Mit esznek a magyarok? — UX kutatás

Receptkereső oldalak összehasonlítása közel 200 felhasználói visszajelzés alapján

Muszka Ágnes
Apr 11, 2018 · 8 min read

Milyen igények fogalmazódnak meg, amikor receptet keresünk? Teljesítik-e a felhasználói elvárásokat a receptkeresők? Két nagy szereplőt néztek meg felhasználóink legújabb UX kutatásunkban: a Nosalty és a Receptneked oldalát hasonlították össze, mi pedig most összefoglaljuk a tanulságokat.

Egy-egy recept keresésénél a konkrét recepttel kapcsolatos első benyomás döntő fontosságú. Többen említettek azt is, hogy a receptek nagy mennyisége már sokszor inkább hátrány, mint előny. Zavart okoz az, hogyha beírom, hogy „töltött káposzta”, akkor túl sok receptet kapok és fogalmam sincs, hogy medvehagymát mindenki szokott bele tenni, vagy ez már csak egy variáció.

A klasszikus ételeknél a receptet keresők szükségesnek érzik, hogy egy-egy „alapreceptből” indulhassanak ki, hogy tudják, mi az, ami mindenképp kell hozzá és mi az, ami már inkább variáció mintsem hagyományos recept. Mivel azonban nincs egy nagy igazság arra vonatkozóan, hogy mi „A töltött káposzta recept”, ezért nem triviális a megoldás, ám a felhasználók mégis szükségességét érzik annak, hogy valamiféle iránymutatást kapjanak.

Receptoldalt csinálni kétféleképpen lehet. Van az egy-több séf által szerkesztett verzió, ami a kanonizált recepteket gyűjti össze, és veszi sorra ennek tájegységenként eltérő variánsait. Ezzel szemben a közösségi alapon szerveződő oldalaknál ez hiányzik, így a tartalom, jelen esetben a receptek tartalma/minősége ömlesztve jelenik meg, és úgy tűnik, hogy senki nem ellenőrzi.

Segítséget jelenthet az eligazodásban ha egy szakács, séf által megírt klasszikus recept kerül be első találatként és ehhez kapcsolódnak majd a felhasználók által feltöltött receptek. Iránymutatást ad már az is, ha a „töltött káposzta” szót beírva a találatok nem ömlesztve, hanem kategorizálva jelenek meg: klasszikus töltött káposzták, húsmentes töltött káposzták, zöldséggel variált töltött káposzták stb.

Ugyanígy igény volna a nagy mennyiség miatt egy szelektálás és jelölés: melyek azok a receptek, amelyek minőségi alapanyagokkal készülnek.

A UX kutatásból kiderült, hogy a receptkereső emberek a fotók terén két táborra szakadtak: volt, aki szerint az ízléses, minőségi fotók hozzák meg a kedvet egy étel elkészítéséhez, mások szerint viszont csalódás a végén, ha nem úgy néz ki, így jobb szeretik az amatőr, de valósághű képeket. Egy nemzetközi oldalon, a Genius Kitchen oldalán találtunk példát a két ellentétes pólus feloldására: alapértelmezett képként az ételekről ízléses, gusztusos fotók vannak, de a felhasználók által feltöltött képekből jól látszik az is, hogy a valóságban nagyjából hogyan képzeljük el az ételt.

Alapértelmezett kép
Felhasználók által feltöltött képek

Jellemzően két utat különböztethetünk meg, ahogy az emberek keresnek — az ügyfélutak részletes kibontására később még kitérünk, most röviden:

1. „Tudom mit akarok főzni”: A felhasználók tudják, hogy mit szeretnének főzni, ahhoz keresnek receptet

2. „Nem tudom mit akarok főzni”: bizonyos szempontok szerint keresnek valamilyen nem konkrét receptet

Mind a Nosalty, mind a Receptneked oldala elsősorban azokat segíti a széles keresőmezővel a főoldalán, akik tudják már mit szeretnének.

Hiányzik a keresés elindításakor az az opció, ami azokon segítene, akiknek csak körülbelüli elképzelésük van. Többen említették, hogy szeretnék a keresést az alábbi szempontok alapján elindítani:

  • elkészítés nehézségi foka
  • elkészítés ideje
  • minőségi — nem minőségi receptek kiszűrése
  • étel összköltsége

A szűrési feltételeknél egyébként ezek nagyrészt elérhetőek, azonban a userek akár már eggyel korábban is várnák ezt.

