Welthee AMA Mai 21, 2021 — RO

Rouă Denis
welthee
Published in
29 min readMay 31, 2021

Dacă preferați să citiți acest articol în limba engleză, puteți face asemenea aici.

În pregătire pentru anunțurile din iunie și în urma unor solicitări ale comunității, pe data de 21.05.2021, a avut loc un alt AMA, unde Product Managerul nostru, Crinela Pamfilie, a prezentat câțiva membri ai echipei de dezvoltare — Máté Lang, Sorin și Marius — fiecare oferind detalii tehnice foarte interesante, cu privire la platformă, înainte de a-l invita pe fondatorul și vizionarul proiectului Welthee, Cristian Voaideș, pentru a răspunde la întrebările comunității:

Crinela: Bună seara! Numele meu este Crinela, sunt Project Manager pe proiectul Welthee — după cum deja știți, fiind la a treia sesiune de live-uri pe care le facem. În principal, motivul pentru care avem aceste sesiuni este pentru că ne dorim să venim în întâmpinarea cerințelor și dorințelor exprimate de comunitate. Astfel că, și în această seară, vom continua discuția pe care am început-o încă de data trecută.

Vrem să vă asigurăm că intenția noastră este aceea de a fi transparenți și de a comunica tot mai mult cu cei care au avut încrederea să investească în proiect, astfel că vom adresa câteva lucruri menționate chiar în ultimul „Ask Me Anything”. Aș menționa practic cele trei lucruri pe care o să le adresăm.

În primul rând vor fi câteva update-uri legate de media, și în al doilea rând, așa cum am menționat în ultimul AMA, vom cunoaște o parte din echipa tehnică, și în al treilea rând vom răspunde împreună cu Cristian Voaideș la câteva întrebări care ne-au fost adresate de către comunitate.

Legat de primul aspect menționat, probabil că deja vă e bine cunoscută — o serie de articole pe care echipa noastră de marketing le-a share-uit în această săptămână cu comunitatea. Aș vrea să atrag atenția asupra unuia dintre ele în particular. Știu că cei de la BreadWallet, sau BRD, vor menționa că această colaborare cu Welthee a fost primită oarecum cu scepticism însă, între timp, așa cum probabil ați văzut pe grupurile de Telegram, acesta nu mai e o enigmă după articolul din TechCrunch.

Am promis data trecută că vom cunoaște nu doar echipa de marketing, ci și echipa tehnică, și avem intenția să facem acest lucru în această seară, dar aș vrea să înțelegem faptul că nu veți cunoaște toți membrii echipei, pentru că ne dorim să respectăm dreptul fiecărui membru din echipa tehnică de a nu fi o prezență publică în live-urile pe care le desfășurăm. Acestea fiind spuse, probabil că vom interacționa cu persoanele din leadership tehnic împreună cu comunitatea și în acest sens vreau să îl invit pe Máté Lang, care e lead-ul nostru pe backend.

Máté: Salut!

Crinela: Bună seara! Máté, aș vrea să avem o discuție cât se poate de sinceră și transparentă. Întâi aș vrea să ne povestești câte ceva despre experiența ta ca și developer și ca lead.

Máté: Sigur. Mă numesc Máté, cum a zis și Crinela, lucrez în industria IT de vreo 12 ani în mod oficial, dar să zicem că la 14 ani cred că am făcut primul site de comandat pizza în orașul meu natal, Satu Mare, care a fost primul în orașul respectiv și cred că și aproape ultimul pentru niște ani buni.

Bineînțeles, după asta am decis că o să mă ocup puțin mai serios cu tot ceea ce înseamnă informatică. În timp ce eram la facultate lucram deja full-time la diverse proiecte, dintre care primele proiecte au fost legate de IoT, înainte să fie numit așa — practic procesarea de semnale de la anumiți senzori din industrie — după care m-am reprofilat pe industria FinTech, unde am fost arhitect pe un proiect care era un procesator foarte mare de plăți din lume, cred că al doilea cel mai mare din lume. Erau și acolo miliarde de plăți care erau făcute. Clienții erau de la airline-uri până la alte bănci, chiar din industria fashion erau foarte mulți.

După care, am avut norocul să fiu Chief Technical Officer la un startup care era numit SmartUp. De foarte multe ori, apropo, confund cuvintele respective și în ziua de astăzi pentru că sună foarte asemănător. SmartUp era o platformă de micro-learning pentru companii, a fost folosit de o grămadă de bănci pentru a instrui personalul în diferite topic-uri, a fost folosit și în industria de telecom — de exemplu, am avut o companie de telecomunicații foarte mare din Malaysia care a instruit toți angajații cu platforma noastră, și printre altele, și alți clienți.

Am lucrat la startup-ul respectiv aproape 4 ani, după care am acceptat o altă provocare la o companie care se ocupa de video advertising și acolo aveam foarte, foarte mare trafic — să ne închipuim zeci de milioane de evenimente în câteva secunde în care trebuia procesat, gestionat și apoi trebuiau făcute anumite raporturi; totul trebuia să se întâmple în câteva milisecunde.

Crinela: Ceea ce e floare la ureche, nu?

Máté: Da, pare floare la ureche, într-adevăr, aveam o infrastructură foarte, foarte mare acolo, tot în cloud, și acolo la compania respectivă eram liderul echipei care gestiona infrastructura respectivă.

Crinela: Ok. Apreciez foarte mult că ne-ai dat câteva detalii, de fapt un întreg view asupra experienței pe care ai avut-o înainte de Welthee, ca să zic așa, și mă bucur foarte mult că am ajuns să colaborăm împreună și că am ajuns să colaborez cu o persoană care a avut așa multă experiență pe zona de leadership. Știu că nu e un lucru ușor. De altfel, ce aș vrea în seara aceasta să share-uim împreună cu comunitatea, e unul din aspectele pe care cei care au investit deja în Welthee cu siguranță că l-au auzit.

