Alapelvek webshopok tervezésnél

Webshopok és a felhasználói élmény. De mégis mitől jobb az egyik webshop, mint a másik? Kritikus felhasználók

Muszka Ágnes
Aug 23, 2017 · 4 min read

Legyen letisztult a webshopod

Döntő szerepe van az első benyomásoknak: a design egyszerűségének, a letisztultságnak. A felhasználók nem szeretik, ha zsúfoltak az oldalak. Ha az oldalon, ahová érkeznek, túl sok a tartalom, még akkor is elbizonytalanodnak, hogy merre haladjanak tovább, ha egyébként céltudatosan érkeztek az oldalra. Ezzel növekedik annak az esélye, hogy elhagyják a webshopot. Ha első ránézésre nem találják meg a keresett információt, akkor nem érzik majd kellőképpen megfelelőnek a honlapot.

A felhasználó azért érkezett az oldalra, hogy megtaláljon egy terméket

Ha már ott tartottuk a felhasználót a weboldalon az első öt másodperig, akkor a következő döntő pont, hogy megtalálja-e, amit keres. A felhasználók inkább a keresési folyamatból, a termékek közt való kiigazodás egyszerűségéből döntik el, hogy kedvelik-e a webáruházat.

Informatív termékadatlapok

Fontos, hogy informatívak legyenek a termékadatlapok, látszódjon a készletelérhetőség, jó méretű és minőségű termékképek legyenek. Mindig ugyanott és ugyanazokat az információkat érjék el a felhasználók, mivel nem szeretik, ha a webáruház nem egységes. Ha például nagy méretű termékfotókat használsz az egyik terméklapon, míg egy másik termék oldalán már kisebb kép van, vagy épp nincs is, az bizalmatlanságot szülhet. Ha nincs fotó, a felhasználó bizonytalan lesz abban, hogy mit is fog megrendelni, még egy egyébként igen részletes termékadatlap esetén is.

Szólj érthetően a vásárlóidhoz

A leírás legyen jól tagolt, a specifikációt értsék meg a felhasználók. Találkoztunk már olyan elektronikai eszközöket forgalmazó webshoppal is, amiről látszott, hogy nagyon profi a témában, azonban a laikus felhasználó semmit nem értett a specifikációkból, fogalma sem volt, hogy mit jelentenek az ott leírtak. A megfogalmazás persze a forgalmazott termékek típusától és a célcsoporttól is függ, de ügyeljünk arra, hogy ne legyünk szakmaibbak a kelleténél.

Nem mindenki akar regisztrálni csak azért, mert éppen az oldalunkra tévedt

A megrendelési folyamat kevésbé van hatással arra, hogy milyennek ítélik meg a webáruházat; ha megtalálják a terméket és megszületik a vásárlási szándék, akkor jellemzően már végig tudnak menni a megrendelési folyamaton, de azért van pár tényező, ami itt is fontos. A felhasználók szeretik, ha a vásárlási folyamat is egyszerű, amelyben jól végigkövethetők a megrendelés lépései. Fontos, hogy minden releváns információt megkapjanak a rendeléskor, ne kelljen a súgót bogarászni amiatt, hogy melyik szállítási mód mennyibe kerül.


Works.

Élményszerű digitális felületek kialakításában segítjük ügyfeleinket

Muszka Ágnes

Written by

Kutatóként és elemzőként egy projekt során érdekel minden érintett véleménye. Az embertől, aki használni fogja a terméket, az emberig, aki megtervezi azt.

Works.

Works.

Élményszerű digitális felületek kialakításában segítjük ügyfeleinket