Milyen eszközre tervezzünk a látogatóink elégedettségéért?

Rendszeresen elmondjuk, hogy mennyire fontosnak tartjuk, hogy a weboldalak valóban a felhasználói igények figyelembevételével készüljenek. És ez természetesen független a képernyőmérettől.

Tudjuk, hogy iszonyatosan elterjedtek a mobileszközök, hogy egyre több időt töltünk el ezeket használva, és azt is látjuk, hogy szépen lassan elkezd változni a mobilos viselkedés, mert beépült az emberek mindennapjaiba, és egyre több mindent vagyunk képesek elvégezni a kis képernyős eszközeinken. Még az eddigieknél is fontosabb tehát a mobilos használhatóság élményét teljes valójában az igényekre hangolni, a felhasználók viselkedéséhez igazítani.

Az alábbiakat mindenképp vegyétek figyelembe, ha felülettervezésbe kezdtek:

Hogyan használják a felhasználók a különböző eszközöket?

Nemcsak a saját életünkben tapasztaljuk, hanem világszintű jelenség, hogy a felhasználók többsége több eszközt is használ párhuzamosan, és egyre alacsonyabb a kizárólag számítógépet használók aránya.

Csak desktop, több eszköz és csak mobil használók aránya [forrás: comscore.com]

Nemcsak az a kérdés tehát, hogy vajon melyik az elsődleges felbontás, amivel foglalkoznotok kell. Rögtön követi egy másik hasonlóan fontos kérdés, hogy vajon mi a legjobb megoldás arra, hogy minden eszközön a lehető legjobb élményt biztosítsátok a felhasználóitoknak.

Átlagos napi desktop és mobilhasználat percekben [forrás: comscore.com]
A használat eszköztípusokra bontva [forrás: comscore.com]

Bár régóta érezzük is, de a fentiekből teljesen egyértelműen látszik is a mobil világszintű fölénye. Egy-egy desktopon eltöltött percre, minimum két mobilon eltöltött perc jut. Mint ahogy az is egyértelmű, hogy a tabletek nem tudtak teret nyerni maguknak, így a tervezésnél elég a mobilra és a desktopra koncentrálni.

Ha tehát csak ezekből az ábrákból indulunk ki, akkor egyértelműnek tűnhet a döntés, hogy a tervezés módszertana „mobile first” kell legyen.

Mit is jelent a „Mobile First”?

A mobile first alaptézise, hogy egyszerűsítsétek le annyira a folyamatot, hogy jó megoldást tudjatok rá adni kis képernyőn, és ha ezzel sikerrel jártok, akkor az nagyobb képernyőre már könnyedén adaptálható.

A „Mobile first” bibliájaként emlegetett azonos című Luke Wreblowski könyv olyan elveket fogalmazott meg 2009-ben, amely segítséget nyújtott az okostelefonok újszerű világában a designerek számára, hogy a mobilos felületeket tényleg az igényeknek a legmegfelelőbben alakítsák.

Ha most újraolvassuk a könyvet, állításainak egy része még mindig megállja a helyét, és sok product ownernek az asztalára tehetnénk, hogy mire figyeljen, vagy még inkább: mire kellett volna figyelnie.

Néhány dolgot kiemelnék ezekből, ami a véleményünk szerint még jellemzően ma sem kap elég figyelmet a tervezés során:

Vegyétek figyelembe, hogy miben más ez a felület!

Kis képernyőméret
Trivialitásnak hangzik, de a tapasztalataink szerint mégsem teljesen egyértelmű mindenkinek, hogy az információs architektúrát úgy kell kialakítani, hogy figyeltek arra, hogy az igazodjon a képernyőmérethez. Nem elég azt mondani, hogy majd legörget az ügyfél! Tudni kell pontosan, hogy mi az az információ, amit át akartok adni azonnal, mi az elsőként megjelenő látogatói igény, amire azonnal választ kell adnotok!

