Tip: Wat met je brandverzekering na een renovatie?

Ben je volop aan het verbouwen? Is je huis net verbouwd en weet je niet wat gedaan met je brandverzekering? Lees dan zeker verder en je weet het direct!

Het afsluiten van je verzekering ging waarschijnlijk gepaard met een hele rompslomp aan papieren. Het invullen van een evaluatierooster was er waarschijnlijk één van. Met behulp van dit evaluatierooster heeft de verzekeraar de totale waarde waarvoor je verzekerd bent bepaald. Dit rooster wordt nu heel belangrijk bij verbouwingen.

Indien je renoveert, kan de waarde van je woning de hoogte ingaan. In dit geval kan het verzekerde kapitaal lager zijn dan de effectieve waarde van je woning en ben je dus onderverzekerd.

Onderverzekerd

Het probleem van onderverzekerd zijn, stelt zich wanneer er effectief schade is. Je wordt vergoed naar het verzekerde kapitaal en niet naar de effectieve waarde van je huis. Indien je net renovaties hebt doorgevoerd, maar dit nog niet aan je verzekeraar aangegeven hebt, zal je hiervoor niet vergoed worden in geval van schade.

Opgelet! Er bestaat ook zoiets als oververzekerd zijn. Dit betekent dat de waarde waarvoor je verzekert bent hoger is dan de effectieve waarde van je huis. Je zou denken waarom is dit slecht, het is toch in mijn voordeel? Dit klopt niet! Je premie wordt berekend op basis van het verzekerde kapitaal. Als je oververzekerd bent, betaal je telkens te veel voor je premie.

Je kent de quote ‘better safe than sorry’? Dan weet je wat te doen: meld direct elk renovatie aan je verzekeraar! Hij kan dan bepalen of het verzekerde kapitaal verhoogd moet worden en of u een extra premie moet betalen.