Wie ben jij in de veranderende food-sector?

Louis Meisen
WeDesignFood
Published in
4 min readDec 18, 2018

Eten is overal. Het is de verleider, de binnentrekker én de zoethouder. De tijd dat eten puur diende als voeding, is al lang achter ons. Eten is nu zelfs een middel voor bedrijven en consumenten om zich te onderscheiden, om te laten zien wie zij zijn en waar zij voor staan. Én bovendien betekent het business. Maar wat is nu het recept van de toekomst?

Eten is overal, en gelukkig van steeds betere kwaliteit. Credits: We Design Food

Het eten van nu: een hele mond vol

Met de steeds breder wordende markt komen er ook steeds complexere vraagstukken over de organisatie van voedsel. Over inzicht in marges en het bedienen van grote groepen mensen met kwalitatief hoogwaardig voedsel. Voedsel zonder waste én met een duurzaam karakter. Een hele mond vol.

Technologie zorgt ervoor dat deze toekomstmuziek steeds dichterbij komt. Met behulp van technologie ontstaat er een breder en diverser aanbod, is schaalvergroting binnen handbereik en ontstaat de mogelijkheid om met data-analyse de persoonlijke vraag van de klant goed in kaart te brengen en het aanbod hierop af te stemmen. Wordt het vooraf personaliseren van de maaltijd gemeengoed? Een langdurige trend is het zeker. En zeg nou eerlijk; eten dat aansluit bij persoonlijke smaak en fysieke en mentale gezondheid; wie wil dat nu niet?

Hoe ver kunnen we gaan met het personaliseren van voedsel op grote schaal? Credits: Food Inspiration

Een totaaloplossing voor het voeden van monden

Als relatief verse speler op de markt van concepten, productontwikkeling en implementatie zien wij bij We Design Food dat het oplossen van de vraagstukken van onze klanten inhoudelijk niet alleen meer over een menukaart of margeberekening gaat. Hun vraagstukken zijn steeds meer gelaagd en gaan over zowel praktische, logistieke uitdagingen als over transparantie en zowel over het genereren van extra winst als over footprint. Kortgezegd: er wordt een totaaloplossing gevraagd voor het voeden van monden. Het extreem praktische en functionele vraagt om verbinding met sfeer, smaak en beleving.

Zo kregen we afgelopen jaar de vraag ‘’Hoe kunnen we elke dag 400 man aan personeel een gepersonaliseerd aanbod doen voor de lunch zonder keukens op locatie te hebben?’’ Geen voorverpakte boterhammen of leverworst in een eenpersoons plastic tubetje. Geen gaarbak met kroketten of een zogenaamde ‘’soep van de dag’’.

Wat de werknemers van deze opdrachtgever dan wel wilden? Inzicht in voedingswaarde; om zodoende hun voeding te vergelijken met, en aan te passen op hun werkdynamiek. Een app waarmee zij hun wensen gemakkelijk, snel en laagdrempelig kunnen doorgeven. En: grote schalen salade, warm desembrood en wokbakjes met gepersonaliseerde porties en verse ingrediënten. Ook die kroket mag af en toe best. Maar; dan wel wel krokant, op een echt lekker broodje én met echt goede mosterd.

Geen abracadabra, maar oplossingen die werken

Met We Design Food luisteren wij naar al deze behoeften en geven we, zowel opdrachtgever als consument, handvatten om met eten te laten zien wie zij zijn en waar zij voor staan. Geen abracadabra, maar oplossingen die werken in de praktijk en aansluiten bij de toenemende vraag naar een meer persoonlijk opererende sector.

Smaakbommetjes als finishing touch in bedrijfsrestaurants. Credits: Food Inpiration

Advies voor de lezer!

Eten wordt steeds meer een middel voor bedrijven en consumenten om zich te onderscheiden, om te laten zien wie ze zijn en waar zij voor staan. Wees eens kritisch en stel jezelf de vraag; ‘Wie ben ik eigenlijk in de veranderende food-sector?’ Onze adviezen voor het recept van de toekomst:

  1. Omarm technologie en data! Zo is schaalvergroting binnen handbereik en ontstaat de mogelijkheid om de persoonlijke vraag van de klant goed in kaart te brengen en het aanbod hierop af te stemmen.
  2. Food-vraagstukken zijn steeds meer gelaagd. Het gaat niet alleen over een menukaart of over margeberekening, maar juist om een totaaloplossing voor het voeden van monden en kwaliteit. Daag jezelf daarom uit om jouw blikveld te verbreden en zoek samenwerkingen op!
  3. Assortiment gaat verder dan alleen het sourcen van producten bij je leverancier of cateraar. Hier dreig je namelijk in een mal gedrukt te worden. Je wilt flexibel zijn, inspelen op trends en seizoenen en snel kunnen wisselen als feedback negatief is.

Louis Meisen schrijft blogs voor We Design Food. Benieuwd naar wat we doen? Check onze website!

Wat kies jij? Credits: We Design Food

--

--

Louis Meisen
WeDesignFood

Food creator @ www.wedesignfood.nl | Schrijft over eten en alles wat daarmee te maken heeft. Over alles dus: Life is food!