Гільдія продакт-менеджерів

Wix Product Community UA
Wix Product Community UA
6 min readSep 25, 2020

У цій статті ми розповімо про те, як у Wix побудована професійна спільнота продакт-менеджерів. Попри супер інтенсивний робочий графік ми регулярно та цілеспрямовано збираємося разом — для спілкування та навчання у різних форматах. Через взаємодію та knowledge sharing ми отримуємо значно більше, ніж у рамках щоденних рутинних задач. І хоча наш досвід — не універсальний рецепт — його можна адаптувати і застосувати для розвитку будь-якої компанії.

Що таке гільдії і в чому їх цінність

Wix сьогодні налічує понад 4000 співробітників з усього світу. Ми щодня робимо безліч крутих речей. Однак, найважливіше для нас — підтримувати професіоналізм та досконалість в усіх наших продуктах, швидко реагувати в умовах постійних змін та зберігати культуру стартапу. Для цього у Wix діє модель Компаній та Гільдій.

Компанія відповідає за продукт (наприклад, Wix Payments або Wix Stores), має власний менеджмент і працює, як міні-стартап — має всі ресурси для створення продукту від А до Я.

Кожен продакт-менеджер є частиною компанії та фокусується на конкретному продукті. Водночас він належить до продуктової гільдії.

Гільдії об’єднують спеціалістів конкретних профілів. У Wix є інженерні (FED, Backend, Mobile) та не інженерні (Writers, BA, UX) гільдії. Їх основна мета — підтримувати найвищий рівень якості у кожній професійній сфері. Гільдії є сполучною ланкою між компаніями, забезпечують узгодженість дій та обмін знаннями.

Продуктова гільдія Wix

Наша команда — це понад 200 продакт-менеджерів, які щодня працюють для 200+ мільйонів користувачів, допомагаючи їм розвивати бізнес та керувати ним. Ми вирішуємо складні задачі, ініціюємо, плануємо та випускаємо найсучасніші продукти.

Місія Wix Product Guild — стати найкращою продуктовою організацією в світі, створювати висококласні продукти та залучати топових продакт-менеджерів. Продуктова гільдія несе відповідальність за визначення продуктової методології та культури, за освіту та професійний розвиток кожного продакта та за встановлення найвищих стандартів для продуктів Wix.

3 ключові напрями роботи продакт-гільдії:

  • Рекрутмент
  • Продакт школа (peer product review, лекції та воркшопи)
  • Побудова та підтримка спільноти

В Україні працює 17 продакт-менеджерів з Києва та Дніпра, і ми продовжуємо зростати.

Чим займається гільдія в Україні

З недавніх пір за підтримки керівництва Wix Product Guild (HQ — Тель Авів) локальна команда продактів почала будувати гільдію в Україні. Ми хочемо покращувати якість продуктів — як продуктів Wix, так і тих, що створюються в Україні іншими компаніями та командами. Для цього ми адаптуємо найкращий досвід колег з Wix під місцеві запити і відкрито ділимося професійними практиками з продуктовим комьюніті України.

1. Рекрутмент і онбординг

Одна з основних задач продакт гільдії — це забезпечення та підтримка професійного підходу до того, як ми розробляємо продукти у Wix.

Для нас важливо впевнитись, що професійно ми супроводжуємо продакт менеджера на всіх етапах: від моменту як він приходить в компанію на етапі рекрутмент процесу і до постійного супроводження та забезпечення обміну досвідом, підходами і практиками при його роботі над створенням продуктів.

Рекрутмент процес допомагає нам ще до того, як людина приєдналась до нашої команди, щоб виявити її очікування, розповісти про нас більше і зрозуміти, чи бажання та мотиви кандидата співпадають з тим, що потрібно для ролі продакт менеджера у Wix.

Кожна компанія розуміє роль продакт менеджера по-своєму, тому для нас дуже важливо впевнитись, що через відкритий діалог, завдання та зустрічі ми найкращим чином зрозуміли досвід та бажання кандидата, а він зі свого боку також склав для себе повне уявлення про майбутню співпрацю.

Для того, щоб забезпечити цей діалог і зрозуміти досвід кандидата найкращим чином, у нас є певні етапи, через які проходить кожен кандидат.

Крім стандартного процесу розгляду резюме і інтерв’ю, обов’язковим етапом є практичне завдання. Для нас важливо зрозуміти, як продакт менеджер приймає практичні рішення і як саме він створює продукт.

