Prototípus tesztelés

UX tesztelési és kutatási módszerek — 3. rész

Cikksorozatunk célja, hogy olyan módszereket és eszközöket gyűjtsünk össze nektek, amelyek a mindennapi munkátokban a termékfejlesztési ciklus különböző fázisaiban alkalmazhattok.

Az első részben a koncepció validálásához igyekeztünk segítséget nyújtani, majd az információ architektúra tervezésére és tesztelésére térünk ki. Ezúttal a prototípuskészítés és -tesztelés lehetőségeit, eszközeit járjuk körbe.

A kialakított struktúra, a folyamatok, esetleg a szövegezés érthetőségének feltárása része kell hogy legyen a fejlesztési folyamatnak. Mindez egyszerűen megtehető egy prototípus segítségével. A prototípus létrehozásának nagy előnye, hogy — bármilyen részletességgel vagy programban készül is — sokkal könnyebben módosítható, mint a már lefejlesztett felületek, így akár két teszt között is gyorsan módosítható, pontosítható. Mindig úgy érdemes kialakítani a prototípust, hogy a fejetekben megfogalmazódó hipotézis — lehetőleg egyszerre mindössze csak kis számú — vizsgálatára tudjatok koncentrálni.

Emellett pedig a fejlesztő csapatnak is segítséget nyújthat a specifikáció elkészítésében, véglegesítésében.

Milyen prototípusok vannak, melyeket érdemes már tesztelni?

Prototipizálási folyamat: szabadkézi vázlatok — low fidelity — high fidelity —további iterációk

Szabadkézi vázlatok

Sok esetben már az is megfelelő segítséget nyújthat, ha papírra vetitek a terveiteket, és azon keresztül mutatjátok meg célcsoportotok néhány tagjának. A legtöbb ember vizuális típus, ezáltal sokkal könnyebben érthető, mintha elmondanátok, hogy hogyan képzelitek el.

Low fidelity prototípus

Ez egy olyan egyszerű grafikus szimulálása az oldal felépítésének, ahol még nincsen grafikai design, ahol akár semmi sem utal arra, hogy milyen cég milyen márkáját is fogja képviselni az adott weboldal, hanem arra koncentrál, hogy az oldal felépítését lehessen vele érzékeltetni és a tervezett folyamat buktatói derülhessenek ki belőle minél hamarabb.

High fidelity prototípus

Ebben az esetben már a struktúrán túl a design és a szövegezés is közelít a véglegeshez, és az az érzése a látogatónak, hogy a valós weboldal előtt ül. Egy működő prototípus elkészítése nagy mérföldkő egy termék/szolgáltatás létrejöttének folyamatában. Ez az első alkalom, hogy egy grafikus felületen testet ölt az ötlet, a folyamat, „meg lehet nyomkodni” és bele tudjátok élni magatokat a valós használatba.

Ezt az örömöt csak fokozza, hogy ezt nem csak az ötletgazdák tudják megtenni, de a leendő felhasználók is. Nagy izgalom, amikor az első felhasználók kézbe veszik a terméket, vagy igénybe veszik a szolgáltatást. Ezzel azonban szükségszerűen együtt jár némi aggodalom is — mi van, ha nem értik, nem logikus, nehezen használható? Ugyanakkor még mindig jobb, ha mindez ebben a fázisban kiderül, mintha már a kész termékkel/szolgáltatással történik ugyanez. Bár ezt mindenki tudja, nem mindenki csinálja, pedig sokat lehet belőle tanulni.

A prototípus tesztelés tehát az első termék/szolgáltatásszerű képződmény vizsgálatát, kritikus szemléletét tűzi ki célul, még mielőtt késő lenne.

Prototípus tesztelése interjúval

A prototípus-tesztelés legnagyobb nehézsége az, hogy a felhasználó nem az elvárása szerinti működést fogja tapasztalni, amikor végre elkezdi használni az első, már valamilyen szinten működő verziót. Ezért fontos, hogy valaki mellé üljön és segítse őt a használatban. A prototípus tesztelésének tehát legjobb módja a személyes interjú készítése, ahol ezt a szükséges segítséget az interjúztató meg tudja adni a felhasználónak. Ennek a személynek fontos szerepe van abban is, hogy a felhasználó elvárásait, esetleges, a prototípus jellegből adódó csalódásait menedzselje. Azaz egyszerűen nyugtassa, nyugtassátok meg, hogy minden ami nem, vagy nem a legjobban működik, az a prototípus jelleg miatt van.

Emellett arra is figyeljetek, hogy az interjú másik szereplőjét, az interjúalanyt nagy körültekintéssel válasszátok. Mivel nem lesz lehetőségetek nagy elemszámú kutatásra ebben a fázisban, azt a néhány interjúalanyt, akivel végül teszteltek úgy válasszátok, hogy minél inkább a célcsoportotok látásmódját képviseljék. Ellenkező esetben korlátozott lesz az interjú hasznossága.

Interjú

Az interjúkészítés, mint eszköz használata könnyen tanulható, de igényel némi tudatosságot. Interjúkészítés során figyelni kell arra, hogy ne befolyásoljátok a felhasználót a saját elképzeléseitekkel és magyarázataitokkal. Ezzel akár teljesen értéktelenné is tehetitek ugyanis az interjút. Ha a prototípus jelleg megköveteli, akkor természetesen segíthettek, de ne magyarázzatok és ne magyarázkodjatok.

Fontos, hogy az interjúra készüljetek fel:

  • Gyűjtsétek össze a hipotéziseiteket, kérdéseiteket
  • Találjátok ki, hogy milyen felhasználói eset (user story) mentén szeretnétek, ha a felhasználótok használná az elkészített prototípust
  • Vigyetek magatokkal tollat, papírt és ne szégyelljetek jegyzetelni
  • Ha van rá lehetőség, az interjút vegyétek is fel videóra
  • Az eredmények értékelésénél tegyetek világos különbséget aközött, hogy egyes felhasználói nehézségek a prototípus jellegnek vagy a termék/szolgáltatás gyengeségének tudható-e be

A prototípusban az a jó, hogy nagyon gyorsan validálhatók az eredmények. Így lehetőség szerint az eredményeket vezessétek át gyorsan a tervekbe is és több körben interjúzzatok. Fontos, hogy ha esetleg negatívak is az eredmények vagy rosszak az első felhasználói reakciók, ne a csalódottság legyen úrrá rajtatok, hanem örüljetek, hogy már ebben a kezdeti fázisban képesek voltatok kiszűrni a hibákat és a logikátlanságokat, és ezek figyelembe vételével folytassátok a munkát.Élményszerű digitális felületek és kiszolgálási folyamatok létrehozásában segítjük ügyfeleinket. Ez a Works.