Cu toții probabil că ați auzit povestea despre bonding curve și despre intenția proiectului de a atrage pe platformă un milion de utilizatori. Chiar la ultimul AMA am spus că bonding curve-ul nu va limita numărul de utilizatori la un milion. Ceea ce pentru noi, din punct de vedere tehnic, a reprezentat o provocare încă de la începutul proiectului.

Ce aș vrea să discutăm poate, în câteva cuvinte, și poate, să zicem, relativ pe înțelesul celor care ne ascultă, e ce înseamnă pentru noi ca și echipă să gândim o infrastructură care să scaleze la numărul acesta de utilizatori — un milion de utilizatori sau chiar mai mult. Poți să ne spui câteva detalii?

Máté: Absolut. În lumea startup-urilor, de obicei, și asta nu neapărat legat de lumea blockchain, cred că sunt două feluri de proiecte: unul care prinde succes și apoi supraviețuiește — primul succes de obicei este și numit „the deadly hug of tech crunch”, adică în momentul în care o companie începe să aducă valoare cu adevărat, atunci vin utilizatorii, și practic omoară platforma, pentru că platforma, din păcate, nu este gândită în așa fel încât să fie capabilă să gestioneze acest load foarte mărit, în timp foarte puțin și scurt.

Noi am încercat, și încercăm în continuare, să evităm să fim această companie, și ținând cont de planurile care, de la începutul colaborării mele cu Crinela, ne-au fost prezentate cu echipa de backend, încercăm să facem design la fiecare componentă în parte în așa fel încât să fie testate într-un mod foarte riguros — tot ceea ce înseamnă securitate și performanță. Adică, noi am vrea să știm și să dovedim că putem într-adevăr să gestionăm un astfel de număr de clienți și un astfel de număr de tranzacții pe blockchain.

Probabil că un approach mult mai simplist ar duce la niște rezultate puțin mai rapide, dar pentru noi, calitatea este cea mai importantă și vrem să ne asigurăm că platforma pe care o să o livrăm este, din toate punctele de vedere, de calitate — adică performanță, fiabilitate și securitate, toate puse la punct.

Crinela: Super. Îmi place foarte mult ceea ce ai punctat și într-adevăr pentru noi acesta a fost unul din obiective: să nu facem compromis la calitate, tocmai pentru că fiecare dintre noi suntem și investitori în proiect.

Máté: Așa este.

Crinela: Dar ce aș vrea, pentru că sper că în audiență sunt și persoane care au un pic de background tehnic, e să le oferim câteva detalii asupra soluțiilor pe care le-am ales.

Máté: Absolut. Practic, soluțiile noastre o să fie deployed în Amazon Cloud, numit și AWS (Amazon Web Services). O să folosim tehnologiile de, să zicem, ultimă oră, și foarte consacrate de toată lumea din industria asta. Mă refer, de exemplu, din punct de vedere al gestionării workload-urilor de pe backend, la tehnologia Kubernetes, care este folosită de la companii de telecomunicații până la bănci, deci are tot potențialul ca să fie folosit corespunzător pentru ceea ce avem noi nevoie.

Backend-ul o să îl implementăm într-un approach de microservicii, unele dintre ele chiar am vrea să le publicăm și să fim cetățeni buni ai comunității de crypto și să dăm și înapoi și, probabil că foarte curând, o să vedeți o componentă de care noi am avut nevoie și am fi putut profita foarte mult să o avem gata făcută de cineva.

Din păcate, nu am găsit însă unul care să ne convingă și să ne convină, și atunci am fost nevoiți să scriem noi unul de la zero, și toată lumea a fost în companie de acord, și credem că se pretează foarte bine misiunii noastre să-l dăm înapoi comunității, deci asta probabil o să vedeți.

Crinela: Da, e unul dintre anunțurile pe care o să le facem ceva mai detaliat pe viitor. Într-adevăr, intenția noastră e ca să aducem și un plus de valoare comunităților de blockchain, pentru că e o problemă cu care se confruntă oricine încearcă să trimită, hai să spunem, mai pe românește, o grămadă de tranzacții, nu?

Máté: Așa este.

Crinela: Bun. O altă chestie ce cred că ar merita menționată, și știu că am acordat atenție în momentul în care am ales: aș vrea să explici puțin aspectele de securitate pe care le-am luat în considerare.

Máté: Bineînțeles. Infrastructura noastră pe care construim în momentul de față este una construită cu tehnologia și cu approach-ul care se numește „infrastructure as code” și ce înseamnă chestia asta este, practic, că noi tratăm și configurația de infrastructură la fel ca și cum ar fi cod de aplicație, adică beneficiază de aceleași procese de care beneficiază codul scris.

Asta înseamnă că putem să facem review, putem să audităm, putem să controlăm foarte bine cine are drepturi să aibă și să aprobe anumite schimbări în ceea ce înseamnă reguli de firewall, configurații de network, configurații de machine, sau de a aproba o versiune nouă care să fie instalată pe cloud-ul nostru. Acesta este un proces destul de modern și destul de des folosit, mai ales în companii unde acest traceability, acest audit record, este foarte important, adică majoritatea companiilor care fac orice cu banii și care trebuie să dovedească acest lucru, folosesc mai nou strategia asta.

