Velji Kosmač 881 mnm

Početak staze: 398 mnm, sa puta manastir Praskvica - manastir Rustovo, Čelobrdo, Sveti Stefan.
Cilj : Velji Kosmač, vrh 881 mnm.
Visinska razlika : 483 m.
Težina staze: srednja I.
Dužina staze: 6 km.
Vrijeme potrebno za uspon: 2 h 45 min.
Voda na stazi: nema, ali izvor je pored prilaznog puta manastir Praskvica - manastir Rustovo, na vidikovcu Čelobrdo.
Opasnosti na stazi: nema.
Markacija: ima, ali u završnom dijelu slabo je vidljiva .
Kutija sa pečatom i upisna knjiga: nema ( na Ograđenici postoji kutija ).
Kondiciona spremnost: mala - srednja.
Period godine najpovoljniji za uspon: proljeće, jesen, zima ( sa niskim sniježnim pokrivačem ).

Velji Kosmač je po visini, drugi vrh planinskog vijenca Paštrovačke gore (Goli vrh sa 1.087 mnm je najviši ) i izdiže se iznad Miločera, Svetog Stefana i Petrovca, sa nizom kojeg čine vrhovi: Ograđenica (650 m), Velja stijena (760 m), Velja rudina (864 m), Strimnja (852 m) i Duga strana (840 m).

Kratak opis staze :

Prilazni put za Velji Kosmač je sa magistralnog puta Sveti Stefan - Budva. Iz pravca Svetog Stefana na oko 200 m iza manastira Praskvica, udesno se odvaja asfaltni put za Čelobrdo i manastir Rustovo ( Velji Kosmač ). Put je dug svega oko 3 km, ali do početka staze savlađuje se oko 400 mnv ! Prolazi kroz živopisan kraj sa odličnim pogledom na obalu od Budve do Svetog Stefana. Sa vidikovca u Čelobrdu ( dobar izvor !) pored spomenika iz NOR - a, jedan je od najljepših pogleda na Sveti Stefan i Miločerski park. Zanimljivost je da od vidikovca do manastira Praskvica postoji kaldrmisana pješačka staza koju je krajem XIX vijeka sam izgradio ruski svještenik Jegor Stroganov, tzv. Jegorov put. Na oko 300 m prije manastira Rustovo postoji raskrsnica: lijevo se nastavlja prema manastiru, a desno se odvaja makadamski put prema Ograđenici.

Manastir Rustovo je ženski manastir posvećen Uspenju Presvete Bogorodice. Podignut je 2003. godine na mjestu stradanja 1400 Paštrovića pobijenih od strane vojnika Kraljevine Ugarske u XIV vijeku.

Makadamski put sa raskrsnice blizu manastira Rustovo pa do Ograđenice je loš, prohodan za terensko vozilo svega oko 200 m.. tu je početak staze.

Znači, staza za Velji Kosmač kreće sa makadamskog puta za Ograđenicu. Put do Ograđenice je dug oko 2,5 km, a uspinje se oko 250 mnv. U početku se strmo penje serpentinama, čiji način izgradnje je devastirao prirodni ambijent. Ograđenica je katun na prostranoj zaravni koja predstavlja najnižu tačku planinskog vijenca Paštrovačke gore od Golog vrha (blizu Brajića) pa sve do Duge strane, iznad Petrovca. Preko katuna je prolazio stari karavanski put od Crmnice do Paštrovića. Na Ograđenici se nalazi crkva Sv. Spiridona, odakle staza nastavlja prema jugu trasom PPT “Orjen - Lovćen - Rumija” narednih oko 2,5 km, do podnožja Veljeg Kosmača. Od crkve Sv. Spiridona staza ide u pravcu dvije male kuće, pa pored brojnih kamenih zidova - ograda oko livada izlazi na prevoj. Sa prevoja se u rijetkoj šumi primjećuje mala crkvica, a iza nje vrhovi Velja rudina, Velji Kosmač i Duga strana. Crkvica Sv. Ilije je nedaleko od putanje, tako da je možete obići. Po prolazu crkvice stize se na lokalitet Duboki dolac gdje postoje ostaci katuna i bistijerne (voda nije za piće !). Zatim staza ide u pravcu jugoistoka preko Gregovog krša i Gregove rupe, te dolazi do podnožja Veljeg Kosmača.

Markirana staza za uspon na Velji Kosmač (slabo vidljiva) udesno se odvaja sa Transferzale i ide prevojem (udolinom) između vrha Duga strana (840 mnm) koji ostaje lijevo i Veljeg Kosmača, desno. Po izlasku na prevoj treba zaokrenuti udesno i vrlo brzo ste na vrhu Velji Kosmač. Ispod samog vrha postoje brojni kameni ostaci raznih građevina..

Vrh Veljeg Kosmača je prostran, travnat i bezbjedan, prekriven sitnim kamenjem i rijetkim rastinjem sa odličnim pogledom na čitavu crnogorsku obalu sa zaleđem, od Orjena do Rumije i Lisinja.

