A jövő designja

UX Reggeli — 15. alkalom

Muszka Ágnes
Nov 10, 2018 · 5 min read

Előadók

Muszka Ágnes (Works./Testbirds) Gyökhegyi Ádám (Digital Service and Transformation Leader, MOL Group) Tompos Zoltán (Lead Navigation UX Designer, NNG)

Előadások

Azt tudjuk kutatni, hogy hogyan viselkednek az emberek „ma”, a probléma viszont, hogy a megoldásokat sokszor nem a mának kell terveznünk: jövőbeli igényeket, viselkedéseket kell megismernünk és erre megoldásokat adni. Tehát az igény és a megoldás is még a jövőben van.

Tehát a jövő ismeretlen kockázat.

Ha ilyen bizonytalan, akkor hogyan lehet eldönteni, hogy tervezni kell rá vagy sem? Azoknál a legnehezebb eldönteni, hogy továbbélnek-e, amik már a nyakunkon vannak. Például a chatbot. Hogy döntöm el, hogy kell-e chatbotot fejlesztenem vagy sem?

  • Tudatosulnia kell, hogy lehet, felhasználói szokásokat, mintázatokat, normákat kell megváltoztatni.
  • Kicsiben kipróbálni a „jövő” technológiáit
  • Modulárisan kell építkezni
  • Figyelni kell folyamatosan a külső tényezőket: számolni kell a lehetséges változásokkal
  • Ismerni kell és figyelemmel követni az új megoldásokat: magánemberként is up-to-date-nek lenni

Design a jövőre

“Ha egyetlen mondatban kéne összefoglalnom hol lehet könnyen és olcsón inspirálódni: nézzetek sci-fit.”

A sci-fi alkotók gondolatai pont egy technológiai robbanásnyival bátrabbak mint a valóban belátható és kézzelfogható fejlődés. Régebben mosolyogtunk például a retina alapú hirdetéseken az utcán és az félig önvezető autókon. Tizenévesek (és sokan mások is) nyitogatják az arcukkal a lezárt telefonjukat, önként töltjük fel a biometriai adatainkat az ártalmatlannak tűnő “hogy aludtál?„ kérdésre.

“Az a termék, szolgáltatás, felhasználói élmény lesz a sikeres — amelyik minél hamarabb és minél teljesebben megadja a válaszokat/megoldásokat.”

Navigációt tervezni 2022-re

Zoli arról mesélt a jelenlévőknek, hogy a navigációs szoftverek tervezésénél milyen nehézségekbe ütköznek a mindennapokban. Az autóipar sajátosságából adódóan mire a tervezéstől eljut a felhasználóig a termék az jellemzően több év.

“Ezzel a csapattal vesszük az utazással, autózással kapcsolatos navigációs use-caseket és újragondoljuk őket egy olyan világban, ahol elérhetőek a számunkra meghatározó technológiai körülmények. Belehelyezzük a jövőbeli perszónánkat, Brian-t és olyan demókat, prototípusokat készítünk, amin keresztül elmesélhetők, bemutathatók, kipróbálhatók az ő interakciói ebben a környezetben.”Works.

Élményszerű digitális felületek kialakításában segítjük ügyfeleinket

Muszka Ágnes

Written by

Kutatóként és elemzőként egy projekt során érdekel minden érintett véleménye. Az embertől, aki használni fogja a terméket, az emberig, aki megtervezi azt.

Works.

Works.

Élményszerű digitális felületek kialakításában segítjük ügyfeleinket