Voedselverwarring

De consument als medium, wonderdokter en natuurwonder

Louis Meisen
WeDesignFood
3 min readJul 5, 2018

--

De Schijf van Vijf was een autoriteit. Na al die jaren hoor ik nog het liedje “weet wat je eet, weeeeeet wat je eeheet”. Als puberend kind was het fijn om te weten dat je naast beweging, sport en spel met een bepaald voedingspatroon (of eetpatroon) lekker in je vel bleef zitten. Dat dit advies mede werd gestuurd vanuit de voedingsindustrie werd steeds vaker duidelijk op events als het nationaal schoolontbijt, of schoolkantine projecten (De Gezonde Schoolkantine). De voedingsreuzen waren eigenlijk de eerste food influencers, maar dan op autoritair niveau en in achterkamertjes. Is het gek dat er dan argwaan en discussie komt over voeding? In een tijd waarbij zelfs een ronde aarde ter discussie staat; zijn we nu helaas aanbeland bij een totale voedselverwarring.

Voedingsleer is een op wetenschap gebaseerd specialisme waarbij kennis over voedingswaarde en stofwisseling onze voeding terugbrengt naar het niveau van weefsels, cellen, biomoleculen en mineralen. Het is dus nogal precies aan te geven waar de voordelen van een bepaald dieet (of voedings- of eetpatroon) liggen, en hoe deze de mens in kwestie bedient in zijn of haar gezondheid. En dán is daar ineens gevoel en levensgeluk (placebo of een psychologisch effect tellen ook mee). En de twijfel. En het kuddegedrag.

Vroeger waren het aardappels, melk en bruine boterhammen (en een sigaret als je even niet lekker in je vel zat); nu zijn het Goji bessen, avocado’s en quinoa. Verwarring is van alle tijden. Autoriteiten zijn opgeschoven naar de online omgeving. In perfect uitgelichte en frisfruitige keukentjes, prepareren onze nieuwe orakels ‘the next best thing’. Wie heeft het nog over het Voedingscentrum en de wetenschappers? Lets Eat ‘clean’ en laat geen ruimte voor twijfel! De consument als medium, wonderdokter en natuurwonder, strevend naar de perfecte levensstijl.

Kijk, wetenschap is niet spannend. Ze zal nooit die dikke pens voor je doen verdwijnen. Ze zal je nooit een aai over je bol geven en vertellen dat het goed komt. De invloed van voeding op de mens zal nooit voorspelbaar en waterdicht zijn, omdat gezondheid of een fit gevoel met zoveel andere factoren samenhangt. Wat men wel weet: vanuit diversiteit en matigheid mag een eetpatroon zelfs extremiteiten bevatten; in combinatie met voldoende beweging. Niet echt sexy om te horen he? Matigheid en twijfel alleen al; wat heb je eraan? We willen horen dat we als fitboy & girl door het leven kunnen gaan. Vrij of genezend van ziektes. De oplossing is worden zoals zij, kopen wat zij kopen en herhalen wat ze beweren. U eet een allergenen vrije salade uit een kom; uw leven kan niet meer stuk!

De nieuwe voedingsspecialist is niet meer de persoon met diploma’s en met een gedegen achtergrond. Of we nu coach zijn, influencer of deskundige; zolang we een beroep kiezen wat niet van rechtswegen beschermd is; kan elke waarheid geclaimd worden door uw buurvrouw met tijd over of uw buurman met een uit de hand gelopen hobby. Het is aan u en uw water om aan te voelen wat hun invloed mag zijn. En gelukkig zijn we het erover eens dat water gezond is.

Proost!

Deze blog kwam mede tot stand in samenwerking met Patricia Ploeger; Dietist & voedingstechnoloog en onderdeel van de We Design Food Alliantie van professionals uit de sector.

Louis Meisen schrijft blogs voor We Design Food. Benieuwd naar wat we doen? Check onze website!

De schijf van vijf kent veel interpretaties! Wat is nog gezond?

--

--

Louis Meisen
WeDesignFood

Food creator @ www.wedesignfood.nl | Schrijft over eten en alles wat daarmee te maken heeft. Over alles dus: Life is food!