Rumija 1.594 mnm

Početak staze: 1.040 mnm, Dobri do.
Cilj : Rumija, vrh 1.594 mnm.
Visinska razlika : 554 m.
Težina staze: srednja II.
Dužina staze: 2,2 km.
Vrijeme potrebno za uspon: 2 h.
Voda na stazi: nema. Izvori postoje pored prilaznog puta Baltina - Dobri do i kod manastira Svetog Sergeja Radonješkog Čudotvorca u Dobrom dolu.
Opasnosti na stazi: nema.
Markacija: ima, veoma dobra.
Kutija sa pečatom i upisna knjiga: ima.
Kondiciona spremnost: srednja.
Period godine najpovoljniji za uspon: ljeto, jesen.

Kratak opis staze :

Rumija je najjužnija crnogorska planina (N 42°06'10,3"/E 19°11'37,2'’/M 1594) i najviši vrh između dvije velike vodene površine: Jadranskog mora i Skadarskog jezera. Takva pozicija čini da ništa ne remeti očaravajuće poglede sa njenog vrha ! Jednostavno, vrh Rumije je najbolji vidikovac na široki prostor Crne Gore: Bar sa okolinom, morsku pučinu ( tvrde do Italije ! ), Lisinj - južni greben Rumije sve do Bojane, Prokletije, Skadarsko jezero - od okoline Skadra do Vranjine, Kučke planine, Komove, Durmitor, Orjen, Lovćen, Vrsutu.

Rumija ima istorijski i religijski značaj, jer sve do XV vijeka bila je osovina državnosti CG, naime tu je formirano jezgro prve crnogorske države Duklje (kasnije je to postao Lovćen), a u religijskom smislu to je zbog kulta Svetog Vladimira, prvog crnogorskog sveca. Inače, opštepoznata je dugovjekovna tradicija - procesija u kojoj pripadnici sve tri vjere iznose Vladimirov krst na vrh Rumije za Trojičin dan ( pedeseti dan od Vaskrsa ). U svakom slučaju penjanje na Rumiju ima više draži i preporučujemo je kao nezaobilaznu planinarsku turu !

Put za Rumiju (Dobri do) vodi iz Bara preko Velembusa i Baltine, dužine 9,4 km i do Baltine je asfaltni, potom makadamski. Inače, do Velembusa, mjesta koje se nalazi sjeverozapadno od Bara ( poznato po brojnim maslinjacima ), postoje dva prilaza: prvi vodi iz Starog Bara uzanim putem pored stoljetnih stabala maslina, a drugi je sa regionalnog puta Bar - Sutorman - Virpazar, pri čemu se u mjestu Sustaš odvaja se krak puta koji vodi za Velembuse ( prvi način dolaska do Velembusa je bolji ). Nakon spajanja ovih puteva u Velembusima - put nastavlja prema Baltini. Poslije prolaska maslinjaka otvaraju se prelijepi pogledi na Bar i okolinu. Baltina je mjesto ispod zapadne padine Rumije gdje se ulijevo odvaja pješačka staza prema prevoju Bijela Skala i dalje do Gurze, doline Čuku Leri, zaobilazi sa desne strane Tvrdoč i izlazi na Sutorman. Desno od Baltine, dobrim makadamskim putem dužine 4,6 km, stiže se na Dobri do ( 964 mnm ), zaravan u podnožju vrha Rumije. Dobri do je ujedno i blagi prevoj na putu, s obzirom da put produžava dalje prema jugu do naselja Veliki Mikulići.

U Dobrom dolu nalazi se manastir Svetog Sergeja Radonješkog Čudotvorca (ruska crkva - otvorena za posjetioce ).

Inače, kolima je moguće prići do mjesta na 1.040 mnm, odakle markirana kamenito - travnata staza kreće u pravcu prevoja, poludesno od glavnog vrha Rumije. Blagim usponom, staza prolazi kroz rijetku šumu, pa ispod prevoja postaje strmija i brzo dobija na visini, pri čemu se otvaraju pogledi prema moru, Luci Bar, Lisinju, Velikim Mikulićima i Dobrom dolu. Izlaskom na prevoj stiže se u malu, pitomu dolinu ( livadu ), nakon čega staza zaokreće ulijevo . Slijedi, možda najteža dionica uspinjanja do vrha koju odlikuje strm, lošiji i kamenit teren. Ipak, potrebno je svega par stotina metara do vrha gdje ćete spaziti limenu crkvicu, uz savlađivanje završne visinske razlike od oko 150 m .

Vrh Rumije je prostran i bezbjedan, uz nesvakidašnji pogled u svim pravcima !

Prilaz vrhu Rumije moguć je i sa sjevera, prevojem sa Bijele Skale. Ljubiteljima dužeg pješačenja ( 4 h i 30 min ) preporučujemo uspon na Rumiju sa istočne strane, iz mjesta Gornja Briska( 476 mnm ), takođe markiranom stazom.

Ostali vrhovi Rumije koji se izdvajaju su : Mala Rumija(1.468), Lisinj (1.353), Sutorman(1.185), Vrsuta(1.183), i dr.

Atraktivnost ture(1 - 5): 5


3D Google mapa prilaznog puta


3D Google mapa staze


Prva (bolja) varijanta prilaznog puta prema podnožju Rumije je iz Starog Bara. Vrh Rumije se vidi sa početka puta..


Druga varijanta prilaznog puta je iz mjesta Sustaš, sa puta Bar - Sutorman - Virpazar; na početku puta je odličan pogled na barsku rivijeru i Vrsutu.


Put do Baltine je asfaltni. Po izlasku iz maslinjaka u Velembusima sa puta se otvaraju pogledi na planinski vijenac Rumije..


U Baltini je raskrsnica puteva.. lijevo se odvaja pješačka staza do prevoja Bijela Skala, i dalje do Gurze, doline Čuku Leri i prevoja Sutorman.


Desno, makadamom produžava se dalje u pravcu juga i stiže u Dobri do.


Dobri do je zaravan ispod najvišeg vrha Rumije. Put produžava dalje, pored ruske crkve do Velikih Mikulića.


Markirana staza počinje sa puta par stotina metara prije ruske crkve. Kolima je moguće prići još bliže i popeti se na visinu od 1.040 mnm. U početku, staza ide kroz rijetku šumu..


Po izlasku iz rijetke šume otvaraju se pogledi na Lisinj, Dobri do i Bar..


Staza dalje izlazi na prevoj, pri čemu vrh Rumije ostaje sa lijeve strane. Po izlasku na prevoj dolazi se na malu zaravan(livadu), a zatim skreće ulijevo i ulazi u završni, strmiji i teži uspon.


Poslije par stotina metara lošijeg terena izlazi se na čistiji teren i pojavljuje se figura limene crkvice.


Vrh je prostran i bezbjedan i na njemu je mala betonska piramida sa upisnom kutijom. Centralno mjesto na vrhu zauzima limena crkvica..


Pogled sa vrha Rumije na Bar sa okolinom, Vrsutu, Lovćen, Skadarsko jezero sa okolinom, južni dio Rumije i Lisinj.


Pogled na vrh Rumije sa Lisinja, iz Velikih Mikulića, sa Sutormana i iz Tuđemila.