključuje u modernu saobraćajnicu do Podgorice.

Početak staze je na prevoju Velika Ćafa. Vrhovi Štitana i Surdupa su vidljivi sa prevoja, te je orijentacija jednostavna. Staza u početku ide u pravcu ova dva vrha i prati makadamski put do katuna Beljeva rupa. Iznad samog katuna staza napušta put i katun(ostaje u dolini)i zaobilazi ga polukružno sa desne strane. Time se izbjegava nepotrebno spuštanje u katun i gubljenje visine. Sjeverno, iznad katuna u pravcu ova dva vrha postoji pećina Špela - jasno vidljiva odmah sa prevoja iznad katuna. Pećina je interesantna za posjetu i dobar je orijentir za smjer kojim se treba kretati. Poslije pećine nastavljate kosom padinom, blago naviše preko terena koji je narednih par stotina metara nešto lošiji, sa krupnim kamenjem - dok ne izađete na strmu travnatu padinu ispod Štitana. Uspon na vrh Štitana vršite desnom padinom, posmatrano iz pravca odakle ste došli i stižete do markirane staze za uspon na ovaj vrh, iz pravca Bukumirskog jezera. U podnožju Štitana otvaraju se izvanredni pogledi na Pasjak, Maglič, Komove, i dr.. Vršnim grebenom se relativno lako izlazi na kameniti i prohodni vrh Štitana, sa kojeg se jasno vidi susjedni vrh Surdup (vazdušna razdaljina između ovih vrhova je svega nekoliko stotina metara).

Sa vrha Štitana na vrh Surdupa stiže se za četvrt sata, pri čemu se prvo spušta u dolinu(prevoj) između njih. Uspon ka vrhu Surdupa u prvom dijelu je po dobrom terenu, zatim po lošijem, stjenovitom, pa se na tom dijelu treba pomoći i rukama. Tokom uspona ne treba se približavati desnoj ivici - zbog blizine strmih kamenih litica !

Vrh Surdupa je prostran i bezbjedan, uz izvanredan pogled u svim pravcima !

Inače, Štitan još nazivaju i Obručan zbog horizontalnih linija (obruča, prekida u kamenu)na njegovim sjevernim kamenim liticama. Kamena stijena Štitana je poznata lokacija za alpinističko penjanje, a naša grupa je sa vrha Surdupa posmatrala uspon dvojice alpinista na nju..

Povratak sa vrha Surdupa nazad do Beljeve rupe moguće je izvršiti padinom između Štitana i Smojana, bez ponovnog penjanja na vrh Štitana.

Pored opisane, moguće su još dvije varijante uspona na Surdup i Štitan i to:
I od Bukumirskog jezera(1.443 mnm) uz obilaženje Pasjaka sa lijeve strane, i
II sa Velike Ćafe uz obilaženje Smojana sa lijeve strane.

Obje staze su markirane.

Atraktivnost ture(1 - 5): 5


3D Google mapa prilaznog puta :


3D Google mapa staze :


Iz Podgorice preko Meduna do mjesnog centra Kuča (Ubli), postoji moderna saobraćajnica.


Put od centra Ubala do raskrsnice u Orahovu je veoma dobar. Na raskrsnici u Orahovu za Korita Kučka produžavate pravo (lijevi krak vodi do Stravča, Kržanje, katuna Kastrat, Bukumirskog jezera, Mokre)..


Korita Kučka su omiljeno izletište Podgoričana.U zadnje vrijeme izgrađeno je puno vikendica, a postoji i nekoliko ugostiteljskih objekata..


Asfaltni put se završava na Koritima. Dalje nastavljate makadamskim putem (potrebno je terensko vozilo). Oko 4 km od Korita sa lijeve strane puta postoji odličan izvor - Velika Radeča, gdje se treba snabdjeti vodom.


Kilometar od Velike Radeče nailazite na raskrsnicu gdje skrećete ulijevo i ubrzo dolazite na Kotski katun.


Kroz Kotski katun nastavljate gornjim putem naviše u pravcu Smojana, koji se ubrzo pojavljuje pred Vama..


Konačno ste na Velikoj Ćafi, prevoju između Smojana(sa lijeve) i Beškeze i Krisitora(sa desne strane). Put(loš)dalje sa prevoja se spušta do Rikavačkog jezera i onda uspinje do Širokara, a zatim nastavlja do Mokre i potom asfaltom do Bukumirskog jezera.


Kučke planine su poznate po obilnim sniježnim padavinama i tu činjenicu treba imati u vidu prilikom planiranja datuma uspona na Surdup i Štitan. Fotografije koje vidite su napravljene 13.jula.2013g..kolima se nije moglo nastaviti do Rikavačkog jezera !!


Surdup(lijevo) i Štitan(desno)vide se od samog početka staze. Davno napušteni Katun Beljeva rupa je u udolini ispod njih.


Staza desnim obodom doline ide u pravcu pećine Špela..


Pogled od pećine na početak staze od Velike Ćafe do Katuna Beljeva rupa i na Smojan(desni vrh iznad katuna).


Staza od pećine ide naprijed kosom padinom po kamenitom terenu, a zatim zaokreće udesno i pravo naviše izlazi na travnatu padinu ispod Štitana..


Po izlasku na prevoj otvara se izvanredan pogled na kamene litice Štitana, Pasjak, Maglič, Komove, Vilu, Štrungeze, Krisitor, Surdup, i dr..


Vrh Štitana nije prostran, ali je bezbjedan. Pogled sa vrha na susjedne vrhove..


Sa Štitana na Surdup se prelazi preko udoline..


Uspon na Surdup iz doline je pristupačan, ali pri vrhu teren je kamenit. Sa desne ivice naniže se spuštaju kamene litice..


Pogled ispod vrha Surdupa na sjevernu kamenu liticu Štitana - ako pažljivo pogledate fotografiju zapazićete dvojicu alpinista pri usponu centralnom vertikalnom jarugom(nešto iznad polovine jaruge)!


Vrh Surdupa je prostran i bezbjedan.


Pogled sa vrha Surdupa na katun Momonjevo, Pasjak, Maglić, Komove, Štitan, Krisitor, Smojan, Korita Kučka, Hum Orahovski, Žijovo, Šilu, Treskavac, i dr..


Pogled na Surdup i Štitan sa Bukumirskog jezera, Pasjaka, Šile i Smojana.