Good to know: welke verzekeringen zijn verplicht in België?

Charlotte Verbruggen
WeGroup
Published in
4 min readOct 26, 2018

Je gaat alleen of samen wonen? Je koopt je eerste wagen? Gefeliciteerd. Maar wees je er van bewust dat een ongeval snel gebeurd is. Ben je wel juist verzekerd? Wij zetten alles op een rijtje voor jou.

Welke verzekeringen zijn een must?

Alles begint bij de aankoop van je eerste auto! Maar wat komt hier allemaal bij kijken?
Vanaf het moment dat je je met een gemotoriseerd voertuig op de openbare weg begeeft, moet je verzekerd zijn. Deze verzekering wordt aangesproken wanneer je een ongeval met materiële of lichamelijke schade veroorzaakt. De verzekeraar betaalt enkel de schade aan de tegenpartij, voor eigen schade kan je beroep doen op een aanvullende verzekering zoals een omniumverzekering. Deze wordt ten zeerste aangeraden bij de aankoop van een nieuwe auto. De burgerlijke aansprakelijkheid auto & motorrijtuigen verzekering is dus de eerste verzekering die velen van jullie moeten afsluiten!

Ai ai, een ongeval op het werk! Wat nu?
Geen paniek, elke werknemer heeft een arbeidsongevallenverzekering. Deze verzekering wordt door de werkgever voorzien en beschermt de werknemers wanneer ze een ongeval hebben tijdens de werkuren. Belangrijk om te weten is dat er 2 gevallen zijn waarin de verzekering tussen komt. De eerste situatie is wanneer er een ongeluk op de werkvloer gebeurd met als extra voorwaarde dat het letsel een externe oorzaak heeft. Daarnaast geldt de verzekering ook voor ongevallen die van en naar het werk gebeuren. Je hebt zelf enkel een arbeidsongevallenverzekering nodig indien je huishoudpersoneel hebt.

Deze verzekeringen zijn wettelijk verplicht en dus zou je denken dat de voorwaarden bij elke verzekeraar gelijk zijn. Niks is minder waar! Vergelijk naast de premie dus ook zeker de voorwaarden.

Contractueel verplichte verzekering

Na de aankoop van de auto komt een huis huren! Wat heb je nodig? Een brandverzekering?
Deze is momenteel niet wettelijk verplicht, maar kan wel verplicht worden door het huurcontract. Indien je schade hebt berokkend aan het gebouw of aan derden, ben je hier als huurder verantwoordelijk voor. Indien je een brandverzekering hebt, komt de verzekeraar tussen in jouw huurdersaansprakelijkheid. Bij deze brandverzekering kan je optioneel nog een inboedel- en/of diefstalverzekering nemen.

Opgelet: elke huurder wordt vanaf 2019 wettelijk verplicht om een verzekering tegen brand- en waterschade af te sluiten.

Denk je: nee niet huren, direct kopen, dan moet je rekening houden met de schuldsaldoverzekering.
Indien je een lening wilt aangaan, vragen kredietverstrekkers naar een schuldsaldoverzekering. Dit geeft kredietverstrekkers zekerheid bij onvoorziene omstandigenheden zoals het overlijden van de lener. Je bent echter niet verplicht om je schuldsaldoverzekering af te sluiten bij dezelfde bank die je krediet verleend heeft.

Welke verzekeringen zijn niet verplicht, maar zou je wel kunnen gebruiken?

Ben je nogal klungelig, heb je een huisdier of kinderen?
Dan is de burgerlijke aansprakelijkheid familiale verzekering iets voor jou! Deze verzekering zorgt ervoor dat je gedekt bent indien je schade berokkent aan derden.

Hetzelfde geldt voor de ziekteverzekering en de hospitalisatieverzekering. Heb je tijdens de verbouwingswerken van je nieuwe woning wel al eens een hamer op je teen laten vallen? Dan weet je dat ziekenhuiskosten zeer snel hoog kunnen oplopen. Aangezien het ziekenhuisfonds de eerste partij is die facturen terugbetaalt, is het zeker handig om hierbij aangesloten te zijn. Ook het afsluiten van een hospitalisatieverzekering is geen overbodige luxe aangezien deze instaat voor het terugbetalen van de overige kosten.

Ben je al eens langdurig ziek geweest?
Dan weet je waarschijnlijk wel al wat er met je loon gebeurd. De eerste maand behoud je je loon, maar vanaf maand 2 neemt de ziekteverzekering over. Als aanvulling op je ziekteverzekering kan je een verzekering gewaarborgd inkomen afsluiten. Deze verzekering zorgt ervoor dat je 70–80% van je loon blijft behouden.

Hou je van reizen?
Dan kan een reisbijstand zeker van pas komen. Afhankelijk van je trip kan je kiezen voor een annulatieverzekering, bagageverzekering, reiscompensatie,….

Als laatste verzekering raden we de rechtsbijstandverzekering aan. Moeten jouw rechten verdedigd worden bij een claim van de tegenpartij of wil je een schadevergoeding verkrijgen? Dan is deze verzekering ten zeerste aangeraden.

We wensen je een ongevalvrij leven toe en de gemoedsrust dat je met alles in orde bent. Maar spijt komt altijd te laat, dus voorzichtig op de baan he!

--

--