3 tipp, hogy jobb legyen a keresőd — UX design alapelvek alkalmazása a gyakorlatban

Miben különbözik az ingatlan-, a szállás- és az autókereső?

Muszka Ágnes
Oct 2, 2017 · 3 min read

Ha neked olyan oldalad van, ahol bármit keresni lehet (és az most mindegy, hogy ez szállás, autó, laptop, matrac vagy kozmetikum), akkor figyeld a “to-do”-kat. Nem arra vonatkozóan teszünk javaslatokat, hogy hogyan nézzen ki a keresés, hogy használj-e ikonokat vagy hogy kell-e dinamikus kereső. Ezek is fontos kérdések, de csak akkor, ha a mélyebb, elemi problémákat javítottad.

Elsősorban most az irányított keresésre, nem pedig a szabadszavas keresésre koncentrálunk. Az egyszerűség kedvéért terméknek nevezzük a szolgáltatást és a tényleges termékeket is.

1. Határozd meg a szempontokat!

Az első fontos kérdés, hogy azokra a kérdésekre választ ad-e a kereső, amit a user keres. Több kutatásunkban térképeztük már fel, hogy mi az, ami alapján egyes területeken keresnek az emberek, és meglepő eredményeket említettetek fontos választási szempontként. Mindezt spontán módon, tehát nem egy előre meghatározott listából válogattak, hogy mi fontos számukra. Sokszor voltak olyan szempontok is, amire az oldal egyáltalán nem adott választ vagy épp el volt dugva a termékoldal alján. Nemrég egy matracvásárlással kapcsolatos oldalon jött elő, hogy a méret az egyik legfontosabb szempont — pedig a kutatás tárgyát képző oldalon erre nem is lehetett szűrni.

To-do: Térképezd fel, hogy a te felhasználóidnak mik a legfontosabb szempontok egy-egy termék kiválasztásakor. Ezeket a szempontokat a szűrésnél helyezd előtérbe. Egyrészt az első helyeken szerepeljenek, másrészt legyenek tényleg szűrhetők.

2. Tedd szűrhetővé a szempontokat!

A feltérképezett szempontokat szűrhetővé kell tenni. Sokszor ez nehéz is lehet, mert pl. egy lakás állapota nem biztos, hogy objektíven mérhető — nem olyan, mint egy memória a laptopban, ami ha 8 GB, akkor 8 GB. De még akkor is tegyük szűrhetővé ezeket a szempontokat, ha kicsit szubjektívebbek. Ha a felhasználóknak a lakás állapota a legfontosabb szempontok között szerepel, és nem találják meg rá a választ, akkor sokkal nehézkesebbnek élik majd meg a megfelelő termék megtalálását.

To-do: Paraméterezd fel a termékeidet a felhasználóknak fontos szempontok alapján.

3. Adj magyarázatokat a felhasználóknak!

A keresések során számtalan olyan paraméterrel is találkoztunk, amiről azt sem tudják a userek, hogy melyik mi fán terem. Egy autókeresésnél fogalma sincs a felhasználók egy csoportjának, hogy mi az a „fékasszisztens” vagy az „ISOFIX rendszer”. Egy matracvásárlásnál nem tudja, mit jelent a „komfortzóna”.

Felhasználóként akkor vagyok a legboldogabb, ha ezt mind egy helyen találom és magyarázatokat kapnok a weboldaltól. Nem akarok Google-találatokat bújni, hogy megtudjam „mire jó az ISOFIX rendszer” és megfejtsem, nekem erre szükségem van-e. Segítsen az az oldal, ahol épp keresek.

To-do: A szűrési feltételekre támpontokat és magyarázatokat kell adni, hogy a felhasználód többet kapjon annál, minthogy leszűri a találatokat. A userek többsége nem szakértő egyetlen témában sem. Ha sokáig keresget valamit, akkor azzá válhat, de csak a számtalan általános tájékoztató cikknek köszönhetően. Ha túl sok szűrési paramétered van az oldalon, akkor ijesztően hat, ha kettőnél több olyan paraméter van, amit nem ért. Ezért segíts elmagyarázni, megértetni ezeket, hogy ne kelljen sokat keresgélnie.

Ha nem olvastad végig a cikket, de idáig legörgettél, akkor összefoglalva az alábbiakat javasoljuk:

1. Kérdezd meg a felhasználóidat, hogy mi alapján választják a termékedet — anélkül, hogy megmutatnád nekik a saját felületedet.

2. Kérdezd meg a felhasználókat, hogy mi alapján keresnek és vesd össze, hogy azzal, hogy ezek a szempontok szűrhetők-e a te oldaladon is. Ha nem, akkor paraméterezd fel a termékeidet.

3. Vizsgáld meg azt is, hogy minden szűrési paramétert értenek, ismernek-e a felhasználóid. Ha nem, akkor adj magyarázatokat, mi mit jelent.

Csak akkor fektess engergiát a használhatóság és a megjelenítés módjának kidolgozására, ha a funkcionalitás — jelen példában a keresés, szűrés — a fentieknek megfelel.


Élményszerű digitális felületek és kiszolgálási folyamatok létrehozásában segítjük ügyfeleinket. Ez a Testbirds.

Works.

Élményszerű digitális felületek kialakításában segítjük ügyfeleinket

Muszka Ágnes

Written by

Kutatóként és elemzőként egy projekt során érdekel minden érintett véleménye. Az embertől, aki használni fogja a terméket, az emberig, aki megtervezi azt.

Works.

Works.

Élményszerű digitális felületek kialakításában segítjük ügyfeleinket