Accessibility — Het web voor mensen met een beperking.

Michael Koelewijn
3 min readNov 14, 2017

--

In het dagelijkse leven is het niet vreemd om rekening te houden met mensen met een beperking. Zo kennen we allemaal de gereserveerde ruimte voor een rolstoel in de bus of het tikkende geluid bij een stoplicht.

Hoe zit dit echter op het web? Moeten we hier rekening houden met mensen met een beperking? Het antwoord is ja!

Wat is Accessibility?

Volgens Accessibility.nl wordt toegankelijkheid, ook wel accessibility genoemd, als volgt omgeschreven.

Webtoegankelijkheid betekent: het Web toegankelijk maken voor iedereen, inclusief ouderen en mensen met een functiebeperking.

Door het web toegankelijk te maken, zorgen we er dus voor dat mensen met een beperking het web beter kunnen ervaren, begrijpen, en navigeren.

Hoe kunnen we web accessibility (toegankelijkheid) inzetten?

Mensen die het web gebruiken zijn er in allerlei variaties. Als web ontwikkelaars kunnen we niet aannemen dat al deze mensen gebruik maken van exact hetzelfde apparaat of dezelfde webbrowser. Ook kunnen we er niet van uit gaan dat mensen altijd het traditionele beeldscherm gebruiken voor de weergave en een keyboard & muis voor de invoer.

Onderstaand een voorbeeld van beperkingen en hoe hier mee om wordt gegaan:

  • Niet kunnen zien
    Mensen die blind zijn, zullen veelal gebruik maken van een screen reader. Dit is een stukje software die beeld omzet naar tekst.
    Waar hierbij op gelet moet worden is dat tijdens het ontwikkelen van een website niet altijd alles tekst bevat. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een social media linkje die naar een Facebook of Twitter pagina verwijst. De truc is om hier een onzichtbaar stuk tekst aan mee te geven die de screen reader wél ziet, maar het beeldscherm niet.
  • Niet kunnen horen
    Alle vormen van geluid (bijvoorbeeld YouTube videos) gaan verloren bij mensen met een beperking aan de oren. Daarom is het belangrijk om een leesbaar alternatief aan te bieden. Dit kan bijvoorbeeld eenvoudig met ondertiteling.
  • Een beperking aan hand coördinatie
    Ook dit is een hele interessante. We gaan er vaak van uit dat iedereen een muis gebruikt, maar dit is niet altijd het geval.
    Een muis is een onwijs handig apparaat, maar niet iedereen heeft de precisie die nodig is om hier goed gebruik van te kunnen maken.
    Als alternatief kan er gebruik worden gemaakt van de TAB toets op het toetsenbord om stapsgewijs door de website te lopen. Wat hier echter belangrijk is, is de volgorde van de gefocuste elementen.

Als we aan toegankelijkheid denken, denken we zoals dit artikel beschrijft, al snel aan lichamelijke beperkingen. Dit is echter niet altijd het geval!
Er zijn nog vele andere vormen van toegankelijkheid. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • Het gebruik van een website op een mobiele telefoon.
  • Traag internet
  • Weinig tijd

Voor meer informatie over dit onderwerp kun je terecht bij accessibility.nl

Accessibility is het onafhankelijke Nederlandse expertise- en onderzoeksinstituut voor ICT-toegankelijkheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen op het gebied van internet, software en elektronische toepassingen.

--

--