Pe de altă parte, în Amazon am gândit de la bun început, și am colaborat cu parteneri experți pe securitate și consultanți pe AWS, am făcut design la o arhitectură care să fie de tip multi-account. Asta înseamnă că practic și fizic în data center-urile noastre anumite medii, de exemplu media de testare pentru beta, sau media pentru development, o să fie separate de media de producție, unde nici măcar noi, developerii, nu o să avem acces în afara procesului normal de mentenanță. Adică, aș putea să zic că suntem la zi cu absolut toate standardele la care v-ați aștepta și de la o bancă.

Crinela: OK. Sper că am oferit o imagine destul de completă asupra a ceea ce înseamnă partea de server pentru Welthee. Acum, un lucru despre care, cred, că nu am vorbit absolut deloc, dar ne-a captat atenția și am muncit mult și pentru asta, este back office-ul din care vom trimite tokenii fiecărui investitor spre portofele, la care o să ajungem imediat. Ne poți zice un pic, o privire de ansamblu, despre ce a însemnat development-ul și să… gândim, tot sistemul?

Máté: Bineînțeles. Acest back office, cum zice și numele lui, este un produs pe care practic îl facem pentru colegii noștri care o să se ocupe de gestionarea atât a portofoliilor, mai încolo, dar prima dată pentru a distribui tokenii pe care i-ați cumpărat cu toții — și să mai cumpărați. Și pe de-o altă parte, acest lucru, cum nu este expus publicului, trebuie să avem grijă din toate punctele de vedere ca să fie securitatea pusă la punct. Aici iarăși colaborăm cu firma care este numărul unu din lume pe tot ce înseamnă identity management — am făcut un contract recent cu ei. Deci, practic, putem să ne asigurăm că, la fel ca un angajat de la bancă când se loghează într-un sistem intrabancar de pe intranet, avem aceleași reguli de securitate pe care putem să le monitorizăm și controlăm.

Pe de altă parte, din punct de vedere funcțional, ca să nu mai tot pun accent pe partea asta non-funcțională, tranzacțiile pe blockchain-uri se pot trimite în mai multe feluri, dar noi vrem să putem să le trimitem într-un mod auditat — adică am făcut design-ul, un anumit workflow prin care colegii noștri se pot asigura că tokenii ajung unde trebuie prin aceste contracte de vesting, adică beneficiarii o să fie într-adevăr dovediți ca fiind cei reali, care au semnat contractul.

Aici o să vedeți și cum funcționează aplicația mai încolo, în care acest lucru o să fie implementat. Pe de altă parte, am lucrat foarte mult la motorul, ca să zicem așa, engine-ul de procesare pe tranzacții, care să ne permită iarăși un traceability foarte bun — adică să putem să știm în care moment, ce fel de tranzacție s-a întâmplat, dacă au fost erori să reîncercăm, pentru că nimic nu e sigur, nici blockchain-ul.

De exemplu, poate să ne refuze într-un moment anumite tranzacții și atunci trebuie să le reîncercăm. Un approach simplist și dezvoltarea unui approach simplist probabil că durează o oră-două, dar ca să faci unul calumea și bulletproof, și să nu ne trezim cu tranzacțiile de peste tot, trebuie foarte bine testat și făcut cu multă grijă.

Crinela: Ok, super. Îți mulțumesc foarte mult pentru tot ce ai menționat. O să te rog să mai rămâi alături de mine pentru că aș vrea să mai revenim asupra unor idei.

În speță, aș mai vrea să oferim anumite detalii despre funcționalitatea de vesting, însă dacă până acum am adresat în special partea, să zicem, mai puțin vizibilă a ceea ce Welthee înseamnă ca proiect, aș vrea acum să discutăm cu persoanele care sunt responsabile pentru jucăriile cu care ne-am întreținut cu toții în comunitatea de Telegram — și mă refer la cele două aplicații mobile: la versiunea de iOS și versiunea de Android. Și, sper că o să am o discuție împreună cu Sorin.

Sorin: Salut!

Crinela: Bună seara! Mă bucur că ai reușit să ne acorzi câteva minute. Sorin, foarte punctual aș vrea să ne vorbești despre tine ca programator. Eu vreau să menționez că am avut plăcerea să încep cariera mea de programator împreună cu Sorin, pe vremea când eram junior, și mă bucur că astăzi am reușit să ajungem să colaborăm din nou. Și, o să te rog să ne povestești, așa puțin, despre background-ul tău.

Sorin: Am început prin 2008 — eu sunt din Brașov, m-am mutat la Cluj — am început din 2008, până prin 2010 am făcut backend, după care m-am mutat pe mobile, deci fac mobile de 11 ani, imediat.

Am lucrat la diferite proiecte în outsourcing, de la transporturi, telecomunicații, editări de documente online, tot felul de lucruri de genul pentru diferiți clienți și de 5 ani de zile sunt la o companie de produs, așa că experiența asta m-a ajutat un pic la Welthee, pentru că în 5 ani îți dai seama ce poate să nu meargă cu un proiect de lungă durată și să nu faci greșeli, și cam atât.

Crinela: Știu că experiența ta pe Welthee nu a fost una, ca să zic așa, foarte lină, pentru că tu ai adresat marea majoritatea provocărilor pe care le-am avut atunci când am integrat wallet kit-ul oferit de cei de la BRD, și știu că ție îți datorăm și funcționalitățile care există astăzi și apreciem asta.

Aș vrea să îmi povestești un pic despre câteva provocări pe care le-ai avut, sau lucruri pe care ai vrea să le evidențiezi, din colaborarea cu Welthee. Hai să nu încerc să fiu foarte specifică aici.

Sorin: Ce pot să zic este că îmi era un pic dor de experiențe din astea de tip startup, pentru că nu am mai lucrat de mult cu un startup. Deci, experiența asta e așa, o gură de aer proaspăt față de lucrul într-o corporație.

