Koncepció validálás

UX tesztelési és kutatási módszerek — 1. rész

Testbirds
Testbirds in Works.
Aug 17, 2017 · 6 min read
Termékfejlesztési ciklus

Koncepció validálás

A koncepció validálása fontos, a legtöbb esetben elkerülhetetlen része egy termékfejlesztésnek. A koncepció validálásnak számos módja lehet, de a célja mindig ugyanaz: kritikusan szemlélni a születőben lévő terméket/szolgáltatást és mielőbb meggyőződni arról, hogy nem egy eleve reménytelen koncepció megvalósításába öltök pénzt és energiát.

Vizsgáljátok meg, vannak-e hasonló termékek/szolgáltatások a piacon!

Ha találtok hasonló termékeket, akkor azt is érdemes vizsgálni, hogy van-e ezeknek elegendő felhasználója, hogy milyen funkciókkal rendelkeznek, hogy mit mondanak róluk az emberek, a ti terméketek/szolgáltatásotok fog-e különbözni, és hogyan ezektől a megoldásoktól? Ha nincsen hasonló termék/szolgáltatás, gyanakodjatok! Mert ugyan előfordulhat, hogy még senkinek nem jutott eszébe ugyanaz az ötlet, de erre kicsi az esély. A valószínűbb forgatókönyv az, hogy valakik már megpróbálták, de valamilyen okból nem lettek sikeresek.

  • Ha még nem tettétek meg, ne csak a Google-t használjátok, hanem az App Store-t, a Play Áruházat, a Facebookot, és más közösségi médiát. A kommentek olvasása nagyon tanulságos lehet. Jegyezzétek fel a legjellemzőbb negatív kommenteket és ragasszátok fel őket a képzeletbeli post-it falra, hogy mindig szem előtt legyenek.

Figyeljétek meg a leendő célcsoportotokat!

A kutató megfigyelés közben :)

Teszteljetek egy „utánzatot”!

  • A „Pretotype it”című könyvben ismertet a szerző, Alberto Savoia egy technikát, amit Pretotypingnak nevezett el. A lényege, hogy különösebben nagy fejlesztés, befektetés nélkül próbáljuk szimulálni a leendő termékünk/szolgáltatásunk működését. Ehhez kellő kreativitásra van szükség, és feltételezi, hogy az ötletgazda ellenáll a csábításnak, hogy mindjárt belevágjon a fejlesztésbe. Nézzünk egy példát. Tegyük fel, hogy egy online platformot indítanátok, ahol a nyaralni készülők jelezhetik, hogy a hátrahagyott növényeiket, állataikat távollétük idejében szeretnék, ha valaki meglocsolná, megetetné — miközben mások ezt pénzért megteszik nekik. Első körben nem lenne praktikus a platform fejlesztésébe pénzt és energiát ölni, ehelyett egy Facebook csoport létrehozása elegendő lehet, ahol némi moderáció mellett megtörténhetnek az első tranzakciók nyaralók és megbízható viráglocsolók között. Ha itt nem működik, gyanakodhatunk, hogy nem ez az ötlet, ami dollármilliókat fog hozni nekünk.
A legismertebb pretotípusok egyike, és az ebből készült végtermék
Fake-door testing

„Trial and error” azaz vágjatok bele, de legyetek kritikusak!

Ez egy öntudatlanul is közkedvelt módszer. Sokan mindenféle előzetes koncepció validálás nélkül belevágnak a megvalósításba. Ez nem feltétlenül baj. Kockázatos, de ha kellő távolságtartással tudjátok szemlélni a terméketek/szolgáltatásotok, előbb-utóbb világos lesz, hogy működik-e a kitalált koncepció. A kulcs tehát a kritikai érzék megőrzése átdolgozott éjszakák és jelentős mennyiségű pénz ráfordítása után is.Works.

Élményszerű digitális felületek kialakításában segítjük ügyfeleinket

Testbirds

Written by

Testbirds

A Testbirds munkatársainak közös munkái

Works.

Works.

Élményszerű digitális felületek kialakításában segítjük ügyfeleinket