Štirovnik 1.749 mnm - Lovćen (najviši vrh)

Početak staze: 1.342 mnm, od raskrsnice u selu Kuk, sa zapadne strane vrha (strana prema moru !).
Cilj : Štirovnik, vrh 1.749 mnm.
Visinska razlika : 407 m.
Težina staze: laka III.
Dužina staze: 4,75 km.
Vrijeme potrebno za uspon: 2 h.
Voda na stazi: nema. Čuveni, opjevani izvor je sa lijeve strane prilaznog puta na Ivanovim koritima.
Opasnosti na stazi: nema.
Markacija: nema.
Kutija sa pečatom i upisna knjiga: nema.
Kondiciona spremnost: srednja.
Period godine najpovoljniji za uspon: proljeće, ljeto, jesen.

Lovćen (1.749 mnm), Rumija (1.595) i Orjen (1.895) pružaju se uz obalu Jadranskog mora i razdvajaju Primorje od kontinentalnog dijela Crne Gore. Planinarski savez Crne Gore izdao je izvanredan vodič : “ Primorsko planinarska transverzala Orjen - Lovćen - Rumija ”, sa detaljnim opisom te planinarske trase.

Lovćen ima istorijski i religijski značaj stoga što od kraja XV vijeka predstavlja simbol državnosti i utemljenja Crne Gore. Crnogorski vladika i pjesnik Petar II Petrović Njegoš odabrao je za vječni počinak Jezerski vrh na Lovćenu (drugi po visini), pri čemu je toj planini posvetio stihove:

“ Ponosita lovćenska planino,
glava ti se nad oblacim’ visi,
te pod sobom ponosito smatraš
sva čudesa prirodom stvorena ”..

Na riječi savremenika da to nije najviši vrh Lovćena, Vladika je odgovarao da će se roditi - viši i od njega..! Inače, Lovćen je 1952. godine proglašen nacionalnim parkom, upravo da bi se očuvale kulturno - istorijske i prirodne vrijednosti te posebne ambijentalne sredine. Mnogobrojni turisti i planinari uživaju u fascinatnim pogledima koje pruža ta nadaleko poznata planina, a naročito na Primorje, lovćenske serpentine sa Kotorom, Njeguše - rodno selo Petra II i kralja Nikole I Petrovića, mauzolej na Jezerskom vrhu, itd. Planinarenje po Lovćenu je pravi užitak i možete ga sebi priuštiti bez velikih napora !

Štirovnik (1.749 mnm) je najviši vrh Lovćena, a ostali vrhovi koji se izdvajaju su: Jezerski vrh ( Mauzolej - 1.657 ), Babljak (1.604 ), Treštenski (Treštenički) vrh (1.489 ), Babina glava (1.474 ), Hum (1.415), Rujiški vrh (1.403), Kuliješ (1.357 ), i dr.

Na Lovćenu postoji malo jezero (lokva), slabije poznato široj javnosti. Nalazi se na 1.370 mnm ispod Jezerskog vrha, sa njegove sjeveroistočne strane. Nažalost, pripada onoj grupi crnogorskih planinskih jezera kojima prijeti odumiranje..

Kratak opis staze :

Put za Lovćen (Štirovnik) vodi iz Cetinja preko Bjeloša, gdje postoji rampa za ulaz u NP Lovćen ” (ulaznica je 2 eur po osobi ). Od Cetinja do Ivanovih korita i Jezerskog vrha(Mauzolej) ide solidan asfaltni put ukupne dužine 13 km i širine 6 m. Da bi stigli do polazne tačke za započinjanje planinarske ture na Štirovnik, od Ivanovih korita produžavate 3 km putem ka Mauzoleju - do doline Medjuvršje (između Jezerskog vrha i Štirovnika), gdje se ulijevo odvaja asfaltni put širine 4 m, koji podnožjem Štirovnika vodi do prevoja Krstac (tu se povezuje na regionalni put Kotor - Njeguši - Cetinje). Za prilaz Štirovniku prelazi se dionica ovog puta do sela Kuk, dužine 3 km. Na tom mjestu postoji raskrsnica sa koje se udesno uspinje makadamski put za Štirovnik dužine 4,75 km. U našem opisu ovo mjesto smo označili kao početak staze. Međutim, na Vama je da odaberete “varijantu” u zavisnosti od toga kojim vozilom raspolažete i koliko dugo želite da pješačite. Terenskim vozilom, po čvrstom i širokom makadamskom putu moguće je izaći na sami vrh Štirovnika, gdje dominira predajnik “Radio - difuznog centra”.. Čitavom dužinom puta postoje proširenja gdje možete parkirati vozilo.