În fiecare startup găsești lucruri pe care nu le-ai mai făcut până acum — partea de integrare a wallet kit-ului, de exemplu, care este interesantă și dificilă în același timp, pentru că, fiind un alt limbaj de programare decât cel cu care am lucrat în ultimii ani, este un pic dificilă, dar e interesantă. În rest, cred că wallet kit-ul este inima a ceea ce facem noi acum, pentru că fără el nu prea putem să facem mare lucru, așa că este interesant.

Crinela: Nu prea avem de ales, momentan, nu?

Sorin: Momentan. Să sperăm că o să se schimbe.

Crinela: OK, mulțumesc foarte mult, Sorin. Următorul membru al echipei tehnice — o să rămânem tot în zona de client de mobil — sper că o să reușesc să interacționez și cu Marius. Salut, Marius!

Marius: Salut, Crinela!

Crinela: Noi am avut plăcerea să colaborăm, cred, relativ recent. Dar m-am bucurat că ai acceptat provocarea de a lucra cu Welthee și aș vrea, la fel, să ne povestești un pic despre experiența ta ca Android developer.

Marius: Eu lucrez în IT de mai mult de 10 ani. Experiența mea ca și developer a început în facultate, bineînțeles. Primul proiect foarte interesant pe care l-am făcut, de fapt, condus, a fost un robot care punea gresie, bineînțeles la nivel de prototip; robot cu care am participat la o grămadă de concursuri și am câștigat o grămadă de premii. Și acum mai am poze, și chiar m-am uitat săptămâna trecută la ele.

Crinela: A fost genul acela de proiect care te face să crezi că e programarea ușoară?

Marius: A fost cel mai interesant proiect pe care l-am făcut până în ziua de astăzi, sincer, în afară de Welthee. După care am lucrat la diverse companii de outsourcing, am dezvoltat diferite proiecte în diferite domenii — commerce, hotel search, motoare de căutare — și în ultima vreme am dezvoltat proiecte în domeniul financiar, majoritatea aplicații bancare și portofele digitale. Nu aș ști ce să zic mai mult de atât.

Crinela: Cred că e un sumar destul de bun. Nu e un CV la fel de detaliat cum am mai auzit, dar apreciem. Aș vrea să ne povestești un pic despre Welthee: ce îți place pe proiect, provocări pe care le-ai avut. Evidențiază ce consideri tu.

Marius: Ok. Mi se pare foarte interesant proiectul, foarte fain, și mai ales îmi place foarte mult echipa. Îmi place că practic dezvoltăm tehnologie de viitor și o aplicație care practic este viitorul în domeniul financiar. Investesc foarte mult timp și efort în chestia asta.

Crinela: Da, știu și nu aș trece de altfel cu vederea, deoarece, dacă sunt conștientă de ceva, sunt provocările pe care fiecare dintre voi le-ați avut și uneori cred că am împărțit o bucată din stres cu fiecare dintre voi. Știu că nici pentru tine wallet kit-ul nu a fost un lucru ușor și nici interacțiunea cu felul în care se comportă blockchain-ul nu a fost, nu?

Marius: În primul rând e și ceva nou pentru mine. Învăț în fiecare zi lucruri noi legate de chestia asta și cu atât mai mult e o provocare.

Crinela: E adevărat. E o provocare pentru fiecare dintre noi, dar exact cum aș vrea să continui discuția noastră o să vedeți că nu ne sperie provocările. Mulțumesc, Marius, foarte mult, pentru toate detaliile pe care le-ai împărtășit și suntem happy să colaborăm cu tine.

Marius: Mersi și eu!

Crinela: Ok, acum, discutam de provocări și unul dintre lucrurile pe care am vrut să le împărtășim cu voi ca și echipă tehnică sunt provocările de care ne-am lovit în momentul în care am estimat, am gândit și am început să implementăm funcționalitatea de vesting, cum noi o numim intern, sau practic funcționalitatea care va face posibilă vizualizarea tokenilor în portofelul fiecăruia dintre noi, pe telefonul nostru mobil.

Deja știți și a fost făcut public lucrul acesta, că am creat 10 miliarde de tokeni pe Ethereum. Intenția noastră atunci a fost ca acești tokeni să fie distribuiți investitorilor care au investit în faza de vânzări private.

Am început practic cu un întreg pachet de funcționalități menite să atingă atât zona de mobil, zona de Android, iOS, dar și partea de server, partea de back office, în așa fel încât, până la final, într-un timp relativ rezonabil, să reușim să livrăm această funcționalitate comunității. Cum lucrurile se întâmplă de obicei, apar și provocări.

Ca să dăm puțin context, cred că ar fi de bun augur să explicăm un pic ce presupune vesting-ul, ce e un smart contract și de ce ne-am gândit să le folosim. Și știu că îți place să explici asta și atunci nu vreau să îți răpesc această bucurie.

Máté: Mulțumesc frumos, Crinela. Putem să începem eventual cu ce este un smart contract deși, probabil că, dacă sunteți foarte pasionați de crypto, deja ați citit capitolul acesta, dar atunci pentru voi facem recapitulare și sper să explic cât se poate de clar.

Practic, la orice fel de program trebuie un calculator care să îl ruleze și aplicațiile tradiționale rulează pe servere tradiționale cum o să îl avem, de exemplu, și pe al nostru de back office, este un calculator care rulează programul respectiv. Invenția de la Ethereum a fost că ei practic au gândit un calculator al lumii și a network-ului care practic să execute operațiile programate și să respecte codul care era scris.