A különböző ételallergiákra — pl. glutént vagy laktózt ne tartalmazzon — való szűrés lehetősége mindkét felhasználói útvonal esetén fontos. Mindkét oldal hoz már erre megoldásokat, azonban a keresés elején csak a Receptneked oldalán lehet beállítani pl. a gluténmentességet.

Ha a keresést úgy indítjuk, hogy „abból főzünk, ami van”, akkor az otthon megtalálható alapanyagok és a recepthez szükséges alapanyagok összevetésére már adnak valamilyen megoldást az online felületek. Mind a Nosalty, mind a Recepteneked oldala felkészült arra, hogy legyen egy Mi van a hűtődben/spájzban funkciója. Ez jó gondolat, de működése egyik oldalon sem teljesen úgy működik, ahogy a felhasználók elvárják.

A Nosalty-n a Mi van a hűtődben? funkció olyan recepteket is mutat, amihez extra alapanyagok kellenek, nem csak azokkal dolgozik, amit megadunk neki. Nem lehet kiválasztani, hogy csak abból dolgozzon, amit megadunk neki, vagy egyébként adhat-e hozzá a rendszer további alapanyagokat is. A Mi van a hűtőben/spájzban funkciók nem ismerik a szinonimákat, pl. a burgonya helyes, de a krumplit nem találja, illetve sokszor túl konkrét dolgokat kell megadni, pl. a liszt típusát. A Receptneked esetében a Mi van a spájzban? rész nehezen megtalálható, nem írja ki a felület, hogy milyen egyéb hozzávalók szükségesek még a recept elkészítéséhez.

Igényként felmerült az adag mennyiségének a változtathatósága — ez például nekem is folyamatosan problémát jelent, már csak amiatt is, hogy nem a recepttel megegyező kiszerelésben kapok hozzávalókat, de azért a vásárolt mennyiség nagy részét szeretném felhasználni.

Az adagok beállításában kétféle megoldás létezik nemzetközi oldalakon:

1. Állítható, hogy hány személyre kalkulálja a recept hozzávalóinak mennyiségét.

2. Az egyik hozzávaló mennyiségét átírhatjuk (a receptben 400 dkg csirke van, de mi egy kilót vettünk) és a rendszer hozzászámolja, hogy ennek megfelelően mennyire van szükségünk a többi összetevőből.

Az alapanyagok nem kezelik le a hasonló alapanyagokat és a helyettesíthetőséget, pedig ez nagy segítséget jelentene a kezdő vagy diétázó felhasználók számára.

A hozzávalók kapcsán merült fel a hozzávalók típusa, extrasága. Sok felhasználót érdekel, hogy egy recept igényel-e nehezen és/vagy drágán beszerezhető alapanyagokat. Jelölve lehetnének az „extra” hozzávalók, amik nem kaphatók minden sarki közértben: sokaknak fontos szempont az, hogy egyszerű alapanyagokkal dolgozzon.

A receptek leírásánál segítenék a megértést illusztrációk, videók. Többeknél felmerült a részletes elkészítés igénye is: a nehezebb folyamatok legyenek kifejtve (pl. mit jelent az, hogy rántást csinálunk hozzá). Vannak a főzéshez kapcsolódó olyan alapműveletek (rántás, habarás, panírozás, stb.), amelyeket ki lehetne emelni a receptben, és ezekről helyben is akár több segítséget kapnának a felhasználók. Egyrészt ezzel a felhasználók edukációját is lehet segíteni, hiszen ha már a sokadik receptnél kell blansíroznia, akkor lesz egy alap tudása erről a konyhai műveletről. A kezdő felhasználók számára csökkentheti a bizonytalanságot, hogy ha a gyakran ismétlődő tennivalóknál mindig ugyanazt a leírást hivatkozza be az oldal.

Zavaró az is, ha a leírásban lévő hozzávalók nem egyeznek meg a hozzávalókkal. A leíráshoz tartozik az elkészítési idő is, ami fontos szempont: itt egyértelműen jelölni kellene, hogy melyik fázis kb. mennyi ideig tart: pl. előkészítés 30 perc — sütés/főzés 30 perc — pihentetés 5 óra.

Fontos szempont sokak számára az elkészített étel összköltsége is. A Recepteneked oldalán jelenleg van egy Mennyibe kerül? rész, azonban itt sem árkategóriák, csak szubjektív fogalmak szerepelnek, pl. „olcsó”. Ehelyett hasznosabb lenne egy ár-intervallumot megadni, és eszerint kategorizálni a recepteket.

