Drink melk, eet kalf.

Louis Meisen
WeDesignFood
Published in
7 min readOct 3, 2017

Over nieuwe inzichten, onze voeding en het formidabele Healthy Food congress

Times are changing. Elektrisch rijden wordt de norm, er is een klimaatakkoord, rivier en bodem worden schoner en iedereen ziet wel iets in het minder eten van vlees. Het zijn soms kleine stapjes, maar een dertiger van nu ziet over 50 jaar een totaal andere wereld, dat weet ik zeker. Dat betekent wel dat al die dertigers van nu samen met de rest elke dag moeten rammen om duurzaam de norm te maken. Jij ook ja. Een verandering betekent ook dat niemand ontsnapt en onze hele keten onder de loep genomen wordt. De keuringsdienst van waarde onderzocht bijvoorbeeld de consequentie van de consumptie van zuivel en het gebruik van dierlijke stremsels. De kalfjes die geboren en geslacht moeten worden voor melkproductie en dierlijke stremsels, waren tot nu toe onzichtbaar. Wie melk drinkt, moet dus ook vlees eten, gechargeerd gezegd. Is dat shocking voor bijvoorbeeld een vegetariër? Zak je dan echt door de grond? Eet je dan nooit meer kaas? Een nieuwe pragmatische wereld zonder al te veel rechtlijnigheid en rigide opvattingen zal ons in ieder geval helpen mee te bewegen met nieuwe inzichten. Ik ben al zo trots op iemand die als verstokt vleeseter een dag in de week gaat ‘konijnen’, en behandel hem in ieder geval niet als de as van het kwaad omdat zijn dieet ook uit vlees bestaat. Een inconsequent duurzaam consumerend volk binnen een transparante keten, hoeveel winst boeken we dan al wel niet?!

Let op: deze varkentjes zijn even oud. Bron: Healthy Food Congress.

Fitgrils vs Facts
Een duurzame wereld dus. Trump en puur marktdenken helpen daar niet echt aan mee. We hebben leiders nodig die groen denken en dat vertalen naar een effect op het hele (Europese) volk. Als een rode lap op een stier wel te verstaan. Iemand die met feiten en passie fitgirls en bloggers over gezond eten en voedsel trends overbodig maakt, of hen in ieder geval het gewicht geeft dat ze verdienen en er geen profeten van maakt. Een leider met een duidelijke strategie over de waan van de dag heen getild? Parallel daaraan moet de voedselsector zichzelf opnieuw uitvinden. De grote jongens, zoals Ahold en Unilever, staan hierin niet stil en ook op microniveau gebeurt er een hoop. Doemdenkers opgelet; wellicht gaat het toch nog goed komen!

“Een betere wereld begint bij jezelf” is mij geleerd. Daarom bezoek ik zoveel mogelijk seminars en congressen over duurzaamheid in mijn vakgebied: horeca, retail en voedsel in het algemeen. Bij We Design Food introduceren we bij de klant meer groenten, betere producten, duurzame vis en meer evenwicht in portionering. Binnen elk segment is er winst te boeken zonder de identiteit of doelgroep aan te tasten. Het is er de tijd voor, het smaakt beter en weet je wat? De marges zijn beter! De consument proeft het namelijk en bestelt meer en vaker en is bereid meer te betalen. Boeit het klimaat je geen reet? Doe het dan voor de smaak (eikel).

Healty food congress
Waar de sector zich echt van haar beste kant liet zien, was op het Healthy Food congress op 8 september 2017 in het World Forum in Den Haag. Een bijeenkomst met de wetenschap als uitgangspunt. O mijn hemel. De Wetenschap! We kregen feiten, jarenlange onderzoeken, lange termijn trends, bevolkingsanalyses en Europese voorlopers voor onze kiezen! Een verademing en ONS doel werd zo helder en simpel! Natuurlijk zijn de wetenschappelijke feiten net iets minder spannend dan een deerne op internet die claimt dat ze weet hoe jij minder kans op kanker gaat krijgen. Maar de feiten spreken voor zich en met het doel kan niemand het oneens zijn. Willen we niet af van overgewicht en type 2 diabetes in alle lagen van de bevolking? Willen we niet onze kinderen beschermen tegen agressieve suikermarketing? Willen we geen verbetering van bodem, product en aanbod over de hele linie? In beheersbare stappen op lange termijn op zowel landelijk en gemeentelijk niveau met oog op en niet ten koste van de minder bedeelden in onze maatschappij? Willen we niet gewoon de huisarts die ons wijst op een kilo teveel en die ons direct helpt met een haalbaar voedingsadvies zonder je in een geitenwollen sok te proppen met alleen nog maar een wortel in je koelkast? Willen we niet gewoon VITAAL zijn? Ja? Ja? Ja toch?!