Ceea ce înseamnă asta pentru noi și ceea ce înseamnă vesting-ul în contextul acesta — practic noi am dorit să oferim investitorilor o garanție că tokenii pe care i-au cumpărat o să fie livrați într-un mod prin care absolut nimeni să nu mai poată să oprească, nici măcar noi, livrarea tokenilor la beneficiar.

Deci, să ne înțelegeți că și dacă noi am dispărea de pe Pământ și pe mine mă răpesc ceva oameni de pe stradă, și atunci clienții o să poată să extragă tokenii din acele contracte de vesting. Adică practic noi ce o să facem: un anumit procentaj din sumele investite o să se primească automat, și cu o tranzacție — noi zicem, directă — spre conturile voastre.

Crinela: Adică vor fi disponibili în portofel imediat.

Máté: Aproape imediat. Tranzacțiile nu sunt chiar așa — *pocnește din degete* — pe Ethereum, dar, aproape imediat. În câteva minute, să zicem, de când noi vrem să trimitem. Cealaltă parte o să fie disponibilă în funcție de un vesting scheme pe care colegii noștri îl decid. Adică, ce înseamnă asta, este că practic o să se primească pe o perioadă fixă, într-un număr definit de rate egale.

Crinela: Acest lucru nu este de fapt niciun secret. Vesting scheme-ul nu e ceva imposibil de înțeles. Fiecare dintre dumneavoastră, care ați semnat un contract cu noi, știți deja despre un număr de rate în care veți primi respectivii tokeni. Practic schema de vesting se mapează unu la unu pe ceea ce ați semnat.

Máté: Exact. Deci, practic, ce o să facem noi, din punct de vedere tehnic, este un astfel de smart contract. Practic, un algoritm care este rulat de acest computer distribuit — care se numește Ethereum Virtual Machine, în cazul lui Ethereum, sau în alte blockchain-uri sunt concepte foarte similare.

Și, practic, ceea ce o să facem noi este să punem pe acest blockchain, să zicem dacă trebuie peste un an de zile, o să punem 12 bucăți de astfel de contracte cu un beneficiar bine stabilit, irevocabil și nemodificabil, și pe de o altă parte o să punem un așa-numit release date în care practic tokenii aceia se pot retrage din contract.

Deci, să vă gândiți la el ca și un fel de pușculiță garantată de către network-ul respectiv din care nimeni altcineva nu poate să extragă tokenii respectivi, numai beneficiarul și fix după momentul în care a expirat timpul care îi era setat.

Crinela: Ok, îți mulțumesc pentru toate detaliile pe care le-ai prezentat.

Máté: Mulțumesc și eu.

Crinela: Sper că oferă o înțelegere destul de bună asupra ceea ce vesting-ul înseamnă din punct de vedere tehnic. Acum, provocarea de care ne-am lovit în urmă cu câteva luni. E de menționat că toate tranzacțiile care se întâmplă pe blockchain implică niște costuri, nu?

Máté: Așa este.

Crinela: Cum, de altfel, suntem obișnuiți din binecunoscutul sistem bancar. Speranța noastră era să ne descurcăm cu astfel de costuri, nu? Însă, surpriza și provocarea ce sper că nu este necunoscută celor care sunt familiarizați cu lumea crypto, au fost costurile atât de volatile din lumea blockchain-ului de Ethereum.

Ca să exemplificăm, în urmă cu o lună și jumătate am făcut un test pentru un astfel de deployment, și dacă nu mă înșel costul pentru a da drumul la un smart contract era de 170 de dolari.

Máté: Ceva de genul. Și eu stau foarte prost cu memoria, de aia am calculatorul la mine.

Crinela: Dar, cred că nu stai prost cu memoria când vine vorba de cota maximă pe care am reușit să o obținem.

Máté: Așa este, aia e destul de greu de uitat. Din păcate și acum mai am coșmaruri. Într-o zi ne-am uitat la gas station-ul de pe Ethereum și a fost aproape la 600 de dolari, deci ne-a crescut de mai mult de trei ori!

Crinela: Acum, având în vedere că noi dorim să dăm drumul la mai mult de 12 de astfel de contracte, o să vă las să faceți matematica acestor costuri, dar evident că pentru fiecare dintre noi ne ajută să conștientizăm că astfel de costuri la o investiție minimă de 50 de dolari cu care fiecare dintre voi până acum sunteți bine familiarizați pare așa, un fel de glumă prost spusă.

Și atunci, având în vedere acest context, ne-am văzut nevoiți să începem să căutăm o soluție care să vină în avantajul nostru, al investitorilor; așa că, în acest moment am investigat mai multe blockchain-uri care să ne ofere niște costuri mai puțin obscene, aș spune, decât a făcut Ethereum-ul în ultima vreme, sau, mai decente, ca să zic așa.

Am lucrat extrem de mult la asta în ultimele săptămâni, dar ne dorim să oferim transparență asupra soluțiilor și asupra deciziilor pe care le vom lua la nivel de proiect, așa că în momentul în care vom găsi și vom avea o decizie finală, o să revenim cu acest aspect. Și aici, în speranța că nu am oferit prea multe detalii tehnice și că nu am încurcat pe nimeni, ne-am dorit să fim transparenți și sper că feedback-ul va fi unul pe măsură. Eu îți mulțumesc, Máté, pentru toate lămuririle.

Máté: Mai merită menționat, înainte să plec, și asta e ultima chestie pe care vreau să o zic: a mai fost un aspect foarte important în a alege soluția pe care o să o folosim pentru implementarea acestui vesting scheme.