Planinarska staza nije markirana, ali praktično je definisana samim prilaznim putem. Na putu (stazi) postoji veći broj serpentina, koje se ponegdje mogu prekratiti korišćenjem prečica. Put je umnogome devastirao čitav prostor, ali značaj izgradnje telekomunikacionih i drugih objekata na vrhu Štirovnika dobio je prednost u odnosu na očuvanje prirode. Pogledi sa Štirovnika su mnogo bolji od onih sa Jezerskog vrha, ali je usljed pomenutog umanjen njegov značaj kao atraktivnog vrha za planinarenje (što on svakako jeste), pogotovu u ranijem vremenu kada je zbog bezbjednosnih razloga posjetu trebalo prijavljivati nadležnim organima.

U objektu Radio - difuznog centra (Repetitor) na vrhu Štirovnika, neprekidno dežuraju ekipe RDC koje se staraju o tehničkoj ispravnosti prenosnih sistema i uređaja. Ti ljudi rade specifičan, težak i odgovoran posao, a u zimskim uslovima izolovani su po više nedjelja od “ ostatka svijeta ” ..! Inače, vrlo su ljubazni i predusretljivi prema svim posjetiocima, tako da je pravo zadovoljstvo upoznati ih i razgovarati sa njima.

Vrh Štirovnika je prostran i bezbjedan. Prostora oko Repetitora ima dovoljno za prolaz, osim sa sjeverne strane. Pogled sa vrha je odličan na čitavu Crnu Goru, a posebno na Jezerski vrh ( Mauzolej ), bokokotorski zaliv, Orjen, Njeguše, Durmitor, Garač, Prekornicu, Bjelasicu, Komove, Kučke planine, Prokletije, Podgoricu, Skadarsko jezero, Rumiju, ostale vrhove Lovćena, i dr.

Prilaz do vrha Štirovnika moguće je izvršiti i sa istoka - iz doline Medjuvršje, ka Jezerskom vrhu.

Na kraju, preporučujemo da nakon povratka sa vrha na put Ivanova korita -Krstac - Njeguši, obavezno produžite par kilometara prema prevoju Krstac - do vidikovca pored puta, sa kojeg je najljepši pogled na grad Kotor i “ Nevjestu Jadrana “ - Boku Kotorsku !

Atraktivnost ture(1 - 5): 5


3D Google mapa prilaznog puta


3D Google mapa staze


Najviši vrhovi Lovćena dominiraju iznad Cetinja, prijestonice Crne Gore, sa zapadne strane. Jezerski vrh sa Mauzolejom bliži je Cetinju, a iza njega je Štirovnik (na fotografiji se vidi samo antena predajnika RDC na njegovom vrhu). Što se više približavate putem ka Ivanovim koritima, Štirovnik se sve bolje vidi..


Na Ivanovim koritima je poznati izvor (natočite flaše !) i Dječje odmaralište.


Od Ivanovih korita do doline Medjuvršje, između Štirovnika i Jezerskog vrha, ima 3 km (put ka Prevoju Krstac i Njegušima). Sa tog dijela puta jasno se vidi vrh Štirovnika..


Putem za Krstac (Njeguše) do raskrsnice za Štirovnik, takođe oko 3 km. Put je nešto uži (4 m), ali solidan asfaltni.


Sa raskrsnice do vrha Štirovnika vodi makadamski put dužine 4,75 km. Na Vama je da odaberete: da li dalje pješice ili ćete do određenog mjesta na putu produžiti vozilom.. Put je širok i dobar makadam, ali ipak za “ terence ”. Sa puta su izvanredni pogledi na Boku Kotorsku, Subru, Orjen, i dr.


Ispod samog vrha.. Čitavim prostorom dominira objekat RDC !


Pogled sa vrha na bokokotorski zaliv, Njeguše, Jezerski vrh (Mauzolej), Ivanova korita, Treštenski vrh, Babljak, Babinu glavu, i dr.


Pogled sa Babine glave i Treštenskog vrha na Štirovnik i Jezerski vrh.