Je woning verhuren: samenwerken met een vastgoedmakelaar of niet?

Het is zover: je besluit je huis of appartement te verhuren. Je weet dat daar een heleboel bij komt kijken. Externe hulp is dus meer dan welkom. Daarom kloppen veel verhuurders aan bij een vastgoedmakelaar. Waarom zou jíj dat nu wel of niet doen? We zetten 5 voor- en nadelen en de bijbehorende aandachtspunten voor jou op een rij.

#1 Het prijskaartje: aan het einde van de rit bespaar je veel

Een vastgoedmakelaar is niet goedkoop, dat weet je misschien al. Maar goede afspraken maken goede vrienden. Net daarom spreek je best op voorhand een prijs af met de professional waarmee je in zee gaat.

Op lange termijn verdient de kostprijs van een vastgoedmakelaar zich vanzelf terug. Door een deel van het verhuurproces uit handen te geven, geniet je flink wat voordelen. Lees snel verder om te ontdekken welke die zijn!

#2 Een correcte schatting valt niet te onderschatten

Aan welke prijs wil je je stek verhuren? Hoe bepaal je een redelijke huurprijs? Elke degelijke vastgoedmakelaar heeft voldoende marktkennis om de juiste prijs te bepalen. Resultaat: jij bent er zeker van dat je huurprijs niet te hoog, maar zeker ook niet te laag is.

Nadelig is wel dat sommige makelaars exclusiviteit vragen. Dat betekent dat je moet vertrouwen op de inspanningen van één expert. Indien je niet gebonden bent aan zo’n exclusiviteitsclausule, kan je de mening van meerdere makelaars vragen. Alleen wordt die aanpak niet altijd op prijs gesteld. Aan jou de keuze!

#3 Het juiste netwerk doet wonderen

Uiteraard wil je een betrouwbare huurder vinden. Niets is zo vervelend als te ontmoeten ontdekken dat je de verkeerde kandidaat-huurder in huis hebt genomen. Gelukkig heeft een vastgoedmakelaar een ruim netwerk van geschikte kandidaten. Bovendien doet hij of zij de screening met veel plezier in jouw plaats.

Niet elke vastgoedeigenaar staat te springen om de screening uit handen te geven of om dat los te laten. Maar aan het einde van de rit mag je wel op beide oren slapen dat je huurder alles netjes houdt en tijdig betaalt.

#4 Publiciteit voor jouw woning? Geen probleem!

Om kandidaten in de eerste plaats aan te trekken, moet je jouw appartement of huis in de kijker zetten. Foto’s trekken, een zoekertje schrijven en publiceren, … Het kan een titanenwerk zijn. Ook daar bekommert een kwalitatieve vastgoedmakelaar zich om. Toch vinden sommige vastgoedeigenaars dat net leuk. In dat geval is de tussenkomst van een makelaar overbodig.

#5 Administratie en verzekeringen: beter voorkomen dan genezen

Wie zijn of haar eigendom wil verhuren, moet administratief een hoop zaken in orde brengen. Denk maar aan de waaier van attesten die je moet voorleggen — van EPC tot stookolieattest of stedenbouwkundige inlichtingen: wat een gedoe. Ook hier biedt de hulp van een makelaar soelaas.

Verder weet hij of zij ook welke verzekeringen je moet sluiten. Want vergis je niet: de verplichtingen zijn best complex. Zo ben je als eigenaar niet verplicht om een brandverzekering te sluiten, maar als verhuurder wél. En dan hebben we het nog niet gehad over de ‘afstand van verhaal’-clausule. Ga er dus niet licht over: beter voorkomen dan genezen!

Een mogelijke, nuttige verzekering om je gemoedsrust onder controle te houden is de huurgarantie verzekering. Op deze manier kan je zeker op je beide oren slapen wanneer de huurder niet netjes betaald. Deze beschermt je huurinkomsten tot 18 maanden, geeft rechtsbijstand en is snel en online af te sluiten. Bereken hier je mogelijke premie!