Probabil ați auzit multe story-uri horror, de cum au pierdut oamenii bani în diferite soluții, care s-au implementat de către oameni care nu erau experți în a scrie contracte de tip smart pentru blockchain-uri. Pentru asta noi am luat decizia să folosim absolut și numai contracte care sunt auditate în mod formal. Asta înseamnă că se dovedește, în fel matematic, că acel contract întotdeauna se duce la bun sfârșit și nu are posibilitatea de a greși în absolut niciun fel. Deci noi, cum nu suntem experți în a face astfel de smart contracts, o să le putem gestiona fără nicio problemă. Am decis să folosim aceste contracte auditate de către firme de top și numărul unu din lume, și aceste contracte sunt folosite la toate soluțiile care zic că sunt serioase.

Crinela: Foarte bine punctat.

Máté: Scuze pentru asta, credeam că mai lipsește.

Crinela: E o mențiune care cred că e foarte bine venită la acest moment. Acum aș vrea să trec la ultima parte a AMA-ului și îți mulțumesc pentru prezență.

Máté: Mulțumesc și eu, și mulțumesc și pentru atenție.

Crinela: Ok. Pentru ultima parte, cea care adresează întrebările puse de comunitate, o să îl invit pe Cristian Voaideș alături de mine.

Cristian: Bună seara!

Crinela: Sper că nu au fost prea multe detalii tehnice.

Cristian: Sper și eu că nu v-am plictisit, dar cred că sunt bine venite aceste clarificări.

Crinela: Mă bucur să aud asta. Acum, după cum ne-ai obișnuit, data trecută ai avut o listă de întrebări și ne-am permis să folosim mai mult timp în această seară pentru echipa tehnică și detaliile tehnice, știind că nu au fost așa de multe întrebări. Sper că nu s-a modificat numărul între timp.

Cristian: Da, așa este; e adevărat. Am primit doar 7 întrebări și răspunsurile sunt relativ simple la întrebările astea. O să trec prin ele. A mai fost încă o întrebare pe Zoom pe care am văzut-o și cineva punea întrebări vizavi de hacking, vizavi de cum ne vom asigura că nu vom fi hack-uiți, și Máté tocmai a explicat câteva din lucrurile acestea, și este bine.

Aș mai vrea să menționez în plus faptul că avem un serviciu de la CloudFlare care protejează site-ul și este foarte, foarte greu, să se ajungă de fapt la site-ul nostru. Bineînțeles că nimic nu este chiar 100% sigur. Am participat la mai multe instruiri în domeniul acesta și majoritatea experților spun că nu se pune întrebarea dacă cineva va fi hack-uit, ci când va fi hack-uit.

Bineînțeles că lucrul acesta nu este confortabil să îl auzi sau să te gândești, dar vom face eforturi semnificative în acest sens pentru a proteja infrastructura și pentru a proteja portofelele noastre digitale. Ceea ce putem fi destul de siguri este că portofelul în sine nu poate fi hack-uit. Asta știm. Chiar dacă o anumită parte a infrastructurii cândva ar fi afectată în vreun anumit fel, ce știm 100% este că portofelul digital în sine nu poate fi hack-uit.

Noi vom face tutoriale, vom ajuta oamenii să înțeleagă cum anume să își protejeze cheile private, cum anume să procedeze în privința portofelelor lor, pentru ca să nu fie vulnerabili, ca să nu-și expună seed-ul și ca să nu poată să ajungă altcineva la banii lor.

Aș vrea să trec acum la întrebările care au fost puse.

Prima întrebare a lui Amibi este dacă știm când anume va fi acordat patentul.

Nu știm o dată precisă. Eu am speranța că până la sfârșitul anului vom avea un răspuns de la autorități în acest sens.

Tot Amibi a pus întrebarea: ‘Care va fi numărul de tokeni în circulație pe Ethereum, din cei 10 miliarde?’.

Așa cum vă spunea Crinela mai devreme, am avut surpriza foarte neplăcută ca să crească enorm de mult costurile, gas fee-ul, pe Ethereum. Lucrul acesta e foarte problematic, și cum Máté a menționat, am căutat soluții compatibile 100% Ethereum, și există șanse, din cele mai mari, ca să nu folosim Ethereum-ul pentru acum, ci să punem tokenii pe un blockchain compatibil 100% Ethereum, și să putem să revenim la Ethereum — probabil există niște bridges (poduri), niște soft-uri de a merge spre și dinspre Ethereum.

Cred că săptămâna viitoare vom putea lua o decizie vizavi de blockchain-ul pe care o să îl folosim pentru vesting, care este 100% compatibil Ethereum. Dar, revenind la numărul de tokeni care vor fi în circulație, eu cred că vor fi sub 1%, asta datorită numărului de tokeni care sunt vânduți, respectiv datorită faptului că doar 20% dintre tokeni vor fi disponibili imediat, deci cred că la început vor fi sub 1%.

Cezar ne-a întrebat: ‘Câți tokeni mai sunt de vânzare la 5 cenți, câți sunt alocați în total la prețul acesta, câți tokeni vor fi vânduți la 6 și 7 cenți etc?’.

Pe fiecare nivel sunt 20 de milioane de tokeni — la 5 cenți sunt 20 de milioane, la 6 cenți sunt 20 de milioane, la 7 cenți vor fi 20 de milioane. Nu mai sunt foarte mulți de vânzare la nivelul de 5 cenți. Mă aștept ca până la sfârșitul lunii, dacă lucrurile se întâmplă în ritmul în care se întâmplă acum, să nu mai avem la 5 cenți și să trecem la 6 cenți.

Vom anunța lucrul acesta cu câteva zile înainte sau probabil că săptămâna viitoare cândva vom trimite un newsletter în care să explicăm lucrul acesta. Nu știm exact. Putem avea oricând surpriza să vină cineva să cumpere o cantitate destul de mare și atunci e posibil ca să fie și mai repede de sfârșitul lunii.

