Hogyan lesz UX designból megoldás?

UX Reggeli — 12. alkalom

Egy UX vagy UI design projekt során a hangsúly mindig a kreatív tervezési folyamaton van. Az implementációs fázisáról kevés szó esik szakmai körökben. Mindenki természetesnek veszi, hogy a jól átgondolt és működőképesnek hitt tervek egyszer csak megvalósulnak.

De vajon milyen nehézségekkel kell szembenézni a valóságban? Milyen csatákat kell megvívni a szervezeten belül? Ezeket a kérdéseket jártuk körbe 2018 április 12-én.

Előadó

Lichter Tamás (Works./Testbirds)

Vendégelőadók

Fodor Zsolt (Profession)
Borbély Lénárd (Allianz)

A Works./Testbirds vitaindító felvetései

Tamás azt osztotta meg a résztvevőkkel, hogy a mi tapasztalataink szerint a UX design–megoldás tengelyen több probléma is felvetődhet:

  • Egyrészt lehetséges problémaforrás a UX design fázisának „szentháromsága”. Ennek három pillére a célcsoport, a célcsoport igénye és a létrejött megoldás. Ha bármelyik pillér rosszul definiált, akkor a bevezetendő termékünk szinte bizonyosan bukásra van ítélve.
  • Másik lehetséges problémaforrás a projekt menedzsment „szentháromság”, melyben a leszállítandók, a költségek és az idő hármasának nyomásában küzdhetünk. Az implementáció során — úgy látjuk, — legtöbbször a leszállítandó sérül, és ekkor már szinte senki nem lép vissza a startmezőre, hogy felmérje, hogy a megvalósuló termék még mindig megoldást nyújt-e arra a problémára, amire szánták a projekt kezdetekor.

E kettő között ott feszül egy harmadik, talán a legkevésbé definiálható problémakör: ez pedig a vállalaton belüli döntések, érdekek köre.

A “szentháromságok” és ami közöttük van

Arra voltunk kíváncsiak, hogy ezekből ki mit tapasztal, kinek melyik okozza a legkomolyabb problémát, és vannak-e olyan megoldási javaslatok, tippek, trükkök, amelyekkel megelőzhetők vagy legalábbis minimalizálhatók ezek a nehézségek.

Előadások

Egy középméretű vállalat nehézségei

Zsolt esettanulmánya többek között arra hívta fel a figyelmünket, hogy az implementációs projektek tervezésében az idő tényezőt nem lehet elég komolyan venni.

Mert nem elég, hogy vannak általános lassító tényezők, mindig közbejön valami nem várt esemény, még akkor is, amikor már igazán nem számítasz rá.

Az implementációt befolyásoló szempontok

A nem várt elemek lehetőségeinek a száma szinte végtelen, de mindegyike valamilyen szinten a humán szereplőktől függött, legalábbis Zsolt példájában. Elhangzott egy 1,3-as időbecslés szorzó, amelyet érdemes alkalmazni a projekttervezés során, bár lehetnek helyzetek, amikor ez sem elegendő.

A PM toolok, a fegyelmezett projekt menedzsment és a résztvevők időben történő bevonása mindig kiemelt jelentőségű és sok problémától megkíméli a csapatot.

Egy nagyvállalat nehézségei

Lénárd egészen hasonló küzdelmeket említett az ő szervezetük vonatkozásában is, de az általa bemutatott gondolatok nemcsak az implementációs problémákat, hanem a megelőző lépések lehetséges nehézségeit is bemutatták:

Üzleti igény, specifikáció fázisát jellemző kihívások közül engem a silók közötti együttműködés, és az MVP nem vagy nem jól definiált szintje fogott meg leginkább.

A UX design fázisban személy szerint az én kedvencem a „mindenki designer” nehézség említése volt, mert ilyet mi is több esetben tapasztaltunk már, és akár buktatója is lehet egy design projekt sikerének.

Lénárd külön szakaszt szánt előadásában a döntési nehézségeknek, ezt feltételezhetjük, hogy a cég méretéből, működési különbségekből adódik.

Erre íme egy humoros példa:

Végül pedig Lénárd is a fejlesztés során felmerülő nehézségeket sorolta, mint amilyen a cégen belüli függőségek, tesztkörnyezet használat, a tesztesetek hiánya, az előre ütemezett és egymással összefüggő fejlesztések.

Az előadások közben többen mondták el a hasonló tapasztalataikat, felmerült az a kérdés is a hallottak után, hogy létezik-e, létezhet-e egyáltalán olyan design projekt, mely a tervezéstől az implementációig a fenti háromszögek mentén valósul meg vagy valahol mindig engedni kell.

Öröm volt hallani, hogy van olyan cég, ahol az implementációban nem merülnek fel problémák, mert olyan hatékony a szervezet működése, bár itt meg a szállítók integrálása okoz kisebb fennakadást.

Szóval nem tökéletes a helyzet, van hová fejlődni, de tanulságként álljon itt egy összefoglalás az említett megoldási lehetőségekről:

Ha bármit még szívesen megosztanátok a témában, ne habozzatok kommentelni. :)


A UX reggeli egy olyan szakmai rendezvénysorozat a Testbirds és a Works. szervezésében, ahol szakmabeliekkel lehet kötetlenül, szűk körben beszélgetni aktuális témákról. Az eseményt jellemzően egy vagy több rövid vitaindító előadással kezdjük. Ezt követően kötetlenül beszélgetünk a témához kapcsolódó kérdésekről.

Élményszerű digitális felületek és kiszolgálási folyamatok létrehozásában segítjük ügyfeleinket. Ez a Works.