Ihan tavallisesta arjesta — kysymyksiä Ainolle
kirjoittanut Suvituuli
Eräänä torstai-iltana
Minulla ja parhaalla ystävälläni on ollut hauska ilta. Tunnen kuplivaa iloa siitä, että minulla on sielunsisko, joka ymmärtää tunteeni puolesta sanasta ja haluaa minulle hyvää. Nousen rinnettä ylös kotitalolle, ja askel muuttuu raskaaksi, mieli hiljenee. Tiedän, että kotona odottavat mies ja moite — olen ehkä jättänyt pihan haravoimatta tai unohtanut käydä kaupassa, tai ollut muulla tavoin itsekäs ja ajattelematon. Puhumattomuus saattaa kestää viikonkin.
Kirjoitan Ainolle:
Mieheni rankaisee minua mykkäkoululla, kun tapaan ystävääni. Miksi hän tekee niin?
Aino vastaa:
Mykkäkoulun käyttö voi olla manipulointikeino, jolla toinen henkilö pyrkii saamaan sinut pelokkaaksi tai rankaisemaan sinua. Se on loukkaava ja tehokas tapa kontrolloida toista ihmistä. On tärkeää tunnistaa, että tämä käytös ei ole hyväksyttävää eikä terveellä pohjalla olevassa suhteessa pitäisi olla tilaa tällaiselle käytökselle.
*********
Marraskuisena maanantaina
Kun päiväkoti- ja koulupäivät ovat ohi, keräännymme lasten kanssa keittiön pöydän ääreen juttelemaan päivän tapahtumista. Näen, kuinka he nauttivat saadessaan minulta ja toisiltaan huomiota ja läheisyyttä. Tunnelma muuttuu heti mieheni palatessa töistä: nauru katkeaa ja lapset pyrähtävät kuka minnekin. Perhe on oppinut, että isän huono päivä muuttuu hyväksi vain siten, että joku muu saa pahan mielen — vaikenee, itkee tai nöyrtyy arvostelun edessä.
Kerron Ainolle:
Tuntuu pahalta nähdä, kun isä purkaa oman pahan olonsa lapsiin keksityillä verukkeilla. Pelkään, että lapsille tulee epäreiluuden kokemus ja katkera olo.
Aino vastaa:
Väkivallan kokeminen vanhemman taholta voi aiheuttaa lapsille epäreiluuden tunteita ja katkeroitumista. Lapset eivät ansaitse joutua kärsimään aikuisen pahan olon purkauksista. He tarvitsevat turvallisen ja rakastavan ympäristön kasvaakseen terveiksi ja onnellisiksi. Ammattilaiset voivat auttaa sekä sinua että lapsia käsittelemään näitä tunteita ja löytämään keinoja suojella heitä väkivallalta.
*********
Ihan tavallisena lauantaina
Istumme perheen kanssa illallispöydässä, ja käynnissä on näytelmä, jonka pääosassa on mieheni. Hän on nousuhumalassa, paistattelee omassa valossaan, kertoo vitsejä, vähättelee muita, vaatii kiitosta ja kehuja. Näen itseni ulkopuolisen silmin: minusta on tullut nainen, joka hymyilee ja myötäilee silloin, kun sitä odotetaan, ja joka väistää silloin, kun mustat pilvet nousevat. Olen muuttumassa näkymättömäksi — minulla ei ole omaa ääntä.
Kysyn Ainolta:
En saa olla kotona oma itseni ja yritän jatkuvasti sopeutua mieheni tunnetiloihin. Miten saisin jälleen kiinni siitä, kuka minä olen ja mitä minä tarvitsen?
Aino vastaa:
On tärkeää muistaa, että sinulla on oikeus olla oma itsesi ja ilmaista omia tarpeitasi. Väkivallan uhriksi joutuminen voi viedä sinulta oman identiteetin ja tehdä sinusta riippuvaisen toisen tunnetiloista. Etsi tukiverkostoasi ja ammattilaisapua, jotka voivat auttaa sinua palauttamaan itsesi ja tunnistamaan omat tarpeesi. Muista, että et ole yksin ja että sinulla on oikeus elää turvallisessa ja terveessä suhteessa.
*********
Myöhemmin
Syvä kiitollisuuden tunne valtaa minut, kun istun parvekkeella kevätaurinko kasvoillani. Lapset askartelevat keittiössä, kuuntelen heidän kikatustaan ja nahisteluaan. Mieleni on tyyni ja kirkas. Kukaan ei vaadi minulta mitään, ajattelen. Ja heti sen perään: näiden seinien sisällä meillä on rauha ja turva.
Erosta on nyt vuosi.
**********
AinoAid™ on keskusteleva chatbot ja tietopankki. Palvelu on avuksi sinulle, joka haluat keskustella haasteista ihmissuhteissasi tai tietää lisää lähisuhdeväkivallasta. Tutustu osoitteessa ainoaid.fi.