Velji vrh 1.277 mnm, Krivošije ( Orjen )

Početak staze: 1.094 mnm, sa prevoja na putu Crkvice - Dragalj.
Cilj : Velji vrh 1.277 mnm.
Visinska razlika : 183 m +210 m ( denivelacije na stazi ).
Težina staze: srednja III.
Dužina staze: 6,8 km.
Vrijeme potrebno za uspon: 3 h 15 min.
Voda na stazi: nema. U blizini početka staze postoji bistijerna iz vremena Austrougarske, ali voda nije bezbjedna za piće. Ukoliko dolazite iz pravca Grahova vodom se možete snabdjeti u ugostiteljskom objektu koji se nalazi pored magistralnog puta Vilusi - Grahovo ili u samom naselju Grahovo.
Opasnosti na stazi: nema - ali biti oprezan jer je kameni put ( kojim ide staza ) građen za potrebe austrougarskih fortifikacija - na pojedinim mjestima oštećen ( postoje i duboke jame na putu ). Izbjegavajte obilazak Veljeg vrha kišnim danima zbog opasnosti od grmljavine ! Crkvice su mjesto sa najviše padavina u Crnoj Gori.
Markacija: ima - dosta dobra.
Kutija sa pečatom i upisna knjiga: upisna knjiga - ima.
Kondiciona spremnost: srednja - visoka.
Period godine najpovoljniji za uspon: proljeće, jesen.

Kratak opis staze:

Planinarska tura sa odličnim pogledima na : Bokokotorski zaliv, Vrmac, Verige, Lušticu, Subru, Veliki kabao, Reovačke grede, Jastrebicu, Bijelu goru, Pivske planine, Sominu, Goliju, Njegoš, Durmitor, Vojnik, Maganik, Prekornicu, Komove, Garač, Prokletije, Dragalj, vrhove Lovćena Štirovnik i Jezerski vrh, Ledenice, Goli vrh, Vranovu glavu ( tvrđavu Sveti Andrija ), Šanik..

Velji vrh je najviši vrh planinskog vijenca Orjen na krajnjem istoku. Inače, vijenac započinje na zapadu najvišim vrhom Orjena ( Veliki - Zubački kabao 1.894 m ), pa preko Vučjeg zuba ( 1.802 m ) i Reovačkih greda ( 1.769 m ), završava na istoku Veljim vrhom ( 1.277 m ).

Teren kojim ide staza do Veljeg vrha karakterišu kraški oblici i bizarne kraške forme, kao i neobični pejzaži ( tipični za Orjen ). Zbog takvog terena uspon na Velji vrh bi bio veoma težak, gotovo nemoguć - da nije pomenutog kamenog puta koji omogućava da penjanje na ovaj vrh bude pravi planinarski užitak. Iako put po svojim karakteristikama predstavlja pravo građevinsko remek - djelo, usljed same dužine staze uspon na Velji vrh i nije baš lagan, te zahtijeva više od tri sata pješačenja u jednom pravcu.

Prilazni put za Velji vrh iz Podgorice ide preko Nikšića, pa putem Nikšić - Vilusi - Risan. Iz Grahova do početka staze za uspon na Velji vrh postoje dvije varijante.

I Bliža varijanta ide od Grahova putem prema Risnu preko Dragalja, prostranog polja sa oskudnom vegetacijom. Velji vrh je jasno vidljiv u pravcu mora, prepoznatljiv po oštrom, markantnom vrhu. Pri kraju polja sa magistralnog puta udesno se odvaja lokalni asfaltni put koji vodi do Crkvica. Dužina puta Dragalj - Crkvice je oko 7,5 km. Put se iz Dragalja penje oko 400 metara nadmorske visine, najvećim dijelom kroz bukovu šumu do prevoja prije Crkvica - gdje je i početak staze.

II U drugoj varijanti iz Dragalja nastavljate u pravcu Risna novim magistralnim putem. Po prelasku prevoja na putu iznad Risna, put počinje da se spušta prema Lipcima i na oko 5 km od prevoja nailazite na mjesto gdje novi put presijeca stari put Risan - Crkvice. Na toj raskrsnici skrećete desno prema Crkvicama ( oko 7 km ). Put je asfaltni, dobar i do Crkvica se savlađuje visinska razlika od oko 500 m.

