Veliki (Zubački) kabao 1.894 mnm - Orjen (najviši vrh)

Početak staze: 1.590 mnm, Orjen sedlo (ili Orjensko sedlo).
Cilj : Veliki (Zubački) kabao, vrh 1.894 mnm.
Visinska razlika : 304 m.
Težina staze: srednja I.
Dužina staze: 2,1 km.
Vrijeme potrebno za uspon: 1 h 15 min.
Voda na stazi: nema. Međutim, na oko 400 m od prevoja Orjen sedlo u pravcu jugozapada, postoji markacija do izvora Studenac . Vodom se možete snabdjeti i u ugostiteljskom objektu na Vrbanju.
Opasnosti na stazi: nema, ali držite se markirane staze i izbjegavajte kišne dane (opasne grmljavine !).
Markacija: ima, veoma dobra.
Kutija sa pečatom i upisna knjiga: ima.
Kondiciona spremnost: srednja.
Period godine najpovoljniji za uspon: ljeto, jesen.

Kratak opis staze:

Planinarska tura sa izvanrednim pogledima na Zubce, Maglić, Goliju, Njegoš, Durmitor, Vojnik, Sinjavinu, Moračke planine, Maganik, Prokletije, Kučke planine, Garač, Grahovo, Lovćen, Rumiju, Veliko Ćedilo, Subru, Vrbanj, i dr..

Veliki (Zubački) kabao je najviši vrh Orjena, a istovremeno i najviši vrh Dinarida (od Julijskih Alpa do Prokletija). Orjen, razuđeni dinarsko - planinski masiv krečnjačkog sastava, gdje je voda rijetkost, zauzima površinu od oko 400 km2. Krase ga bizarne kraške forme, mnoge jame i vrtače, rijetka vrsta bora - munika, ali i još mnogi, neobični pejzaži koji su povod da ga pohode planinari iz raznih krajeva.

Inače, zbog želje austrougarskog prijestolonasljednika princa Rudolfa da se uspenje na vrh Orjena, pri kraju XIX vijeka izgrađena je pješačka staza do vrha (smatra se najstarijom planinarskom stazom u Crnoj Gori).

Prilazni put za Orjen ide iz Herceg Novog ka Trebinju, preko sela Kameno i naselja Mokrine, gdje se skreće desno na lokalni asfaltni put kojim se nakon oko 4 km sa magistrale stiže u naselje Kruševice - a odatle lokalni asfaltni put vodi narednih 4 km do mjesta Vrbanj (1.009 mnm). Vrbanj je prostrana visoravan i izletište ispod Orjena i Subre, čiji potencijal nije dovoljno iskorišćen za sport i rekreaciju - bilo u ljetnjim ili zimskim uslovima. Makadamskim putem iz doba Austrougarske carevine (6 km) ide se od Vrbanja do prevoja Orjen sedlo (1.590 mnm). Put je čvrste, kamene podloge, no ipak za “ terence ”.. Na Orjen sedlu izgrađen je planinarski dom kojim gazduje PKSubra” Herceg Novi.

Staza počinje sa prevoja Orjensko sedlo, od pomenutog planinarskog doma i ide u pravcu sjeverozapada, vršnim grebenom, starom austrougarskom pješačkom stazom - koja je jasno vidljiva cijelom dužinom. Obronci najvišeg vrha Orjena ( Veliki kabao), kao i vrh Mali kabao (1.675 mnm) vidljivi su od planinarskog doma. Markirana staza od početka do kraja ide čvrstom kameno - travnatom podlogom, a orijentacija u prostoru je jednostavna. Mali kabao staza obilazi sa lijeve strane. Posebnu osobenost pejzaža na stazi karakteriše izrazit kraški teren, kao i stoljetna stabla bora - munike neobičnih oblika i izgleda, a jako su vidljive posljedice mnogobrojnih udara gromova.. Uspon na najviši vrh Orjena sa Orjenskog sedla je relativno lak i traje oko sat vremena.

Vrh Orjena je prostran i bezbjedan, uz impozantan pogled koji seže veoma daleko u svim pravcima, a Garač Vam izgleda nadohvat ruke ! U neposrednoj blizini najvišeg vrha sa betonskom piramidom, postoje još dva niža vrha koji gravitiraju ka Orjenskom sedlu i izletištu Vrbanj.

Napominjemo da je uspon na najviši vrh Orjena moguće izvesti i markiranom stazom sa sjevera, iz mjesta Zubci (BiH).

Inače, za planinarenje po Orjenu preporučujemo vodič : ” Primorsko planinarska transverzala Orjen - Lovćen - Rumija”, izdavač : Planinarski Savez Crne Gore.

Ostali vrhovi Orjena (u Crnoj Gori) koji se izdvajaju su : Vučji zub (1.802 ), Reovačka greda (1.769), Subra (1.679 ), Mali kabao (1.675 ), i dr.

Atraktivnost ture(1 - 5): 5


3D Google mapa prilaznog puta


3D Google mapa staze


Prilazni put za Orjen ide iz Herceg Novog magistralom Herceg Novi - Trebinje. U naselju Mokrine sa magistralnog puta se odvaja (udesno)lokalni put za Kruševice i Vrbanj..


Iz Kruševica asfaltni lokalni put nastavlja do Vrbanja (ima i serpentina).


Sa Vrbanja do prevoja Orjen sedlo vodi stari austrougarski makadamski put kojim se savlađuje visinska razlika od preko 500 m. Vrh Subra dominira na jugoistoku..


Planinarski dom je na prevoju Orjen sedlo i od njega kreće staza za Veliki (Zubački) kabao. Put dalje nastavlja prema Crkvicama i Ledenicama iznad Risna.


Mali i Veliki kabao su vidljivi sa Orjen sedla. Staza, jasno vidljiva i dobro markirana, ide sa lijeve strane ispod vršnog grebena čvrstim kameno travnatim terenom..


Pogled sa središnjeg dijela staze na Subru i Veliki kabao.


Stabla bora - munike na stazi, neobičnih oblika i izgleda..


Pogled ispod samog vrha Orjena na Orjen sedlo, “Subrin amfiteatar” i završni dio staze.


Vrh Orjena je prostran i bezbjedan ( “ na njemu postoje tri vrha ”..).


Pogled sa vrha na Vučji zub, sjeverne padine Orjena kojima ide markirana staza iz naselja Zubci, Reovačku gredu, Lovćen, Orjen sedlo,Veliko Ćedilo, Subru, Vrbanj, i dr..


Pogled na Veliki kabao sa Subre..