Kiderült, hogy sokak számára fontos egy-egy recept kapcsán mások véleménye, tapasztalata. A Nosalty esetében nincs semmilyen visszajelzési lehetőség, a Receptneked csillagozási opciót ad egy-egy recepthez. Egy külföldi példát találtunk is, ami hasznos közösségi funkciókat is magába foglal: ide feltöltheti mindenki a fotóját arról, hogy hogyan sikerült a recept, további javaslatokat fűzhet az elkészítéséhez és véleményeket is írhat egy-egy recepthez.

Mindkét oldalon zavaró a sok reklám és hirdetés — lassan nagyobb hangsúlyt kapnak, mint a receptek, és néha még rosszul is kijöhet mint például a tiramisu és a hasmenés egy lapon említve.

Abban az esetben amikor a receptet keresők előre nézelődnek, hogy mit szeretnének főzni, jellemzően a végén egy bevásárlólista születik. Igényként megfogalmazódott, hogy az az oldal biztosítson lehetőséget egy bevásárlólista létrehozására. A Food Network oldala erre megoldást kínál: bepipálható, hogy mely hozzávalók nem állnak otthon a rendelkezésünkre és hozzáadhatóak egy listához.

Ahhoz, hogy megértsük, milyen elvárásaik vannak a receptkeresőknek, ismernünk kell azokat a szituációkat, amikor receptet keresnek. Egy-eg UX kutatás során jellemző az, hogy a felhasználói útvonalakból indulunk ki. Most is megállapítottuk, hogy a felhasználók többféle módon keresnek receptet:

„Tudom, mit akarok főzni”

  1. Ekkor vagy a Google keresőjét megnyitva vagy egy konkrét receptkereső oldalra írjuk be az étel nevét, pl. paprikás krumpli
  2. Amit figyelembe veszünk, amikor konkrét receptre keresünk rá: az alapanyagok mennyisége — miből mennyi kell bele; a leírás hosszúsága és az elkészítés bonyolultsága; a hozzávalók és elkészítési módok összehasonlítása

„Nem tudom, mit akarok főzni”

Ekkor jellemzően nézelődöm egy megfelelő recept iránt. Előfordulhat, hogy:

  1. egyáltalán nincs elképzelésem, valamit főzni kellene jövő héten — ekkor jól jöhetnek pl. a kategóriák, a listák stb.
  2. van valamilyen elképzelésem, mert: valamilyen alapanyagokból akarok dolgozni, pl. dió és lekvár; tudom, hogy milyen ízt szeretnék, pl. valami csokis; tudom, hogy milyen típusú receptet keresek, pl. sütés nélküli torta

Összességében — valamilyen formában — ezekre az elvárásokra mindkét oldal ad választ, és bár használhatók arra, hogy recepteket keressünk rajta, a felhasználói élményt javítani lehetne a fent felsorolt javaslatokkal és azzal, hogy a receptkeresésekre a jellemző felhasználói journey-k mentén adnak választ az oldalak.

Igény látszik arra, hogy további szerkesztői ajánlások — és ne feltétlenül cikkek formájában, hanem maguknál a recepteknél — segítsék a keresőket; igényes fotók és részletes leírások mondják el, hogyan lehet elkészíteni egy ételt; és különböző paraméterek mentén legyenek szűrhetők a találatok. Fontos szempont az ár, az elkészítési idő és a nehézségi fok, de a minőség és a nem kedvelt hozzávalók kizárásának a lehetősége.

Közel 200 felhasználó visszajelzéseiből építkeztünk. A válaszadók közül olyanokra koncentráltunk, akik szoktak recepteket keresni online.

A válaszadók egyharmada nem csak online, hanem akár egy szakácskönyvet felütve is nézelődik. Az online receptkereső oldalak közül a legtöbben a Nosalty és a Mindmegette, majd ezt követően a Receptneked felületét említették. Sokan vannak azok is, akik konkrét receptekre keresve a Google keresőjét használják és így jutnak el konkrét oldalakra.

A UX kutatás végén megkérdeztük a válaszadókat, hogy mely felületet választanák inkább receptkeresésre, itt döntően a Nosalty nyerte a versenyt. Azt viszont többen is hozzátették: nem egyik vagy másik oldalt használják szívesen, inkább a recept szimpátiájából döntik el, hogy melyiket főzik meg.

Works.

Élményszerű digitális felületek kialakításában segítjük ügyfeleinket

Muszka Ágnes

Written by

Kutatóként és elemzőként egy projekt során érdekel minden érintett véleménye. Az embertől, aki használni fogja a terméket, az emberig, aki megtervezi azt.

Works.

Works.

Élményszerű digitális felületek kialakításában segítjük ügyfeleinket