Crkvice su pitom, nenaseljen, zaravnjen plato na nešto više od 1.000 mnm, sa livadama i proplancima okruženim prekrasnom listopadnom šumom. U Crkvicama postoje brojni ostaci građevina iz doba Austrougarske: pekare, bistijerne, konjušnice, kao i brojne tvrđave na okolnim brdima koje nas bar nakratko, vrate u ta vremena.. Nažalost, svi objekti su u fazi propadanja, tj. laganog nestajanja. Tvrđava Kom ( u podnožju je početak staze za uspon na Velji vrh ) je vidljiva sa prilaznog puta Crkvicama - starim putem iz Risna, na brdu desno od puta. Nalazi se na 1.129 mnm i izgrađena je u periodu 1882 - 1884. godine, radi kontrole teritorije između Veljeg vrha i Jankovog vrha (podaci su iz izvanredne monografije “ Austro - ugarske tvrđave u Crnoj Gori”, autora Radojice Raša Pavićevića ).

Po dolasku u Crkvice nailazite na raskrsnicu: lijevo produžava put prema Orjen sedlu, sa kojeg se odvaja put koji vodi do sela Ubli. Pored tog kraka puta se nalazi i pomenuta pekara koja je na svega par stotina metara od raskrsnice, pa preporučujemo da je obavezno posjetite. Desno se odvaja put za Dragalj. Od raskrsnice u Crkvicama do početka staze ima oko 600 m. Na sredini te dionice puta nailazite na zaravan gdje postoji spomenik posvećen krivošijskim ustanicima. Sa zaravni pored spomenika ulijevo postoji put kojim se nakon par stotina metara stiže na prostranu dolinu ( igralište ), gdje se nalaze pomenuta bistijerna i konjušnica, pa i ovo mjesto treba obavezno posjetiti.

Staza počinje sa prevoja na putu Crkvice - Dragalj. Na prevoju iz pravca Crkvica sa lijeve strane puta postoji veća stijena i ostaci stare građevine, a desno od puta je brijeg na kojem se nalazi Tvrđava Kom. Inače, sa obje strane puta postoji dovoljno prostora gdje možete parkirati vozilo.

Markirana staza kreće u pravcu brijega i ubrzo stižete na serpentine koje vode do vrha brijega gdje je Tvrđava Kom. Na ovom mjestu je važno naglasiti da stazu za uspon na Velji vrh treba razdvojiti od staze do Tvrđave Kom. Naime, na sredini serpentina postoji raskrsnica: pravo se produžava prema Veljem vrhu, a lijevo produžavaju serpentine prema Tvrđavi Kom. Upozorenje: ne pokušavati spuštanje sa Tvrđave Kom na stazu za Velji vrh, jer može biti opasno s obzirom da bi se u tom slučaju trebalo spustiti par desetina metara niz stijene.

Poslije obilaska Tvrđave Kom i povratka na pomenutu raskrsnicu - na serpentinama, nastaviti pravo kamenom stazom u pravcu Veljeg vrha. Staza prolazi živopisnim predjelom između kamenih gromada, pored jama, uvala i vrtača, manjih pećina, dijelom i kroz šumu. Kamena staza je primjer graditeljstva - širine oko 1,5 m, staza vijuga između kamenih gromada, pri čemu stalno zadržava konstantan pad ili pak uspon, bez naglih promjena visine. Na mjestima sa većim kosinama terena izgrađene su serpentine, uz striktno poštovanje određenog nagiba staze..

Staza od početka do podnožja Veljeg vrha, izuzev manjih dionica, ima tendenciju pada koji se puno ne primjećuje s obzirom na relativno veliku dužinu i relativni pad od svega nekih 100 mnm. Sa početnog dijela staze Velji vrh se ne vidi, ali je uočljiv već po prolasku oko 500 m.

Završni uspon na Velji vrh počinje iz niske bukove šume sa oko 1.050 mnm.. do vrha ima oko 2,8 km, a treba savladati visinsku razliku od oko 300 m. Preostali dio staze se sastoji iz dvije dionice: prva ide blago naviše zapadnom i sjevernom padinom Veljeg vrha do prevoja, a druga predstavlja završni uspon istočnom padinom od prevoja do vrha.