GT întreabă: ‘Este posibil să îți ștergi contul momentan, dacă KYC-ul este implementat în partea de vânzare privată, sau după, dacă se pot transfera tokeni dintr-un cont cu KYC într-unul care nu are KYC înainte de cele 12 luni?‘.

Noi suntem obligați de lege să facem KYC-ul, și momentan, pentru că transferurile sunt făcute prin sistemul bancar, există un KYC pe care îl face și banca. Chiar BRD-ul, am fost surprins când am citit white paper-ul lor în urmă cu vreo 2–3 ani de zile, spuneau că nu fac niciun KYC pentru că toate serviciile care au de-a face cu cash-ul — on and off-ramps, le spun ei — acelea fac KYC-ul. La noi există o parte de KYC pe care o face banca, există o parte pe care o facem și noi.

Acum, cine are tokeni și din cei 20% dacă vrea să îi trimită la un alt portofel digital, noi nu avem absolut niciun control. Da, când cineva are tokeni care sunt liberi poate ca să îi trimită cuiva imediat, chiar dacă nu are KYC; aici noi nu mai putem avea niciun control.

Crinela: Asta fiind de altfel un use case destul de comun în lumea crypto.

Cristian: Da, este un use case. Noi momentan nu vindem la cetățeni americani. Pe de altă parte, am luat legătura cu o casă de avocatură din Statele Unite și o să pornim probabil procesul de înregistrare și în SUA dar, deocamdată, nu vindem la cetățeni americani. KYC-ul trebuie făcut pentru că așa sunt legile. Intenționăm să ne autorizăm și pe SUA, dar nu știm cât va dura acest proces, deci deocamdată trebuie să îl facem. Mai sunt și alte țări — Coreea de Nord și altele — în care nu putem să vindem.

Călin întreabă: ‘Există o listă cu întreaga echipă Welthee, împărțită pe departamente și cu pregătirea fiecăruia?’.

Săptămâna viitoare vom pune o nouă versiune a paginii noastre web în care oamenii principali din echipă vor avea profilurile de LinkedIn și veți putea vedea detalii despre fiecare persoană, dar sunt destul de multe persoane care nu vor fi prezente acolo. Unii pentru că nu doresc și respectăm decizia lor, dar sunt și alte câteva persoane care nu vreau eu să fie publice și nu o să știe nici echipa internă cine sunt.

Aceștia sunt câțiva dintre experții cu care colaborăm, unii full time, care sunt implicați în deciziile vizavi de dezvoltarea portofoliilor, de alegerea firmelor în care o să investim. E o decizie internă și e importantă. Vrem ca persoanele acestea să fie protejate și sunt multe de discutat în domeniul acesta, dar persoanele respective nu vor fi publice. Dar, parte din echipă va fi publică săptămâna viitoare.

Laurențiu întreabă: ‘Există posibilitatea să se creeze portofelul acum pe web?’.

Noi am luat decizia să fim, cel puțin anul acesta, mobile-only. Asta înseamnă că portofelele vor fi doar pe iOS și Android — portofelele care au legătură cu blockchain. Momentan, avem un back office în care există un așa zis portofel. El nu are legătură cu blockchain-ul, se văd niște tokeni acolo, dar acest backend va dispărea…

Crinela: În momentul în care vom livra, practic, funcționalitatea de vesting.

Cristian: În momentul în care funcționalitatea va fi pe mobil. Decizia de a fi platforma noastră și pe web am amânat-o pe anul viitor. Nu știm dacă va fi necesar sau nu să avem o aplicație și pe web. Vrem comunitatea să ne spună lucrul acesta și vom vedea dacă există o nevoie reală de a avea aplicația și pe web. Traficul e tot mai mare pe mobil, tot mai multă lume folosește mobilul și e posibil să nu fie nevoie, dar vom vedea asta mai târziu.

A mai fost o întrebare la care deja am răspuns: ‘Există planuri ca aplicația să fie disponibilă și pe alte platforme în viitor?’.

Luăm în calcul să putem conecta aplicația noastră inclusiv cu platforme de trading, dar lucrul acesta va fi o decizie probabil luată cândva anul viitor. Deocamdată, este doar pe mobil.

Acum, una dintre cele mai bune întrebări la care îmi face mare plăcere să răspund!

Crinela: Întrebarea preferată din seara aceasta.

Cristian: Întrebarea mea preferată.

Alex a pus întrebarea: ‘De unde a fost inspirat logo-ul?’.

Îl avem aici — este super original și este o poveste lungă!

Așa cum mulți știți, am lucrat la branding împreună cu Andrei, cu Vandy. I-am povestit despre platformă — firma noastră se numește Capitera AG, este înregistrată în Elveția. El mi-a spus atunci că e prea rece, e prea instituțional, trebuie să facem ceva. El a venit cu propunerea să denumim platforma Welthee și după ce decizia aceasta a fost luată, bineînțeles că a trebuit ca să lucrăm la un logo. Am lucrat foarte, foarte mult. Cred că am avut zeci și zeci de variante.

Acum, câteva detalii vizavi de brand. Sămânța brand-ului este prietenia, dar arhetipul brand-ului este eroul, cel care, în situațiile dificile intervine — sunt câteva lucruri care sunt scrise în manualul nostru de brand. Ne-am uitat la lumea supereroilor, cei care transformă lumea într-un loc mai bun, care generează energie. Supereroul care este disciplinat, focalizat și determinat. Un erou este cel care îi protejează pe cei în dificultate. Ca și organizație ne dorim ca, având această bază, arhetipul eroului, angajații și echipele să fie performante. Fiecare membru al echipei să se dezvolte și să contribuie semnificativ la performanța echipei.

