Dit is onze stad, onze archipel!

Louis Meisen
Jul 28, 2017 · 6 min read

Stockholm, een stad waar je verdwaald. Waar je twee keer hetzelfde straatje doorloopt, en twee keer een andere ervaring hebt. Waar statige paleizen, herenhuizen en pakhuizen worden afgewisseld met smalle gangetjes die je doen herinneren aan een Italiaans dorpje. Eilandgroepen die een plek geven aan natuur, musea en helaas ook een afzichtelijk pretpark complex. Laten we over dit pretpark zeggen: het verlicht de stad van hen die er niet specifiek willen zijn, maar vermaakt wensen te worden. Stockholm is een stad waar een Nederlander lekker fietst (heuvels: check), een ander pakt liever de taxi of de metro. Hier voel je dat men leeft zoals het hoort, net zoals je dat misschien in Berlijn ook voelt. Rauw, een tikkeltje boers en vol zelfvertrouwen uitstralen: Dit is onze stad, onze archipel.

“Hier voel je dat men leeft zoals het hoort”

Stockholm is gebouwd op 14 eilanden

In deze prachtstad hebben we 72 uur gegeten en iets minder gesnoept van de alcoholische dranken. Sappen doen het beter, ook voor je portemonnee. Het maakt je echter wel kritischer op wát je dan drinkt aan wijn en bier, en bij welk gerecht; which is good! Het is een stad waar Michelin wel een mening over heeft, en waar genoeg bloggers al zijn geweest. Genoeg reuring, veel hip, nog meer stijl. Niet te verwarren met een algemene indruk van schone schijn; this is serious, the real deal en niet alleen voor hipsters!

Alsof je in Italië bent

In de zomer heb je helaas een nadeel; mensen genieten hier van de mooie dagen, en dus trekt men naar buitenhuizen; waar wij dus direct jaloers van worden. Waarom werken wij ook alweer bijna 24/7?! Note: Meer spelen, meer chillen. Of verhuizen; naar Zweden?… Maar back to the point; veel restaurants zijn gewoon dicht! Te wijden dus aan joue de vivre, en (daardoor) te weinig goed personeel. Niet getreurd, moedig als we zijn gaan we buiten gebaande paden op avontuur (al zal de incrowd daar misschien een andere mening over hebben: “been there, done that”).

Metro kunst

Geblakerde broccoli!
Doel was inspiratie, en we zochten plekjes waar ze eten in hun waarde laten en je de cultuur kunt proeven. Inspiratie uit eten, maar ook voor mooie dingen in het algemeen. Design, architectuur, natuur en mensen. De lekkerste take away. Eten als verbinding en hoeksteen van de Zweedse samenleving. Dus: “Franse stijl en beure blanc” niet, “open vuur en geblakerde broccoli” wel; cru gezegd. En dat kon geregeld worden. Zomer is het jaargetijde waar de Zweden hun menu’s en concept op aanpassen. Ongedwongen buiten eten, losse menu’s, set prices; geen gelul; mooi!

burrata en ceviche, op het menu bij Aloë

Liefde gaat door de maag
Wat we eten? We merken in de eerste plaats dat de Noma stijl niet overal zijn plasje heeft nagelaten, of al geïntegreerd is in een eigen identiteit. Fijn! Het is wat grover, wat voller in portionering en met minder bereidingen. Vies woord, I know; maar puur, en dan echt. We zien veel aandacht in decor, en de bediening is uitmuntend. Dat is een revelatie! We eten geblakerde broccoli (vinkje), Arctic char met citroen van de gril, gefrituurd prachtig lokaal varkensvlees Korean style, oesters (natuurlijk!), gegrilde kool in een bouillon van gebrande boter (hoogtepunt), ceviche van verschillende soorten vis en schelpdieren, zalvige paté met mosterdzaad, gegrilde pulpo, flensje van tuinboon en mooie creaties van seizoensfruit. Greep uit de restaurants: Aloë, Speceriet, Oaxen, The Flying Elk en Kobber. We drinken uitsluitend mooie wijnen (met mate want: €€€) en heerlijke home brews, lagers en pils. De Hopbitters proeven we nog en gaan overigens uitstekend samen met de lokale cuisine.