Zapadna padina Veljeg vrha je izrazito kamenita, pa gledano iz doline prije završnog uspona ta dionica djeluje dosta teška, čak i opasna. Međutim, sjeverna i istočna padina Veljeg vrha su šumovite pa se na vrh stiže bezbjedno, uređenom stazom.

Sa prevoja ispod istočne padine Veljeg vrha postoji raskrsnica staza. U smjeru juga, a potom istoka, staza nastavlja Primorskom planinarskom transverzalom ( PPT ) u pravcu austrougarskih tvrđava Ober i Under, i dalje do Gornjih Ledenica ( magistralnog puta Risan - Grahovo ); a sa prevoja udesno, prema zapadu, započinje strmi uspon na Velji vrh. Od prevoja do vrha ima oko 1 km i nešto više od 100 m visinske razlike, s time da je početak završnog uspona u šumi.. Na tom mjestu postoji planinarska tabla, kao i oznake na kamenu. Prve markacije na putanji do vrha se nalaze na drveću, pa mogu biti slabo vidljive. Zato obratiti pažnju pa se od znaka usmjeriti kroz šumu, polulijevo - pravo naviše. Ubrzo nailazite na vidljive markacije na kamenju, a započinju i zidane serpentine koje vode do samog vrha. To je najstrmiji uspon na cijeloj stazi, ali pošto čitavom dužinom postoje serpentine, bez većih problema se stiže na vrh.

Vrh je prostran i bezbjedan, uz impozantan pogled koji seže veoma daleko u svim pravcima. Na kamenitom i nepristupačnom vrhu kako Velji vrh izgleda sa prilazne staze od Crkvica ( tvrđave Kom ), postoji ipak prostrana travnata zaravan. Tu je i kružna figura od sakupljenog kamenja, planinarski stub sa informativnim tablama, kao i planinarska kutija sa upisnom knjigom.

Napominjemo da je uspon na Velji vrh moguće izvesti i markiranom stazom sa istoka iz Gornjih Ledenica, sa prevoja iznad Risna ( na putu Risan - Grahovo ). Početak te staze je u blizini ugostiteljskog objekta pored tunela na putu Risan-Grahovo. Inače, obje staze su dio ” Primorsko planinarske transverzale (PPT) Orjen - Lovćen - Rumija ”.

Atraktivnost ture(1–5): 5


3D Google mape prilaznog puta


3D Google mapa staze


Iz Podgorice prilazni put za Velji vrh vodi preko Nikšića. Na raskrsnici u Nikšiću prije Kapinog polja treba skrenuti desno na put Nikšić - Vilusi - Trebinje. Po dolasku u Viluse na raskrsnici prije benzinske pumpe, skrećete lijevo na put Vilusi - Grahovo - Risan.


Grahovo je istorijsko mjesto Crne Gore poznato po čuvenoj bici na Grahovcu kao i događajima iz II svjetskog rata.


Po prolasku Grahova magistralni put prolazi kroz Dragalj, prostrano polje sa oskudnom vegetacijom. Velji vrh je jasno vidljiv još prije ulaska u Dragalj, u pravcu mora, prepoznatljiv po oštrom, markantnom vrhu. Iz Dragalja u drugoj varijanti prilaza Veljem vrhu, nastavljate magistralnim putem u pravcu Risna. Po prolasku prevoja na putu iznad Risna, put počinje da se spušta prema Lipcima i nakon oko 5 km od prevoja nailazite na raskrsnicu na kojoj treba skrenuti desno na put prema Crkvicama. Put do Crkvica je asfaltni, relativno dobar, dužine oko 7 km. Već sa puta na prilazu Crkvicama vidi se Velji vrh..


Crkvice su pitoma, nenaseljena prostrana zaravan sa livadama i proplancima okruženim prekrasnom listopadnom šumom. U Crkvicama postoje brojni ostaci građevina iz doba Austrougarske: pekara, bistijerne, konjušnice, kao i brojne tvrđave na okolnim brdima. Tvrđava Kom ( u podnožju je početak staze za uspon na Velji vrh ) je vidljiva sa prilaznog puta Crkvicama, na brdu desno od puta. Na raskrsnici u Crkvicama predlažemo da prvo posjetite centar Austrougarskog vojnog naselja u kojem još uvijek postoje ostaci stare pekare, kao i drugih objekata..