Acum, dacă vă uitați la el putem să vedem și o pasăre, o pasăre care zboară, care ne duce către libertatea financiară. Ne-am uitat puțin și la Batman, la Wayne Enterprises, și, deși personal nu le-am foarte mult cu lumea supereroilor, mi s-a părut interesantă povestea. Fiicei mele îi plac mult eroii; am avut discuții interesante și cu ea, și cu Vandy, și în cele din urmă am ajuns la varianta asta, care ne place și care a primit un feedback foarte bun în lume.

Crinela: Putem să zicem că e un fel de blazon al familiei, un fel de logo, dacă tot discutăm de familia Welthee.

Cristian: Da, este. Cam astea au fost întrebările care au fost puse.

Acum, aș vrea să încheiem și să mai menționez un lucru, apreciez mult că vă implicați, apreciez interacțiunea din comunitate, aș vrea să spun totuși un lucru care mă îngrijorează într-un anumit fel. Știu că noi ne adresăm și investitorilor din lumea crypto și investitorii din lumea crypto au așteptarea ca lucrurile să se întâmple instant, aproape. Au așteptarea să vadă rezultatele în câteva zile, în câteva săptămâni, se uită la tot felul de proiecte care în câteva săptămâni fac 100%, 200%, 1–2–3–5X, își scot banii și înțeleg lucrul acesta. Mă uit și eu la ele, mi se par unele interesante, în unele am și investit și eu, și înțeleg adrenalina de acolo.

Pe de altă parte, ceea ce noi facem este foarte diferit. Dezvoltăm un fond de investiții descentralizat, cu obiective pe termen lung. Vrem ca în medie cei care vin să gândească „îmi pun banii pentru un an de zile”. Vrem ca majoritatea portofoliilor noastre să fie pe un an de zile. Ne dorim să obținem, așa cum știți, între 20% și 300%, în funcție de riscul pe care cineva și-l asumă într-un an de zile. Dacă cumva am transmis că dăm 2–3X într-un timp foarte scurt și ar dori ca și investitor să se retragă din proiect, cu mine este ok. Vă rog să ne comunicați, să ne scrieți; nu vrem să dezamăgim pe nimeni și dacă cumva am transmis că în 2–3 luni se scot banii de nu-știu-câte ori. Îmi pare rău, dar nu asta a fost intenția, și chiar vă rog să ne contactați, și o să rezolvăm problema asta.

Intenția noastră este să dezvoltăm o afacere pe termen lung și credem că vom reuși să livrăm o platformă care va avea rezultate și care va aduce libertate financiară. E obiectivul nostru, avem o echipă extraordinară — sunt mândru de echipa pe care o avem, sunt oameni extraordinari și le mulțumesc. Sunt oameni extraordinari și cred că nu vor dezamăgi.

E adevărat, avem provocări, e adevărat că unele nu le-am livrat așa de repede cât am dorit noi, dar suntem 100% dedicați să dezvoltăm o platformă care, așa cum cineva ne-a spus, va pune România pe hartă. Sunt șanse ca lucrul acesta să se întâmple.

Încă o dată, vă mulțumesc pentru că ne-ați ascultat în seara asta, pentru că ați investit. Vom avea lucruri foarte, foarte bune, pe care o să le anunțăm chiar săptămâna viitoare: o să comunicăm despre launchpad, despre primul proiect care în iunie va fi disponibil deja, vom comunica așa cum am promis la 1 iunie următorul blockchain în care vom crea tokeni și vom veni cu multe, multe vești bune. De-abia am început!

Crinela: După un astfel de mesaj îmi lași puține șanse de a face o încheiere mai stufoasă, așa că nu pot decât să vă mulțumesc că ați fost alături de noi. Sper că, împreună cu colegii mei, am întâmpinat așteptările comunității și cred că am făcut-o într-o manieră onorabilă.

Aștept cu mare interes feedback-ul pe comunități, adiționale întrebări relativ la ceea ce am spus. Ne-am străduit atât eu, cât și Cristian, dar și alți colegi de-ai mei să interacționăm din când în când pe Telegram cu membrii comunității. Din păcate, acest lucru nu este posibil întotdeauna și cu regularitate — dar încercăm.

După cum ați văzut, sunt alte provocări pe care dorim și care credem că e mult mai important să le adresăm, astfel încât ne cerem scuze dacă poate nu suntem întotdeauna cei mai prompți.

În continuare, vă mulțumim pentru interes și vă doresc o seară plăcută!

Cristian: O seară frumoasă!

Despre Welthee

Welthee este o platformă dedicată creării de oportunități financiare, cu zero comisioane și până la 0% risk în portofoliile oferite, ce va schimba fundamental piața, împuternicind utilizatorii săi să-și creeze multiple surse de venit și oferindu-le un mediu în care investitorii de la început de drum, cât și cei cu experiență, își unesc forțele pentru binele tuturor.

Welthee este Viitorul Libertății Financiare.

Pentru a afla mai multe informații, vă rugăm să vizitați site-ul nostru: welthee.com, urmați-ne pe Twitter, Facebook, sau veniți și participați la conversație în Telegram.

Welthee

Prietenul tău financiar

--

--

welthee
welthee

Published in welthee

Welthee is a disruptive, zero commission, and up to 0% risk wealth creation platform, that empowers users with access to multiple streams of income. Welthee is the Future of Financial Freedom.

Rouă Denis
Rouă Denis

Written by Rouă Denis

Bilingual crypto content editor & 4x blockchain project veteran. Summary: aspiring husband, gamer, NWOBHM fan, loves cats (and the feeling is mutual), humanist.