100%-os figyelem hiánya
Általában is jellemző az emberekre, hogy teljes mértékű koncentrációra ritkán és csak rövid ideig képesek. Viszont amikor a mobillal a kezükben igyekeznek feladataikat megoldani, akkor még inkább előfordul, hogy olyan a környezet, amelyben több dologra is kell egyszerre figyelniük. Más emberek beszélhetnek hozzájuk, amire akár reagálni is kell; figyelniük kell a körülöttük zajló eseményekre: kell-e helyet átadniuk a buszon, mikor is jön az a megálló, ahol le szeretnének szállni, nekimehetnek-e valakinek vagy valaminek, ha séta közben telefonoznak. Ha ezt is végiggondoljátok a felület tervezésének első lépésénél, akkor még inkább indokolttá válik az egyszerűsítés.

Vegyétek figyelembe, hogy mire használja a látogató a különböző felületeket

Tudjuk, hogy mobilon azonnali válaszokat akar a felmerülő kérdéseire, hogy várakozás közben szívesen böngésznek, nézelődnek, tájékozódnak, de tudjátok-e pontosan, hogy meddig megy el a ti felhasználótok a mobilon.

Tűnhet ez sablonosnak persze, de ettől még kötelező érvényű megvizsgálnotok az alábbiakat, mielőtt eldöntitek, hogy melyik felülettel kezditek a tervezést:

  • ki a felhasználótok,
  • mi az a probléma/igény, amire megoldást nyújt a terméketek vagy szolgáltatásotok,
  • mi az a közeg, ahol a felhasználói igény/probléma előfordulhat, és ahol a megoldásra szükség van,
  • akar-e, tud-e a felhasználó olyan döntést hozni mobilon, amilyet elvártok tőle

Nézzünk néhány példát:

Egy olyan webshop fejlesztésénél, amely hímzőfonalakat árul és a felhasználók 99%-a 50+-os hölgy, aki szinte kizárólag számítógépet használ, nem bűn, ha nincs reszponzív felületed, sőt akár kifejezetten jó döntés lehet.

Ha viszont egy bár asztalfoglalási rendszerét tervezed, ahová azok a fiatalok járnak, akik mobillal kelnek-fekszenek, de már szívesen próbálgatnak hangvezérléses megoldásokat is, egy ilyen megoldással elérhetitek, hogy hozzátok, a márkátokhoz akarjon tartozni. Tehát itt sem biztos, hogy a reszponzív weboldal a megoldás.

Hogy a ti felhasználóitok hogyan és mire használják az egyes eszközöket azt meg kell vizsgálnotok, és az okait meg kell értenetek:

  • Ha már vannak analitikai adataitok a használatra vonatkozóan, akkor abból induljatok ki. Abból látható, hogy melyik eszközről keresnek benneteket gyakrabban, melyik eszközön mit látogatnak a felhasználók, hol mit csinálnak jellemzően, hol állnak meg, melyikről hol lépnek ki és hol konvertálnak nagyobb arányban.
  • Ha nincsenek adataitok vagy az analitikában látottakat próbáljátok megérteni, végezzetek további kutatásokat, hogy megismerjétek a célcsoportot. Tudjátok meg, hogy hogyan döntenek abban a helyzetben, amikor a terméketek, szolgáltatásotok igénybevételét tervezik, mire van szükségük, mit kell megérteniük, ebből mik azok, amelyeket mobillal a kezében végez illetve mik azok, amikhez számítógép elé ül.

Mert előfordulhat — és gyakori jelenségként tapasztaljuk –, hogy a felhasználók célja nem ugyanaz a kis képernyőn, mint a nagyon. Ha ez nálatok is beigazolódik, akkor nem a mobile first szemléletre van szükségetek, hanem mindkét felületet úgy kell megterveznetek, hogy az maximálisan az ügyfelek igényeit ki tudja szolgálni. És ha mindkettőt megterveztétek, akkor jöhet az a lépés, hogy megnézitek, hogy milyen technológiai megoldások léteznek arra, hogy mindkettőt egymást kiegészítve tudjátok megvalósítani.

Szóval összegzésképp: a mobil jelentősége megkérdőjelezhetetlen, de más a használat módja, más lehet a felhasználó igénye, így ez az igény legyen az alap, amire a projekt épül.


Élményszerű digitális felületek és kiszolgálási folyamatok létrehozásában segítjük ügyfeleinket. Ez a Testbirds.