Is er een weg naar excellentie?

#inclusief editie 1

INC
Wat ons inspireert

--

Inc. geeft je 52 weken een blik achter de schermen waar we werken aan organisatie- en conceptontwikkeling. In week 26 praten we over de geheimen van het kapitaliseren van talent in het onderwijs en het bedrijfsleven, gedeeld tijdens de eerste editie van Inclusief: Talentontwikkeling in de 21e eeuw.

Inclusief gaat over het delen en verspreiden van nieuwe ideeën, concepten of visies. Dit doen wij elke week van het jaar middels onze blog en sinds vorige week donderdag doen we dit in een fysieke vorm. Elk kwartaal bieden wij sprekers een podium waarop zij in 18 minuten hun verhaal mogen doen. De onderwerpen en sprekers dienen 1 gemeenschappelijk doel te hebben: ze willen binnen hun vakgebied het verschil maken. Onder leiding van dagvoorzitter Robert de Groot vond donderdag 19 juni de eerste editie van Inclusief plaats: Talentontwikkeling in de 21e eeuw.

De weg naar excellentie

Gerard aan de Stegge is een ervaren directeur van de kleinste excellente school van Nederland. Een prachtig voorbeeld van hoe kleine dingen groots kunnen zijn. Hij vertelde over de weg richting excellentie en dat dit met name een resultaat is van kleine consistente stapjes.

Gerard aan de Stegge, directeur van de Mariaschool

Gerard nam de zaal mee in de ontwikkeling en vernieuwing van zijn dorpsschool die nu als landelijk voorbeeld dient. De basis voor de prestaties die de leerkrachten leveren is jaren terug al gelegd. Hiervoor is bewust tijd genomen en er is uitvoerig nagedacht vanuit welke filosofie de Mariaschool het onderwijs verzorgd. In een traject van 6 jaar is dit verder aangescherpt en uitgewerkt naar een volwaardige aanpak.

Hiermee is een fundament gelegd voor adaptief onderwijs dat zich aanpast aan de behoefte van het kind en dat aansluiting vindt binnen het reguliere onderwijssysteem. Vanuit dit perspectief worden vervolgens ook allerlei onderwijsinnovaties doorgevoerd met als bekroningen, één van de 28 excellente scholen van Nederland en de ICT innovatieprijs van de Provincie Overijssel. Volgens Gerard is er geen weg naar excellentie, excellentie is de weg zelf. “Door daar vanuit leiderschap met kleine stappen aan te bouwen met het team en daar veiligheid voor te realiseren hebben wij als kleine school grootse resultaten behaald.”

Talentgerichte systemen

Gert-Jan Egberink werd op zijn 25e één van de jongste onderwijsdirecteuren van Nederland. Hij praatte over zijn visie hoe we het systeem moeten omgooien om talent weer tot uiting te laten komen.

Gert-Jan Egberink. Directeur OBS de Linde in Oldenzaal en projectleider van School voor de Toekomst.

“Het onderwijs raakt steeds verder van zijn oorspronkelijke bedoeling af. De regels, protocollen, prestatie indicatoren en adviezen vanuit de overheid en goedbedoelde instanties dreigen het onderwijs over te nemen.”

Volgens Gert-Jan moet de leraar weer de baas zijn in het klaslokaal. “Alles wat daarboven zit moet zich schikken aan het onderwijs dat de leerkracht met zijn leerlingen voor ogen heeft. Onderzoek, evidence based kunstjes en adviezen blijven waardevol, maar alleen als dit bijdraagt aan de bedoeling van het onderwijs.” Daarnaast pleit Gert-Jan met zijn project de ‘School voor de Toekomst’ voor meer ruimte voor specialisme, zowel intern als extern. “Waarom geef ik een muziekles, terwijl een collega dit veel beter kan. En waarom geeft die collega gymles, terwijl ik daar veel meer gevoel voor heb?” Dit principe geldt volgens Gert-Jan ook voor andere onderwerpen. “Als we talenten bij kinderen tot uiting willen laten komen, dan moeten we met mensen samenwerken die zelf vanuit enthousiasme en talent werken en hierdoor kinderen naar een hogere niveau kunnen tillen. Dit hoeven niet perse mensen binnen het onderwijs te zijn.” Gert-Jan zet dit gedachtegoed door in zijn project ‘School voor de Toekomst’ en binnen zijn eigen school OBS de Linde.

Kansen van de generatie Y

De jongste en laatste spreker van de avond, Bob Egberink (1990) praatte over de generatie Y, geboren tussen 1985 en 2001. Deze generatie is een exponent van de crisis en betreedt op dit moment de arbeidsmarkt. Volgens sommigen is deze generatie verloren doordat het onrealistische verwachtingen heeft en snel ingehaald zal worden door de volgende generatie.

Bob Egberink, mede-oprichter van de Inc. Academie.

Volgens Bob moeten we hier anders naar kijken: “Deze generatie staat op de schouders van reuzen. Generaties voor ons hebben zulke gigantische ontwikkelingen en innovaties doorgemaakt, waardoor mijn generatie het beter heeft dan ooit. Dit creëert ruimte om over andere dingen na te denken, bijvoorbeeld: wil ik wel een carrière?” Tegelijkertijd ziet hij dat allerlei systemen en dogma’s aan het veranderen zijn. “Intellectueel eigendom bijvoorbeeld: Tesla gaf onlangs al haar patenten vrij omdat zij geloven dat delen zorgt voor een versnelling in de ontwikkeling van de elektrische auto. Dit is bij een General Motors of een andere grote speler ondenkbaar.”

“De keerzijde is dat vooral jonge mensen hoge verwachtingen van zichzelf hebben, maar door de ontwikkelingen om hen heen niet zo goed weten op welk gebied ze die moeten waarmaken.”

Zijn initiatief, de Inc. Academie, wil die mensen helpen. “Samen met vier mensen hebben we onderzocht hoe we deze uitdaging kunnen aanpakken. Uit deze pilot periode blijkt dat de behoefte ligt bij het creëren van helderheid in waar je talenten liggen en waar je op dient te sturen om dit van toegevoegde waarde te laten zijn. Daarnaast ligt sterk de behoefte om binnen bedrijfsomgevingen met deze kennis te experimenteren.” Tijdens de pilot creëerden de deelnemers onder leiding van een coach bewustwording op de vragen: wat wil ik en wat kan ik? Daarnaast konden de deelnemers die kennis toetsen bij verschillende projecten die aansloten bij de thema’s waarin zij zich wilden ontwikkelen. “Dit ‘learning by doing’ principe blijkt goed te werken omdat je jouw ontwikkeling letterlijk doorleeft en je geconfronteerd wordt met je kwaliteiten en je valkuilen.” De Inc. Academie is volop in ontwikkeling en start 1 september met de tweede editie.

Inc. geeft elk kwartaal een podium aan sprekers die binnen hun vakgebied het verschil willen maken. De presentatie van deze editie is hier te vinden. De volgende editie wordt zo snel mogelijk bekend gemaakt via mail, Facebook en Twitter. Wil jij in contact komen met een van de sprekers mail dan naar hallo@incmerkbeleving.nl

--

--