Також в рамках рекрутмент процесу ми організовуємо зустріч продакт менеджера з майбутньою командою, з якою він буде працювати, щоб перед прийняттям остаточного рішення кандидат мав змогу зрозуміти, наскільки близьким і цікавим для нього є майбутній напрямок роботи.

Коли рекрутмент процес завершено і новий продакт менеджер приєднався до команди, ми не поспішаємо з тим, щоб занурити його у вирій повсякденних задач.

Наша головна мета на цьому етапі — розповісти продакт менеджеру про культуру розробки продукту в Wix, на які базові принципи ми спираємось, що для нас є важливим, які практики ми використовуємо всередині компанії.

Тому зазвичай у перший місяць роботи в компанії продакт менеджер взагалі не робить задач, які відносяться до його продукту.

Завдяки ментору, який призначається для кожного нового продакт менеджера з продакт гільдії, а також індивідуальному плану, який цей ментор розробив, продакт менеджер знайомиться з продуктом Wix, вивчає конкурентів, розуміє як ми робимо дослідження з користувачами і збираємо дані. Він також спілкується з користувачами, що є обов’язковим для всіх продакт менеджерів у Wix! Завдання ментора — допомогти новому продакт менеджеру побудувати ці розмови найкращим чином.

Наприкінці онбордінгу продакт менеджер створює невеликий продукт або функціональність з дослідженням і обговорює це з ментором.

І тут ми вже можемо вважати, що продакт готовий до бою і має всі інструменти, щоб розпочати повноцінну роботу над своїм продуктом.

2. Peer product reviews

У травні цього року ми запустили дуже круту практику peer product review. Ідея її у тому, що на будь-якому етапі продуктового циклу продакт-менеджер може звернутися до колег з гільдії за професійним фідбеком. І хоча ініціатива неформальна, для її запуску всередині гільдії сформувалася робоча група, що відповідає за організацію та якість ревью.

Щоб користь була максимальною, продакт-менеджер має чітко сформулювати його ціль та підготувати матеріали для ревьюверів. Далі робоча група підбирає команду ревьюверів і призначає модератора (бо часто є спокуса відійти від основної теми чи розпалити невеличкий холівар).Ревью ми зазвичай плануємо заздалегідь, тому що підготуватися потрібно і продакту, і ревьюверу.

Поки що у нас дуже позитивний досвід. Перш за все члени гільдії знайомляться з продуктовими челенджами один одного, знаходять багато спільного та обмінюються досвідом. Ревьювери прокачують скіл надавати якісний структурований фідбек. А для ініціатора ревью це крута можливість почути думку досвідчених людей про свою роботу та вдосконалити продукт.

3. Guild Days

З початку року, не зважаючи на карантин, гільдія регулярно зустрічається онлайн на традиційні для Wix Guild Days. Їх мета — спільне навчання у команді, вдосконалення soft і hard навичок.

Ми проводимо лекції та воркшопи на основі запитів від членів гільдії на ті чи інші скіли. Це змістовний та максимально практичний контент, заради якого ми залучаємо лекторів з Wix, професійних спікерів та тренерів. За форматом це може буде як двогодинна лекція, так і серія з кількох івентів.

Усі гільдійні анонси та апдейти супроводжує брейнштормінг. Обговорення та дискусії у нашій команді — завжди безцінне джерело валідних зауважень, сильних ідей, дотепних жартів та хорошого настрою.

4. Спільнота

Незважаючи на те, що у гільдії в Україні наразі нас 17 продакт менеджерів, підтримка неформального спілкування — це окреме зусилля. У масштабах компанії дуже легко втратити зв’язок з колегами по гільдії, особливо коли не стикаєшся ні з ким у рамках робочих задач.

Тож 1–2 рази на рік ми організовуємо Fun day. Це захід не про роботу і обов’язково поза офісом.

Ще нещодавно у якості эксперименту ми запустили Slack-канал, куди запросили бота на ім’я Donut. Раз на 2 тижні бот генерує рандомні пари серед гільдії та пропонує їм зустрітися на каву або обід. Це милий привід поспілкуватися про життя та роботу. Поки зустрічі відбувалися і проходили добре, тож ми продовжуємо.

У Wix ми виявили, що якщо надати комфортний простір для спілкування та професійного росту, то це ефективно підтримує високий рівень внутрішньої продуктової культури.

Резюмуючи сказане вище, гільдія покликана підтримувати високий рівень внутрішньої продуктової культури та допомагати кожному члену команди вдосконалюватися — завдяки чому вони та компанія досягають більших успіхів.

--

--

Wix Product Community UA
Wix Product Community UA

Практичний досвід та інсайти від продакт менеджерів Wix для української професійної спільноти.