Brutalisert, fordrevet, men ikke ødelagt

Hjelp til ofrene av Boko Haram

Foto: WFP/ Andre Vornic

4,4 millioner mennesker bosatt i områder påvirket av Boko Haram vold i Nigeria opplever risiko for sult. 2 millioner av disse behøver akutt matvareassistanse. Her besøker Andre Vornic fra Verdens matvareprogram Nord-Øst regionen i Nigeria, og han beskriver hvordan organisasjonenens arbeid har bistått 2 millioner mennesker i dag.

Boko Haram opprøret skal ha tatt livet av ca 20 000 mennesker i Nord- Øst Nigeria. En mot- offensiv ledet av den nigerianske hæren har svekket gruppen ved hjelp av deres checkpoint langs veiene. Boko Haram har derimot funnet andre måter å gjenoppstå, re-gruppere seg eller splittes i flere deler. Mange år etter dens opprettelse, kaster gruppen fortsatt en skygge over regionen.

Benisheikh samfunnet i Borno. Her drepte Boko Haram 160 mennesker i 2013. Slike massakre ser ikke til skje lengere- men sannheten er at man kan ikke vite dette med sikkerhet da mange deler av regionen er fremmdeles ugjennomtrengbare.

Selv i fraværet av massemordene utgjør selvmordsbombere fortsatt en stor risiko. I slutten av januar, i hovedstaden i Borno, Maiduguri, sprengte en tenåringsjente seg selv i luften. Hun bar en baby på ryggen — en måte å ungå sjekk kontroller og kroppvisitering.

Massemordene er halvdelen av Boko Harams arv. Den andre halvdelen er å fordrive folk fra hjemmene sine. I Nigeria alene har nesten 2 millioner mennesker mistet hjemmene sine. Flere en disse har flytktet over grensene til Kamerun og Tsjad. De fordrevne har funnet ly i formelle flyktningleire eller i lokalsamfunn. Disse områdene er preget av sult. Ca 4,5 millioner får ikke nok mat. Mange er i ferd med å sulte ihjel.

Foto: WFP/ Andre Vornic

Verdens matvareprogram og dens partnere utdeler mat til en økende del av de fordrevne- over en million ved siste telling, og med et håp om å nå ut til dobbel så mange i løpet av de neste månedene. Baga Road varehuset er et senter for denne humanitære assistansen. Lastebiler fra lokale aktører kjører inn og ut av dette store arealet, og laster opp og laster ned mathauger og paller av næringsrike mattilskudd.

Den støvete Bakasi leiren i Maiduguri er hjem til 30 000 mennesker. Flyten av ankomster bremset da hæren gikk imot Boko Haram. Til tross for at få kommer inn går ingen ut. De nylig befridde områder i Nigeria er kjent til å være for usikre til å returnere til.

Verdens matvareprograms lokale partner the International Medical Corps deler ut Plumpy’Sup, en peanøttbasert blanding som er laget for å bekjempe underernæring hos barn under femårsalderen. Det er mange av dem her. Livet i leiren vil være deres tidligste minne. Deres mødre har vært fordrevet i mer enn to år eller lengere. Kvinner ser ut til å være tallsmessige flere enn menn — mennene har mest sannsynlig blitt drept.

Foto: WFP/Andre Vornic

Ajazara og sønnen hennes har vært i Bakasi i seks månender. Men dette er ikke deres første stopp. Til sammen har de vært fordrevne i to år og sju måneder. Da Boko Haram overtok landsbyen deres begynte de med å holde kvinnene fanget i hjemmene- de kunne ikke gå ut for å samle mat eller vann. Etterhvert drepte Boko Haram nesten alle sammen- inkludert 15 av Ajazas familiemedlemmer. Hun og sønnen hennes — som vist her med en portion av Plumpy’Sup- klarte å flykte.

Etter å ha mistet deres verdighet og livsgrunnlag,krever de fordrevne mer enn bare overlevelse- kanskje en grad av selvstendighet. I tillegg til mat og næringstilskudd deler Verdens matvareprogram ut penger. Penger gir mennesker muligheten til å velge selv hva de kjøper- og oppmuntrer lokale produsenter. Summen som mottas på bildet nedenfor er i underkant av USD 50. Den vil ikke hjelpe mottageren å gjenoppbygge livet sitt. Men den vil sørge for at han har et liv.

Tekst av Andre Vornic, opprinelig utgitt 08.02.2017

--

--

FNs World Food Programme
Innsikt i FNs World Food Programme

FNs World Food Programme (WFP) er verdens største humanitære organisasjon som jobber med å utrydde sult.