Restaurant Aloë
Bij Speceriet
De relaxte setting van Oaxen, met fantastische stijl

Zweden genieten vol van de zomer
We slenteren en observeren, en zien hoe de Zweed zijn vrije dag viert met vrienden en familie. Comfort food slaat de klok. Alle terrassen zitten vol. Overal spelende én etende kinderen. Grote picnicvelden, culinaire deli’s, jeux des boules banen en lunchrooms; allemaal vieren ze Lekker eten en serveren ze het met flair. Het is druk, het bruist. We eten ons eerste ‘fastfood’; maar dan zeer lekker: Sicilian style pizza, calimari fritti met tomaten salsa en koolsalade met citroen.

Het fantastische ‘Urban Daily’
Autentiek Italiaans eten bij ‘Primo deli’
Voorbeeld van setting en stijl van eten, op bijna iedere hoek van de straat

De beste Deli ‘around the corner’
Naast al het mooie eten in de horeca, zien we ook dat de take away hier op hoog niveau presteert. Elke deli heeft vaak een eigen keukentje waar de maaltijden en salades vers worden bereid. Maar ook zie je halffabrikaten voor de avondmaaltijd: gevacumeerde groenten in marinade om de stomen, goede aardappelpuree, vleesstoven en daarnaast alle rouwe grondstoffen om een maaltijd te bereiden. Duidelijk niet alleen high end of voor hipsters; jong en oud staan hier in de rij en belonen zichzelf dus met een vers en gezonde maaltijd. De prijsstelling is voor Nederlandse begrippen ronduit flink, al zijn onze supermarkt prijzen ook wel erg laag natuurlijk. En bij de Zweden past de pricing in hun economie en levensstandaard. Wellicht is de prijs van de verse grondstof in Zweden zodanig dat de stap naar een restaurant, take-away of deli sneller wordt gezet en mensen hierdoor ook bewuster voor een evenwicht kiezen tussen ‘ongezond’ en ‘gezond’ eten? Is het een rijkere (uit-) eetcultuur? Zweden is in vele artikelen en blogs al aangehaald als voorbeeld, en ook hier zien we een evenwichtiger aanbod van voedsel. Lekker hoeft niet vet te zijn; cool!

Juicebar 2.0

Ik schrijf deze blog in het vliegtuig naar huis. KLM trakteert ons op een uitstekende boterham met Ronddeel omelet (***) en ik bedenk me dat ik nog vergat om ons hotel Rival te noemen. Hun ontbijt en brunch zijn meer dan uitstekend, royaal en divers; en het brood kan zich meten met die van Menno en Desemenzo; ook dat kunnen die Zweden wel!

Brood uit een lokale bakkerij

De stad Stockholm is een inspiratiebron. Spaar een beetje, en geniet van wonderschone natuur, een schone stad, vergezichten, design, architectuur en heerlijk eten. De Zweden zijn er klaar voor!

Wil je meer informatie over onze blogs of wil je onze foto’s gebruiken? Neem gerust contact op!


Louis Meisen schrijft blogs voor We Design Food. Benieuwd naar wat we doen? Check onze website!

Nieuwsgierig ? Abboneer je hier op onze nieuwsbrief.

WeDesignFood

Eten zit in ons DNA. Wij creëren voedselconcepten die werken, de juiste indruk creëren voor uw gasten en klanten. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief: http://eepurl.com/cYuIPP

Louis Meisen

Written by

Food creator @ www.wedesignfood.nl | Schrijft over eten en alles wat daarmee te maken heeft. Over alles dus: Life is food!

WeDesignFood

Eten zit in ons DNA. Wij creëren voedselconcepten die werken, de juiste indruk creëren voor uw gasten en klanten. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief: http://eepurl.com/cYuIPP