A designer, aki beöltözött 85 évesnek, hogy átélje az idősek helyzetét

Muszka Ágnes
Aug 3, 2018 · 5 min read

Perszóna kártyák

Ha egy vállalatnál még egyáltalán nem ismert a perszóna vagy a felhasználó központú szemlélet, jellemzően egy perszónaalkotási workshoppal érdemes kezdeni. Jó, ha ehhez vannak kutatási anyagaink (akár kvalitatív, akár analitika), de anélkül is kivitelezhető, hiszen ennek az a célja, hogy az üzleti oldal megértse: ne a felület vagy informatikai korlátokból induljanak ki; nem magunknak tervezünk, hanem a végfelhasználóknak, akik valószínűleg teljesen más élethelyzetben vannak, mint mi.

Interjúkon, kutatásokon való részvétel

Sokat segít, ha a felhasználói felület tervezésekor nem csak a UX kutató ül benn. Felhasználói oldalról zavaró, hogy többen vannak, mi is tapasztaljuk, hogy jobban megnyílnak a userek, ha csak négyszemközt vagyunk. Egy-egy ilyen interjú azonban főleg amiatt lesz értékes, mert az üzleti oldalon ülő emberek is belelátnak, hogy valóban kik a felhasználóik, ők mit éreznek. Megvan az a veszélye is, hogy csak egy gondolatot kapnak el belőle, de a legtöbb esetben jól szokott elsülni.

Szerepjáték a workshopokon

Egy következő technika, ha az üzleti oldal egy-egy szereplőjét arra kérjük, hogy a workshopok során képviselje az adott felhasználói csoport érdekeit. Vagyis személyesítse meg ő a perszónákat, minden komment, amit pl. a felülethez hozzátesz, a felhasználói igény mentén fogalmazódjon meg. Ez azért hasznos, mert végig olyan szemmel nézi majd a designt, ami a felhasználónak jó, nem pedig a házon belüli megfogalmazások vagy épp informatikai korlátok fogják befolyásolni a véleményét.

Látogatás a felhasználónál

Hasonló módszertan, mint az interjú, azonban kevésbé közömbös helyen történik — a felhasználó lakásán vagy abban a környezetben, amikor a termékünket használja. Ha például egy olyan alkalmazást tervezünk, amit a felhasználó az autójában fog használni, akkor üljünk be mellé. Ha arra vagyunk kíváncsiak, hogy amikor a szerelő megy megjavítani az internetet, mit él át a felhasználó, akkor menjünk oda a lakásra a szerelővel együtt. Ha azt szeretnénk megtudni, hogy hogyan történik egy számlanyitás a bankfiókban, akkor üljünk oda az ügyintéző mellé, és figyeljük meg az ügyfelünket.

Játsszuk el

Több helyen alkalmazzák a LEGO ehhez való készletét: meg kell építeni a környezetet, a felhasználót és el kell játszani azt, amin a felhasználó — jelen esetben egy LEGO figura — végig megy. Ez azért nehézkes, mert egy olyan csapatnál, akik most találkoznak először a UX módszertanokkal, gyerekesnek tűnhet és azt fogják gondolni, hogy ’Na, idejöttek ezek és most legózunk, ahelyett, hogy dolgoznánk’ vagy ’Én már 10 éve tervezek, ismerem a rendszer architektúráját kívülről-belülről, én nem fogok ellegózni egyszerű folyamatokat’. Azonban a végére — ha kellően kitartóak vagyunk — valószínűleg meglesz a „legózás” gyümölcse, és kirajzolódik, hogy a triviálisnak hitt, egyszerű folyamatok is lehetnek másak egy-egy felhasználói csoportnak.

Folyamatok tervezőjeként és UX kutatóként, ha nem is játszok el szerepeket és nem öltözöm be az adott felhasználói csoportnak megfelelően, az a feladatom, hogy minél intenzívebben átéljem a célcsoport igényeit, mindennapjait.

Emellett fontosnak tartom azt is, hogy ezt a szemléletet amennyire csak lehet közvetítsem mások felé: valahol ez nem szól másról, mint empátiáról: arról, hogy ne csak együttérezzünk a másikkal (sajnáljuk), hanem ténylegesen bele tudjuk magunkat helyezni az ő helyzetébe, átéljük a fájdalmát és megértsük a valós problémáit. Vagyis sokszor nem egyet kell érteni vele, hanem azt jelenti, hogy meg kell őt érteni.


Works.

Élményszerű digitális felületek kialakításában segítjük ügyfeleinket

Muszka Ágnes

Written by

Kutatóként és elemzőként egy projekt során érdekel minden érintett véleménye. Az embertől, aki használni fogja a terméket, az emberig, aki megtervezi azt.

Works.

Works.

Élményszerű digitális felületek kialakításában segítjük ügyfeleinket