Sa vrha se za oko 1 h hoda može doći do susjednog vrha Strimnja (852 mnm), koji je bliži morskoj obali, pa je zbog toga sa njega još bolji pogled u pravcu Svetog Stefana i Miločera..

Prilaz do podnožja Veljeg Kosmača je moguć i sa juga, takođe Primorsko planinarskom transverzalom iz pravca Paštrovačke gore (Krstac).

Atraktivnost ture(1–5): 5


3D Google mapa prilaznog puta


3D Google mape staze


Sa magistralnog puta Sveti Stefan - Budva, iz pravca Svetog Stefana na oko 200 m iza manastira Praskvica, udesno se odvaja asfaltni put za Čelobrdo i manastir Rustovo (Velji Kosmač). Put prolazi kroz živopisan kraj sa odličnim pogledom na obalu od Budve do Svetog Stefana. Na oko pola puta u mjestu Čelobrdo, postoji odličan vidikovac na Sveti Stefan i Miločerski park. Tu je podignut spomenik posvećen stradalim u NOR - u. Od vidikovca do manastira Praskvica postoji kaldrmisana pješačka staza koju je krajem XIX vijeka izgradio ruski svještenik Jegor Stroganov, tzv. Jegorov put.


Pogled sa vidikovca na Sveti Stefan, Miločer i Budvu sa okolinom. Na vidikovcu postoji dobar izvor pitke vode.


Svega oko 300 m od raskrsnice gdje se skreće prema Ograđenici ( Veljem Kosmaču ) nalazi se manastir Rustovo. Uspon na vrh Velji Kosmač je prilika da se posjeti ovo mjesto..


Staza za Velji Kosmač kreće sa makadamskog puta za Ograđenicu, na oko 200 metara od raskrsnice za manastir Rustovo. Makadamski put do Ograđenice je loš, slabo trasiran. Ograđenica je katun na prostranoj zaravni u neposrednom zaleđu prelijepe morske obale, gdje se nekad, sudeći po ostacima građevina, odvijao intenzivan život.. tu se nalazi i crkva Sv. Spiridona.


Na Ograđenici, u blizini crkve nalazi se spomenik posvećen NOR - u.


Ograđenica je kontrolna tačka PPT pa se na njoj nalaze brojne planinarske oznake i putokaza. Tu se ukrštaju tri planinarske staze: prva od manastira Praskvica i Čelobrda ( pravac smo ovdje opisali ), druga staza je dio PPT od Ograđenice prema sjeveru u pravcu Golog vrha i Brajića i treći kojim mi nastavljamo je onaj prema jugu u pravcu Veljeg Kosmača, Duge strane, Krsca i Paštrovačke gore, takođe dio Primorsko planinarske transverzale.


Dakle, staza prema Veljem Kosmaču sa Ograđenice nastavlja desno. Orijentacija je laka, staza široka, pregledna i dobro markirana. Sa livada u blizini crkve staza ubrzo ulazi u rijetku šumu, a zatim izlazi na mali prevoj.. pojavljuje se prvi viši vrh sa desne strane staze Velja rudina ( 864 mnm ).


Ubrzo se pojavljuje najviši vrh na tom prostoru - Velji Kosmač (881 mnm), cilj našeg uspona. Poslije njega na fotografiji se vidi i vrh Duga strana ( 840 mnm). Nedaleko od staze, sa desne strane u rijetkoj šumi primjećuje se crkvica Sv. Ilije. Predlažemo da i nju obiđete..


Po prolazu crkvice stize se na lokalitet Duboki dolac gdje postoje ostaci katuna i bistijerne (voda nije za piće !). Zatim putanja ide u pravcu jugoistoka preko Gregovog krša i Gregove rupe, te dolazi do podnožje Veljeg Kosmača. Kroz rijetko drveće ugledali smo usamljenog konja..


Na mjestu odvajanja staze za uspon na vrh Velji Kosmač postoji oznaka. Staza za Velji Kosmač je markirana, ali markacije su slabo vidljive. Odmah po odvajanju sa Transverzale staza se usmjerava prema prevoju (udolini) između Vrha Veljeg Kosmača i Duge strane, susjednog vrha prema jugu, koji ostaje lijevo. Po izlasku na prevoj treba zaokrenuti udesno i vrlo brzo ste na vrhu Velji Kosmač. Ispod samog vrha postoje brojni ostaci koliba i raznih zidina. Na vrhu postoji piramida od sakupljenog kamenja.


Pogled sa Veljeg Kosmača na: Jadransko more, obližnje vrhove prema moru Strimnju i Velju rudinu, Lovćen, Goli vrh, Ograđenicu, Veliki Trojica, Dugu stranu, Rumiju, Vrsutu, Lisinj, Haj Nehaj, plažu Buljaricu, Petrovac..

Like what you read? Give Predrag Popović a round of applause.

From a quick cheer to a standing ovation, clap to show how much you enjoyed this story.