Meet Rémi, WeGroup’s very own “Captain Cash”

Meet Rémi Wildschut, co-founder en CFO van WeGroup. De ‘Captain Cash’ van deze Belgische InsurTech zou naar eigen zeggen gerust een jaar zonder internet kunnen zitten, met het juiste gezelschap en op een prachtige locatie natuurlijk. But who knows? Hij heeft de smaak van het ondernemen namelijk stevig te pakken. Heb je financieel advies nodig? Trakteer hem op een steak in zijn favoriete vleesrestaurant, de Bovis te Zaventem, and he might just be your go-to guy. Vandaag is hij in ieder geval onze go-to guy om wat meer te vertellen over zichzelf en life at WeGroup.

Hey, Rémi! 9 maanden zijn er ondertussen voorbijgegaan sinds je samen met Arvid en Thomas officieel WeGroup opgestart hebt. Wat heeft jou het meest verrast aan het start-upleven?

De gigantische hoeveelheid energie die je krijgt van de mensen rondom je. Ik denk dat we qua team echt met ons ‘gat in de boter gevallen zijn’.

That’s awesome! Hoe hebben jullie een dergelijk team gevonden?

Het vinden van mensen was een van onze grootste challenges so far. We hebben van bij het begin afgesproken dat we enkel racepaarden zouden aanwerven, toppers met de juiste drive, maar — niet onbelangrijk — ook mensen waar we na de werkuren een pint mee kunnen drinken.

En jouw plaats binnen het team? Hoe ben je juist bij WeGroup beland?

Ik ben een ‘numbers guy’ met een Corporate Finance achtergrond, eerst vanuit de uGent en daarna vanuit Vlerick. Toen ik in gesprek raakte met Arvid had ik een eigen bedrijf dat ik samen met een business partner had overgenomen vanuit een WCO. Eigenlijk zat ik tijdens ons eerste gesprek enkel samen met Arvid voor wat oppervlakkige financiële vragen en een check van het financieel profiel dat Arvid en Thomas in gedachten hadden als derde founder. Een paar gin-tonics later voelden we echter beiden aan dat er een zeer goede vibe zat, en ben ik bij WeGroup betrokken geraakt. Toen ik vervolgens een bod kreeg op mijn eigen bedrijf, was de keuze voor een full-time betrokkenheid in WeGroup snel gemaakt.

Wat doe je zoal als CFO bij WeGroup?

WeGroup had iemand nodig die een ‘klein beetje kon tellen en een spreadsheet kon opstellen’ (lacht). Ik schrijf het financieel plan en toets dit op weekbasis af met wat we effectief hebben uitgegeven en of de projecties naar de toekomst nog kloppen. Daarnaast ben ik het eerste aanspreekpunt voor onze funding partners, met het oog op de verschillende financieringsrondes. Mijn voornaamste taak bestaat er dus uit om ervoor te zorgen dat er geld op de rekening staat. Dat heeft me de officieuze titel van ‘Captain Cash’ opgeleverd. Daarnaast ben ik ook zeer nauw betrokken bij HR.

Captain Cash? Zalig! Any successes worth mentioning?

De recente lancering van onze Spreds crowdfunding campagne loopt als een trein. Niet alleen zien we daar dagelijks ons financiële middelen oplopen, wat ons natuurlijk toelaat om verder te groeien, maar het is ook een bevestiging vanuit de markt dat we met de juiste dingen bezig zijn.

Nu je het over groeien hebt, wat zijn jullie plannen voor het komende jaar?

Er zijn heel wat spannende fundingtrajecten lopende: seed investment, crowd funding campagne, subsidiedossier, bankfinanciering en nog enkele kleinere zaken. Als we deze kunnen closen voor het einde van dit jaar, zullen we ons team gevoelig kunnen uitbreiden en ons momentum gebruiken om verder te accelereren. Naarmate we verder bouwen aan ons product en onze visie aftoetsen met de markt, voelen we dat we steeds beter weten hoe we verzekeringen ‘fair en sexy’ kunnen maken. Iedere week gaat het harder.

Over ‘fair en sexy’ gesproken, zou je liever een ninja of een piraat zijn?

Arr, easy one matey. De wereld afschuimen en op schatkisten jagen, pretty much what we’re doing now (lacht).

En als je niet op schatkisten aan het jagen bent, wat ben je dan aan het doen?

Als ik niet van het leven geniet met mijn vrienden, trek ik het liefst naar het buitenland voor een stukje luxe en ontspanning. Gedurende de overname, reorganisatie en verkoop van mijn vorige bedrijf heb ik geen dag rust gehad. Het volgende brandje lag steeds op loer, dat weegt op je na bijna twee jaar. Die ‘schade’ wil ik nu een stukje inhalen. Daarnaast heb ik ook een zeer goede band met mijn ouders, ik probeer ook voor hen voldoende tijd te nemen.

Even iets helemaal anders: als je een superpower zou mogen kiezen, welke zou het zijn en waarom?

Mind reading. Alles in business (en het leven) draait om mensen. In de hoofden kunnen kijken van je klanten, je personeel, je leveranciers en je financiers geeft je een waanzinnig voordeel. Ook al zitten daar waarschijnlijk af en toe enkele ‘hard truths’ tussen.

En zou je liever 500 jaar in de toekomst of 500 jaar in het verleden getransporteerd worden?

Het verleden. Ik heb een grote interesse in de geschiedenis en het einde van de middeleeuwen was een zeer spannende tijd, dat zou ik gefascineerd live willen meemaken. De geur en de hygiëne issues pakken we er wel bij.

Wat is je favoriete quote?

Luck is when preparation meets opportunity.

En nog eentje om het af te leren… a final word of advice voor iemand die zelf wil ondernemen?

Vraag jezelf eerlijk af of je bereid en capabel bent om maanden en/of jaren te werken, zonder loon, aan onmogelijke uren en daarnaast nog eens een belangrijk deel van je vermogen te riskeren zonder de garantie dat je er ooit iets voor zult terugkrijgen. Als founder heb je namelijk de plicht een bepaalde heldenstatus te verwerven binnen je bedrijf, teneinde je personeel te inspireren, en leaders eat last.

Written by Lisa Vandenbossche