Po povratku na pomenutu raskrsnicu nastavljate krakom puta koji iz Crkvica ide prema Dragalju. Od raskrsnice do početka staze ima oko 600 m. Na sredini te dionice puta nailazite na zaravan gdje postoji spomenik posvećen krivošijskim ustanicima. Sa zaravni pored spomenika ulijevo postoji put kojim se nakon par stotina metara stiže na prostranu dolinu, gdje se nalaze bistijerna, konjušnica, kao i ostaci drugih objekata koje valja obići..


Staza počinje sa prevoja na putu Crkvice - Dragalj. Na prevoju iz pravca Crkvica sa lijeve strane puta postoji veća stijena i ostaci stare građevine, a desno od puta je brijeg na kojem se nalazi Tvrđava Kom. Markirana staza kreće u pravcu brijega i ubrzo stižete na serpentine koje vode do vrha brijega gdje je Tvrđava Kom.


Na sredini serpentina postoji raskrsnica: pravo se produžava prema Veljem vrhu, a lijevo produžavaju serpentine prema Tvrđavi Kom. Predlažemo da prvo posjetite tvrđavu - jednu od najpoznatijih fortifikacija koje je Austrougarska gradila na granici sa Crnom Gorom. Po obilasku tvrđave ne pokušavati silazak sa brijega na stazu za Velji vrh, jer može biti opasno zbog spuštanja niz stijene !


Poslije obilaska Tvrđave Kom vraćate se na pomenutu raskrsnicu. Nastavljate pravo kamenom stazom u pravcu Veljeg vrha, pa prolazite ispod tvrđave. U daljini se pojavljuje Velji vrh. Oprez: kameno okruženje je idealno stanište zmija ( vidjeti sliku donju ) !


Staza za Velji vrh prolazi živopisnim predjelom između kamenih gromada, pored jama, uvala i vrtača, manjih pećina, dijelom i kroz šumu. Kamena staza je primjer graditeljstva - širine oko 1,5 m, vijuga između kamenih gromada, pri čemu stalno zadržava konstantan pad ili pak uspon, bez naglih promjena visine.


Staza od početka do podnožja Veljeg vrha izuzev manjih dionica, ima tendenciju pada koji se puno ne primjećuje s obzirom na relativno veliku dužinu. Na središnjem dijelu staza sa sjevernih padina prelazi na južne. Velji vrh je sve bliži i jasno je vidljiv. Ali ipak do njegovog vrha ima još dosta.. U pohodu na vrh pridružuje nam se i jedan lijepi lovački pas..


Prije završnog uspona staza prolazi kroz manju dolinu prekrivenu niskom bukovom šumom. Stižete u podnožje vrha.


Počinje završni uspon. Početni dio te dionice staze je izrazito kamenit i stiče se utisak da će do vrha biti veoma naporno. Međutim, nije tako.. Staza praktično obilazi vrh sa sjeverne strane. Po dolasku staze na sjevernu padinu Veljeg vrha kameno okruženje prestaje i počinje šuma. Otvara se odličan pogled na dolinu Dragaš.


Blago naviše staza nastavlja prema istočnoj padini Veljeg vrha. Stiže se na prevoj ispod vrha koji je prekriven niskom šumom. Ubrzo nakon prevoja nailazite na raskrsnicu: pravo staza produžava dalje PPT u pravcu austrougarskih tvrđava Ober i Under, a udesno prema zapadu, odvaja se staza za uspon na Velji vrh.


Započinje strm uspon prema vrhu.. Sa raskrsnice staza na prevoju do vrha ima oko 1 km i nešto više od 100 mnm. Čitavom dužinom staze do vrha postoje serpentine, pa se bez većih problema stiže na vrh. Na ovom dijelu staze su odlični pogledi na Bokokotorski zaliv, kao i na masiv Lovćena.


Vrh je prostran i bezbjedan. Iako je čitavo okruženje Veljeg vrha izrazito kamenito, sam vrh je travnat i veoma pristupačan. Kao obilježje, na vrhu postoji kružna figura od sakupljenog kamenja, planinarski stub sa informativnim tablama i planinarska kutija sa upisnom knjigom.


Pogled sa Veljeg vrha na: Tvrđavu Kom, Reovačke grede, Orjen ( Veliki kabao), Subru, Bokokotorski zaliv, Verige, Vrmac, Lovćen, Vranovo brdo, Šanik, Goli vrh, Garač, Pusti Lisac, Dragalj..