Vitaal met veel groenten het leven door betekent: LEKKER maken. Bron: Healthy Food Congress

Samenvatting
Ik ga dit congres in een alinea samenvatten. De transitie naar een betere omgang met voedsel en een gezondere mens is op stoom, maar mist als trein wel nog de nodige wagons en back up over de breedte. De wetenschap is het eens over de eerste duizend dagen van een mens als essentieel in zijn ontwikkeling en omgang met voedsel. Wetenschappers, ondernemers en beleidsmakers uit heel Europa spraken over:

  • Nudging en het veranderen van gedrag met goede marketing.
  • Eetgedrag van kinderen en het laten eten van meer groenten.
  • Educatie in de klas en een snackmoment voor kinderen met groenten.
  • Het belang van smaaklessen (lees ook Pierre Wind vandaag in de Volkskrant) in elk facet van de menselijke ontwikkeling.
  • Diabetes en de epidemie die het in 2035 is en nu al 4,5 miljoen euro per dag kost.
  • Begeleiding vanuit de huisarts die samen met fysio en voedingsdeskundige voeding en beweging introduceert op een fijne manier voor iedereen
  • Groenten hapjes op alle kinderdagverblijven in Nederland
  • Bundeling van big data specifiek op voeding en gezondheid in Europees verband.
  • De te beperkte rol van voeding in de opleidingen tot arts en specialist met ‘The Self’ als prachtig initiatief.
  • De risicogroepen waar kinder obesitas feitelijk vaker voorkomt (migratie achtergrond en armoede) en over de AAGG in Amsterdam wat overgewicht structureel aanpakt.
  • De macht van grote voedselproducenten en de onmogelijk lage prijzen van ongezond eten.

Als laatste was er een zoom-in op de voeding in ziekenhuizen met als specifiek voorbeeld Food4Care en het Radboud ziekenhuis waar ongelooflijke resultaten zijn geboekt. Aan het eind van de dag liep ik daar weg vol energie en ik had de hele dag lekker en gezond gegeten terwijl ik een congres bezocht. Ik weet het: W.T.F.

Een geweldige lunch door Hutten catering

Money talks
Nu de conclusie. Het maakt mij echt niet uit dat jij ongezond eet, hoe vaak je naar de Mac gaat en hoeveel plofkippen je toch nog wel eens eet. Natuurlijk moet je niet door de grond zakken als blijkt dat er onschuldige kalfjes geboren en geslacht worden voor jouw glas melk en blokje kaas. Jij bent misschien helemaal geen foody, misschien haat jij het wel om te koken, wellicht sta jij niet consequent stil bij dierenleed, zijn dikke kinderen of is dik zijn sowieso geen issue en heeft duurzaamheid niet de hoogste prioriteit in jouw leven. Laten we beginnen met te zeggen dat je in de meerderheid bent en dat je niet naar de hel gaat. Laten we stoppen met iedereen die niet 100% verantwoord bezig is (of maar 1%) in een hoek te drukken. Niemand aan de schandpaal die niet op de hoogte is van de feiten! Ok, cool!

Laten we nuchter signaleren dat er wat aan de hand is met overgewicht en dat dit zo fucking duur wordt dat onze zorgpremie onbetaalbaar wordt; money talks! Dat met ander eetgedrag en een meer divers voedingspatroon het klimaat zoveel geholpen wordt dat Geer en Goor er niks bij zijn. Laten we nieuwe inzichten delen, feiten op voedingsgebied vieren en onderzoek de hoeksteen maken van beleid op lange termijn.

Zullen we de functie en de rol van groenten in onze maaltijd wat meer in the picture zetten? Er iets meer ‘jus’ van maken? Voor onze kids vooral? Zullen we proberen om de informatie over wat er in ons eten zit zo transparant mogelijk te maken? Mag de overheid ons helpen om iets sterker te staan tegen hen die ons met onmogelijk geprijsd voedsel om de oren slaan? Mogen we proberen om dieren een zo goed mogelijk leven te geven en niet alleen ondergeschikt te maken aan prijs en vraag & aanbod? Zullen we het begrip ‘Lekkere snack’ oprekken en de keuze iets breder maken in de openbare ruimte? Zullen we eens gaan bekijken wat voedsel voor onze gezondheid kan doen, naast een pak pillen en een ziekenhuisbezoek?

Hippocrates zei het al party people: “Let food be thy medicine and medicine be thy food.”

Eet lekker!

x

Voor meer informatie over het Healthy Food Congress: klik!

Wil je meer informatie over onze blogs of wil je onze foto’s gebruiken? Neem gerust contact op!

Louis Meisen schrijft blogs voor We Design Food. Benieuwd naar wat we doen? Check onze website!

Nieuwsgierig ? Abboneer je hier op onze nieuwsbrief.

--

--

Louis Meisen
WeDesignFood

Food creator @ www.wedesignfood.nl | Schrijft over eten en alles wat daarmee te maken heeft. Over alles dus: Life is food!