Design alapelvek

UX reggeli — 10. rész

A UX reggeli egy olyan szakmai rendezvénysorozat a Testbirds szervezésében, ahol szakmabeliekkel lehet kötetlenül, szűk körben beszélgetni aktuális témákról. Az eseményt jellemzően egy vagy több rövid vitaindító előadással kezdjük. Ezt követően kis körben, 4–6 fős asztaloknál beszélgetünk kötetlenül a témához kapcsolódó kérdésekről.

Előadók

Bartha Gizella (Testbirds)
Sántha Péter (Works.)

Vendégelőadó

Sólyom Gábor (Budapest Bank)

Előadások

Elvek, melyek figyelembevétele nélkül egy design sem lehet igazán jó

Gizella és Péter az információcsoportosításról, a kognitív pszichológia alapjairól beszélt. Életközeli példákat hoztak arról, hogy mit jelent az affordancia és milyen mentális térképeket alakítanak ki az emberek.

Hogyan tervez felületet egy bank?

Gábor azt a kérdést feszegette, hogy a sikeres design egyszerre elégíti ki az üzleti elvárásokat, a célközönség elvárásait és a kényszerítő feltételeknek is eleget tesz (pl. jogi, technológiai korlátok). Szerinte fontos, hogy egy design projektnél a megrendelővel közös nyelvet alakítsunk ki. Tisztázzuk a projekt elején, hogy ki fogja jóvá hagyni az elkészült designt — sőt, vonjuk is őket be a designolási fázisba, hogy értsék, miért úgy alakulnak a tervek.

A beszélgetések főbb témái

  • Egy bank oldalán —többek között—problémát jelenthet a közös nyelv hiánya: az emberek nem értik a hitelek elnevezéseit. Sokszor látszik, hogy a szolgáltatók nem ugyanazt a nyelvet beszélik, mint amit a felhasználóik.
  • A lehetőségek számának növekedése a döntési idő növekedésével is jár: minél több mindent akarunk eladni az ügyfeleknek, annál bizonytalanabbá tesszük őket.
  • Hogyan tervezzünk egyszerű felületet? Mit jelent az egyszerűség? Van, aki nem ért hozzá és van, aki nagyon mélyen jártas egy adott témában (pl. autók).
  • A legnagyobb korlátot az jelenti, hogy nincs teljes kép az ügyfélről. Egy session rövid, az oldalon töltött teljes életutat csak a beazonosított ügyfelek esetében lehet lekövetni — ha egyáltalán. Nincs teljes kép atekintetben sem, hogy mikor járt nálunk utoljára és akkor miért, hogy milyen más oldalakat látogat meg, honnan és hogyan gyűjtenek információt a látogatók.

Élményszerű digitális felületek és kiszolgálási folyamatok létrehozásában segítjük ügyfeleinket. Ez a Works.