Bekjemper sult igjennom Innovasjon- og ingeniørprosjekter: Møt Raul Saenz fra WFP

Hvert år bistår Verdens matvareprogram (WFP) rundt 80 millioner mennesker i over 80 land og sørg for at de har tilgang til mat og den ernæringen de trenger for å leve livet til det fulle. Dedikerte ansatte over hele verden utfører denne viktige oppgaven. Raul Saenz er en av dem. Han jobber med innovasjons- og ingeniørprosjekter laget for å hjelpe de mest utsatte. Raul er også en av talentene fra WFP som deltar i den globale innovasjons-lab UNLEASH i Danmark, i slutten av august.

Bilde: WFP

Å få sjansen til å jobbe sammen med 1000 av de smarteste menneskene fra min generasjon, i over 10 dager, er virkelig en gylden læringsmulighet og kommer til å inspirere til å fortsette kampen mot en verden uten sult, sier Raul Saenz da han beskriver sine forventninger til UNLEASH.

UNLEASH er en globalt innovasjons-lab som for første gang har samlet folk fra hele verden i Danmark for å finne innovative løsninger for å oppnå Bærekraftsmålene. Formålet er å omdanne 1000 personlige innsikter til hundrevis av ideer, og bygge varige, globale nettverk rundt Bærekraftsmålene.

Ifølge beregninger er det behov for rundt 40–55 billioner NOK hvert år for å oppnå Bærekraftsmålene. Ikke bare er det behov for mer finansiering, men innovative løsninger er også avgjørende for å nå målene innen 2030.

Ifølge beregninger er det behov for rundt 40–55 billioner NOK hvert år for å oppnå Bærekraftsmålene. Ikke bare er det behov for mer finansiering, men innovative løsninger er også avgjørende for å nå målene innen 2030.

I 2016 åpnet WFP Innovation Accelerator i München som har ansvar for å finne innovative løsninger får å oppnå en verden uten sult. Innovative løsninger er avgjørende for å nå dette målet.

UNLEASH har funnet frem de beste talentene fra hele verden med visjon og driven nødvendig for å se bort fra konvensjonelle løsninger, komme opp med nye ideer og skape en bedre, mer bærekraftig verden. WFP har valgt ut fem unge talenter og en ekspert til å delta i UNLEASH 2017.

I min rolle som innovasjons koordinator arbeider jeg med å utvikle nye løsninger for å effektivisere våre programmer, spesielt med fokus på skolemat. Når ideer blir utviklet til konkrete handlinger, bygger jeg partnerskap med den lokale regjeringen og private selskaper, med fokus på vårt felles mål, å operasjonalisere ideene. Mitt primære innovasjonsprosjekt blir nå testet i samarbeid med WFP Innovation Accelerator. Er prosjektet vellykket vil målet være å oppnå selv-bærekraftige matprogram ved de lokale skolene gjennom bruk av egen matproduksjon og salg av overskudd på markedet. Dette vil skape arbeidsplasser samtidig som vi beveger oss mot et mere bærekraftig samfunn.

Bilde: WFP

Alle Bærekrafsmålene henger sammen, og det er viktig å se på alle problemstillingene samtidig i partnerskap. Dette er noe Raul Saenz arbeider med hver dag når han argumenterer for en kjønnsagenda innenfor ingeniørfeltet.

Mitt stolteste øyeblikk var da jeg overså konstruksjonsarbeidet for skolemåltid programmet i Malawi. Jeg observerte et stort antall kvinnelige arbeidere, noe som er ganske så uvanlig. Sammen med kjønnskordinatoren, gjennomførte vi en vurdering og konkluderte at alle arbeiderne var dedikerte til å jobbe med våre prosjekter, til tross for mange sosiale og kulturelle barrierer. Siden mange av dem hadde hovedansvaret for å forsørget familien, så de etter muligheter for å overleve den magre sesongen. Vi var inspirert av deres lidenskap for å jobbe og lære.

I et forsøk på å støtte dem, sammen med et sterkt partnerskap med regjeringsbyrået ansvarlig for opplæring av konstruksjonsarbeidere og sertifisering, organiserte vi opplæring av kvinnelige arbeidstakere i ulike byggeprosjekter. På den siste dagen av treningen organiserte vi en prisutdeling og ga dem sertifikater. Det var tydelig å se at treningen styrket dem og fikk alle til å føle seg likeverdige, både menn og kvinner. For de fleste var dette første sertifikatet eller anerkjennelse de noen gang har mottatt, og jeg kommer aldri til å glemme ansiktene deres når de mottok sertifikatene. Jeg er utrolig stolt av å tilhøre en organisasjon som bade løfter og støtter programmer som styrker befolkningen og som oppmuntrer til samarbeid mellom ulike enheter som resulterer i endringer med stor innvirkning.


UNLEASH-lab 2017 startet 12. august og slutter 21. august. Ønsker du å møte WFP? Kom til FN-teltet på side arrangementet ‘Be The Change’ i Aarhus 20.-21. August